Figi to świetny dodatek do lodów, mięs i sałatek. Ich oryginalny smak sprawia, że lubią je jeść osoby w każdym wieku.
Zobacz też: Jak uprawiać poziomki w domowych warunkach? >>>
Jak przygotować i jeść figi?
Figi to owoce, których nie trzeba przygotowywać w żaden wyszukany sposób. Wystarczy je umyć, przekroić na pół i oczyścić. To, jak jeść figi, zależeć będzie od upodobań, a można dodawać je, chociażby do ciast lub sałatek . Niemniej jednak, bez względu na sposób użycia, by owoc mógł zostać bazą do dalszych kulinarnych działań, wcześniej należy go podgrzewać przez 30 sekund w mikrofalówce. W tym czasie figa zmięknie i zacznie nadawać się do dalszego przetwarzania, np. do dżemu lub sosu.
To, jak jeść figi zależy w dużym stopniu także od naszego gustu. Niektórzy lubią suszone, słodkie figi, a niektórym bardziej smakuje figa jedzona łącznie ze skórką.
Jak wykorzystać figi do zrobienia ciast i sałatek?
Miłośnicy fig używają ich do naprawdę różnych potraw. Specyficzny smak owocu sprawia, że nadaje się zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Dużą popularnością cieszy się figowe ciasto, czyli jeden z najsmaczniejszych sposobów na to, żeby wykorzystać figi w kuchni. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta dla np. trzyosobowej rodziny to:
- ½ szklanki oliwy lub oleju,
- ½ szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ szklanki cukru,
- 4 figi,
- starta skórka cytrynowa.
Zobacz też: W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni >>>
Na początku należy rozgrzać piekarnik, aby osiągnął temperaturę 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie formę ciasta smaruje się masłem i posypuje mąką. Co do masy, to powstaje ze zmiksowanych jajek, mleka i oliwy z oliwek. Aby nadawała się do pieczenia, powinna być puszysta i jednolita. Do tak przygotowanej masy można później dodać pokrojoną na drobne kawałki figi oraz skórkę cytrynową. Gdy ciasto będzie już gotowe, wystarczy wlać je do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut. Po upływie czasu ciasto wystarczy schłodzić, posypać cukrem pudrem i podać, np. jako dodatek do kawy lub herbaty.
Figi świetnie nadają się do sałatek. Aby przygotować porcję dla 3–4 osób, wystarczą:
- 5–6 świeżych fig,
- ¼ szklanka parmezanu,
- 1 łyżeczka dowolnego miodu, np. lipowego,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego i oliwa z oliwek,
- 30 g orzechów pinii.
Przygotowanie sałatki z świeżymi figami nie różni się od typowych przygotowań każdej innej sałatki . Pokrojone kawałki owocu należy zmieszać z rozkruszonymi orzechami, a następnie dolać octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Figowa sałatka dobrze komponuje się z różnymi potrawami, w tym z innymi sałatami i może być także dodatkiem do kurczaka. Poza tym sałatka smakowo ciekawie komponuje się również z serem pleśniowym i kozim.
Zobacz też: Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką >>>
Dlaczego warto jeść świeże i suszone figi?
Mimo iż suszone figi są kaloryczne, to dostarczają białko oraz są bogate w błonnik pokarmowy. Spożywanie owocu wspiera pracę jelit oraz likwiduje zaparcia nawykowe. Suszone figi są także cennym źródłem witaminy A i beta-karotenu, dzięki czemu działają antyoksydacyjnie. Figi to owoce, które naprawdę warto jeść. Oprócz pracy jelit, wspomagają również kości i pracę mięśni, gdyż posiadają wapń i potas. Dzięki tym składnikom lepiej pracuje także układ nerwowy, a mineralizacja kości przebiega skuteczniej.
To, jak często je się figi, ma również wpływ na pozostałe organy. Figi są bogate w składniki odżywcze, a ich spożywanie może ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Antyoksydanty zawarte w owocu potrafią znacznie poprawić stan zdrowia osób starszych. Obecny w owocu błonnik zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka piersi.
Figi można jeść w dowolny sposób i zawsze odczuje się korzyści zdrowotne. Jednym z najcenniejszych pierwiastków znajdujących się w fidze jest potas, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze, które jest jedną z poważniejszych chorób współczesnego świata.
Jak jeść surowe figi?
W surowych figach wystarczy jedynie usunąć twardą część ogonka i są już gotowe do spożycia. Rzecz jasna, wcześniej należy je dokładnie umyć. Owoc można przeciąć na pół – i jak w przypadku kiwi – miąższ jeść łyżeczką.
Świeże figą najlepiej zjeść w dniu zakupu. Oczywiście można ją również przechowywać w lodówce, lecz nie dłużej niż 2 dni – w przeciwnym wypadku owoc może się zepsuć. W przypadku suszonych fig jest zupełnie inaczej, gdyż są zdatne do spożycia nawet i przez kilka miesięcy. Warto jednak umieścić je w szczelnym opakowaniu, aby nie stwardniały.
Autor: Anna Kobyłka