Stan wątroby Polaków
W sierpniu 2020 firma Sanofi przeprowadziła badanie przesiewowe, którego celem była ocena stanu wątroby Polaków. Dotyczyło przede wszystkim stopnia stłuszczenia wątroby i tego, czy Polacy są na to narażeni.
Wyniki pokazały zależność pomiędzy stłuszczeniem a masą ciała. Nowością było to, że na stłuszczenie są narażone nie tylko osoby z otyłością - tak jak wskazuje literatura - ale też osoby z nadwagą.
W tej grupie aż 78 proc. osób boryka się ze stłuszczeniem wątroby
- podkreśla mgr Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii "Wątroba się sprawdza".
Jak dodaje, problem dotyczy też wielu osób z prawidłową masą ciała.
W przypadku 58 proc. wykryto jakiś poziom stłuszczenia wątroby, niezależnie od masy ciała
- wskazywała nasza rozmówczyni.
Stłuszczenie dotyczy każdej grupy wiekowej.
Nawet u dzieci w szkole podstawowej również możemy je zauważyć
- zaznacza dietetyczka.
Co jest przyczyną stłuszczenia wątroby?
Jedzenie i siedzący tryb życia w największym stopniu przyczyniają się do stłuszczenia wątroby. Dość dużym błędem jest nadkonsumpcja cukrów prostych – nie chodzi tylko o cukier z cukierniczki, ale i ten ukryty w pieczywie cukierniczym czy napojach słodzonych. Ponadto - tłuste mięso i tłusty nabiał.
Stłuszczenie wątroby, którego powodem nie jest alkohol, a styl życia, jeszcze nie było tematem badań. Nie jest to też choroba postępująca. Jeśli wcześniej się dowiemy, że mamy do czynienia z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, wtedy możemy działać.
Złotym środkiem na samym początku nie jest farmakoterapia, a zmiana stylu życia . Jeśli ktoś się wcześnie dowiaduje, że ma stłuszczoną wątrobę, to za pomocą odpowiedniej diety i włączenia aktywności fizycznej, jest na pewnym etapie praktycznie w 100 proc. temu zaradzić.
Wątroba jest wdzięcznym narządem. Jeżeli profilaktycznie szybko zadziałamy, to w pewnym stopniu stłuszczenie można odwrócić
- zapewnia ekspertka.
Jak odpowiednio dbać o wątrobę?
Nawyki zdrowe dla wątroby to konkretne zmiany wprowadzone do naszego stylu życia - dieta, aktywność fizyczna, sen i odpoczynek. Polecana jest zwłaszcza dieta śródziemnomorska.
Powinna bazować na produktach pochodzenia roślinnego - głównie warzywa, surowe owoce. Źródłem białka powinny być rośliny strączkowe. W mniejszej ilości spożywamy mięso, zwłaszcza unikamy tego tłustego. Nie zapominajmy o dobrych źródłach tłuszczu - to oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, nasiona i pestki
- wylicza gość Dzień Dobry TVN.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Zobacz też:
Zioła na wątrobę i trzustkę, które warto stosować
Ostatki dla naszej wątroby. Ekspert: "Pomogą jej zioła"
Dobry i zły cholesterol. Sprawdź, czym się różnią
Autor: Adrianna Kowalczyk