Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym zdrowych zup, jakie można sobie wyobrazić. Fenomenalny jest jej smak, wygląd i aromat. Co więcej, każdy może dodać do niej takie składniki, jakie tylko zapragnie. My podajemy nasze! Zupa jarzynowa – przepis na rozgrzewające i zdrowe danie.

Z pozoru wiosenna lub wiosenno-letnia zupa jarzynowa , która w praktyce za każdym razem wygląda i smakuje nieco inaczej, świetnie sprawdza się jako doskonale sycące danie jednogarnkowe. Może występować w wersji wegetariańskiej, jak i zawierać mięso. Jeżeli chodzi o ten ostatni wariant, to szczególnie wartym polecenia mięsem do zupy jarzynowej jest drób. Popularne są także gotowane pulpeciki wieprzowe.

  • Zupa jarzynowa – przepis na wagę zdrowia. Dlaczego warto jeść ją jak najczęściej?
  • Zupa jarzynowa – prosty przepis krok po kroku
  • Zupa jarzynowa – prosty przepis na stałą poprawę samopoczucia

Zupa jarzynowa – przepis na wagę zdrowia. Dlaczego warto jeść ją jak najczęściej?

Rewelacyjnym atutem dobrej zupy jarzynowej jest jej dostępność i zmienność. Na straganach, w sklepach - cały czas zmienia się asortyment. W zależności od pory roku i sezonu znajdziemy różne składniki. Nawet w trakcie zimy możemy zresztą przygotować to wspaniałe danie, choć wówczas będzie to raczej zupa jarzynowa z mrożonki . Dobrze wiedzieć, że nie wszystkie warzywa są gorsze po tzw. głębokim mrożeniu. Idealnym przykładem jest fasolka szparagowa i groszek zielony. Te dwa warzywa po mrożeniu (zwłaszcza groszek) mogą smakować nawet lepiej niż na świeżo! Wówczas złożona z nich zupa jarzynowa z mrożonki będzie równie wyśmienita, a cała rodzina będzie zajadać ze smakiem.

Największą zaletą zupy jarzynowej jest obfitość jej wartości odżywczych. Ma szereg witamin i mikroelementów. Dlatego tak pyszna zupa jarzynowa nie musi się wcale kojarzyć wyłącznie z wiosną. To przecież właśnie jesienią nasz organizm potrzebuje najwięcej witamin, aby uzyskać wzmocniony system odpornościowy. Tradycyjna zupa jarzynowa jest wówczas jak znalazł!

Zobacz też: Zupa cebulowa

Zupa jarzynowa – prosty przepis krok po kroku

W zdrowej i odświeżającej zupie jarzynowej nie powinno zabraknąć przede wszystkim świeżych warzyw. Mile widziana jest kalarepka, kalafior, groszek i oczywiście marchew, najlepiej młoda. Poniższy przepis warto wykorzystać albo w takiej formie, albo po dodaniu gotowych klopsików (z indyka, z kurczaka) – wówczas smakuje najlepiej!

Zobacz też: Zupa czosnkowa

Składniki na zupę jarzynową (przykładowe 4 porcje):

· 0,5 kilograma ziemniaków

· 2 duże marchwie

· 200 gramów fasolki szparagowej

· ok. 200 gramów kalafiora

· mała cebula lub połówka większej

· 1,5 litra bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego

· 100 gramów śmietany 18% lub 32%

· oliwa z oliwek

· masło naturalne

· przyprawy: koperek, natka pietruszki, liść laurowy, sól (najlepiej himalajska lub morska), pieprz biały

· opcjonalnie: gałązka lubczyku lub tymianku

Zupa jarzynowa – przepis:

1. Masło z oliwą wlewamy do większego garnka. Na nagrzany tłuszcz wrzucamy uprzednio pokrojoną w kostkę cebulę, aby mogła się spokojnie zeszklić, a następnie dodajemy do niej marchew. Smażymy nie dłużej niż 5 minut.

2. Jeżeli lubimy zupę jarzynową z ziemniakami , to nadszedł najwyższy czas, aby zabrać się za ich obieranie. Należy je pokroić w kostkę, opcjonalnie można podsmażyć celem uzyskania charakterystycznego smaku.

3. Do garnka dolewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny lub warzywno-drobiowy i gotujemy pod przykryciem przez co najmniej godzinę.

4. Przycinamy na końcach fasolę szparagową i obieramy różyczki kalafiora. Możemy dodać w tym momencie jeszcze więcej warzyw, jeśli mamy taką ochotę.

5. Całość doprawiamy wskazanymi w liście składników przyprawami, pamiętając przy tym, by nie przesadzić z pieprzem – tradycyjna zupa jarzynowa powinna być raczej delikatna.

6. Po odstawieniu z ognia zupę można zaprawić śmietanką, ale lepszym sposobem może okazać się przełożenie śmietany do ładnego naczynia i podanie jej domownikom lub gościom na stole – wówczas każdy sam zdecyduje, na ile łagodną i zabieloną zupę będzie chciał.

Możemy też, po lekkim przestygnięciu, zupę zmiksować, uzyskując wówczas jedwabiście gładką, aromatyczną zupę jarzynową krem .

Zupę jarzynową z ziemniakami może podawać bez towarzystwa jakichkolwiek dodatków – sama będzie już wystarczająco sycąca. W innym przypadku polecamy razowe pieczywo albo ugotowany, ulubiony makaron.

Zupa jarzynowa – prosty przepis na stałą poprawę samopoczucia

Zupa jarzynowa polecana jest nie tylko przez kucharzy. Jest też przedmiotem porad dietetyków i lekarzy, ponieważ to niezwykle zdrowe danie. Zarówno w wersji wegetariańskiej przy użyciu bulionu warzywnego, jak i w wersji mięsnej z bulionem warzywno-drobiowym i kotlecikami albo pulpecikami z indyka czy kurczaka będzie z pewnością sycić, ale też nie utuczy. Polecana jest nawet w przypadku diety odchudzającej.

Bogata w wartości odżywcze zupa jarzynowa obfituje między innymi w witaminę E, kwasy organiczne i błonnik, odpowiedzialny za regulację procesu trawienia. Ma też znaczne ilości witaminy C i witamin z grupy B (wzmacniających układ nerwowy i chroniących przed negatywnymi konsekwencjami stresu). Mięsna odmiana zupy jarzynowej sprzyjać będzie szybszemu przyswojeniu powyższych wartości odżywczych i witamin dzięki białku i tłuszczom.

Zobacz też: Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa

Zobacz film:  Zupa minetrone. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
90
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0