Domowe eksperymenty z dziećmi
Kolejny dni spędzone w domu, wszystkie bajki obejrzane, książki przeczytane, a gry planszowe znacie już na pamięć. Pora na nowe wyzwania. Doktor Mariusz Gogól zdradził nam świetny sposób na połączenie edukacji i zabawy. Jeśli wasze dzieci lubią obserwować środowisko, a przy okazji interesują się magią, koniecznie wykonajcie takie eksperymenty w swoich domach.
Empik zaprosił nas do programu „Przecinek i kropka”, gdzie razem z moimi kolegami wymyślaliśmy różne eksperymenty. Jak sprawdzić co jest kwaśne, a co zasadowe? Czym jest pH i czy możemy je zmienić? Czemu wywar z kapusty zmienia kolor? Tego wszystkiego dowiesz się w swoim domowym laboratorium!
- powiedział dr Mariusz Gogól.
Jak przyznał nasz gość, są takie sytuacje, kiedy trudno się domyślić, jaki coś ma odczyn. Produkty, których nie możemy spróbować, stają się tajemnicą. Na szczęście możemy ją szybko rozwiązać, robiąc eksperyment. Dr Mariusz Gogól pokazał nam, jak sprawdzić pH produktów.
Kwaśne, zasadowe a może obojętne?
Doświadczenie to możemy być dobrą lekcją nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców. Czy wiedzieliście, że słodki produkt może mieć kwaśne pH? Przekonajcie się sami.
Do eksperymentu będziemy potrzebować kilka kieliszków, do których wlejemy 200 ml wody i 7 łyżek wywaru z kapusty. Takie roztwory będą miały fioletowy odcień i ciekawą właściwość. W zależności od pH odczynników nasze płyny będą zmieniały kolor.
W osobnych naczyniach przygotowujemy następujące odczynniki: sok z cytryny, woda niegazowana, woda gazowana, soda oczyszczona, mleko, rozpuszczone mydło z kostki i mydło w płynie.
Jakich reakcji możemy się spodziewać?
W kieliszku z cytryną kolor zmieni się na różowy, co świadczy o kwaśnym pH. Woda z kranu nie wpłynie na odcień roztworu, jedynie go rozcieńczy. Za to woda gazowana, ze względu na dwutlenek węgla, który tworzy kwas węglowy i zakwasza środowisko, zmieni nasz płyn na różowy.
Soda oczyszczona dodana do kieliszka sprawi, że ciecz przyjmie barwę niebieską, co charakterystyczne jest dla odczynu zasadowego.
Podobny odcień możemy uzyskać, dodając do naszego wywaru z kapusty mydło w płynie. Co ciekawe, mydło w kostce zmieni naszą ciecz na kolor zielony, a roztwór stanie się zasadowy.
Ciekawym zjawiskiem będzie dodanie mleka. Roztwór robi się mętny, ale nadal zachowuje swój fioletowy kolor. To oznacza, że mleko, mimo tego, że jest słodkie, ma pH kwaśne.
Tutaj możemy eksperymentować z różnymi substancjami. Ważne, aby były one rozpuszczalne w wodzie
– powiedział dr Mariusz Gogól.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
- "W telefonie, na tablecie, ciotka z wujkiem bajki plecie". Gwiazdy wspierają akcję #zostańwdomu
- #ZostańWdomu - internetowy serial Marty Żmudy-Trzebiatowskiej. "Kochamy swoją pracę i nie potrafimy bez niej żyć"
- Jak nie zwariować i nie przytyć w domu? Mariola Bojarska-Ferenc i jej propozycje ćwiczeń barre
Autor: Nastazja Bloch