Wiadomość

Planując urlop lub dłuższy pobyt w malowniczej Nowej Zelandii, musimy dokładnie sprawdzić, czy nie potrzebujemy wizy na pobyt. Nowa Zelandia - czy wizy dla Polaków są obowiązkowe?

Jeśli wybieramy się do Nowej Zelandii i planujemy tam zostać nie dłużej niż 180 dni, nie musimy martwić się o wizę . Polska, z racji tego, że należy do Unii Europejskiej, jest objęta ruchem bezwizowym w przypadku pobytów nieprzekraczających trzech miesięcy.

Nowa Zelandia - wizy dla Polaków

Z ruchu bezwizowego mogą korzystać osoby, które wybierają się do Nowej Zelandii w celach turystycznych lub gdy chcą odwiedzić znajomych albo rodzinę. Z ubiegania się o wizę są też zwolnione osoby, które planują w Nowej Zelandii podjąć naukę na kursie, na przykład językowym, który nie będzie trwać więcej niż trzy miesiące. Ruch bezwizowy obejmuje również osoby, które w Nowej Zelandii chcą wziąć udział w imprezach kulturalnych bądź sportowych (w formie niezarobkowego uczestnictwa). Jeśli prowadzimy biznes i chcemy pojechać do Nowej Zelandii w związku z naszą działalnością gospodarczą, a pobyt nie będzie przekraczać 180 dni, również jesteśmy zwolnieni z obowiązku wyrabiania wizy.

Pozwolenie na przekroczenie granicy i bezwizowy pobyt w Nowej Zelandii jest przyznawane na miejscu na przejściu granicznym przez urzędnika imigracyjnego . Żeby móc przekroczyć granicę musimy mieć przy sobie paszport o dacie ważności przynajmniej 3 miesiące dłuższej od daty planowanego wyjazdu z wyspy.

Jeśli wybieramy się w konkretnym celu, na przykład żeby wziąć udział w kursie językowym, powinniśmy mieć ze sobą dokumenty potwierdzające główny cel pobytu w Nowej Zelandii. Musimy również okazać bilet powrotny z datą wyjazdu z Nowej Zelandii oraz udowodnić, że posiadamy odpowiednią ilość środków finansowych na czas naszego pobytu w Nowej Zelandii. Na każdy miesiąc pobytu powinniśmy mieć przeznaczone 1000 dolarów nowozelandzkich. W przypadku, gdy koszty pobytu zostały już opłacone (zapłaciliśmy z góry za hotel lub hostel), trzeba mieć 400 NZD na osobę na miesiąc. Żeby udowodnić, że mamy wystarczającą ilość środków finansowych, możemy okazać gotówkę, czeki bankowe lub karty kredytowe z odpowiednią kwotą.

Polacy nie powinni mieć problemów z uzyskaniem wizy turystycznej. Urzędnik migracyjny na podstawie powyższych dokumentów przybija w paszporcie pieczątkę uprawniającą do pobytu na wyspie. Jeśli jednak urzędnik uzna, że obcokrajowiec chce wjechać do Nowej Zelandii w innym celu niż przez niego podanym, może odmówić takiej osobie prawa do wjazdu.

Wiza Working Holiday

Ciekawym rodzajem wizy oferowanej przez władze Nowej Zelandii jest wiza Working Holiday . Uprawnia ona do rocznego pobytu i pracy w jednym miejscu nie dłużej niż trzy miesiące. Ten rodzaj wizy jest wydawany stu Polakom co roku w lutym. Żeby móc aplikować o ten rodzaj wizy, musimy mieć mniej niż 30 lat . Ponadto należy udowodnić, że posiadamy 4,200 dolarów nowozelandzkich (lub ich równowartość w innej walucie), które mają być przeznaczone na utrzymanie się na początku naszej przygody w Nowej Zelandii. Trzeba mieć też bilet powrotny albo odpowiednią kwotę przeznaczoną na zakup takiego biletu.

Jeśli jesteśmy zainteresowani wizą Working Holiday, nie powinniśmy przegapić terminu, w którym można o nią aplikować. Z roku na rok zainteresowanie tym rodzajem wizy jest coraz większe. Dlatego warto śledzić informacje pojawiające się na oficjalnej stronie Nowej Zelandii poświęconej imigracji.

Nowa Zelandia - wiza pracownicza

Jeśli myślimy o tym, by wyjechać do pracy do Nowej Zelandii, będziemy musieli uzyskać pozwolenie na pracę. Wielu obcokrajowców stara się o wizę Essential Skills Work. To, czy możemy dostać tę wizę, zależy od naszego zawodu. Jeśli jest na liście zawodów poszukiwanych aktualnie w Nowej Zelandii , mamy duże szanse, że taką wizę otrzymamy.

Żeby otrzymać ten rodzaj wizy, musimy spełniać szereg rygorystycznych wymagań. Po pierwsze musimy mieć ofertę pracy na pełen etat od nowozelandzkiego pracodawcy. Obowiązkiem naszym jest też udowodnienie, że posiadamy kwalifikacje do wykonywania zawodu albo że mamy odpowiednie doświadczenie w danej dziedzinie. Dodatkowo nowozelandzki pracodawca musi dowieść, że nie mógł znaleźć na konkretne stanowisko obywatela Nowej Zelandii spełniającego odpowiednie wymagania. Jeśli chcemy pojechać do Nowej Zelandii na więcej niż rok, przejdziemy także szereg badań lekarskich.

O wizę Essential Skills Work możemy aplikować drogą elektroniczną. W Nowej Zelandii cena wizy Essential Skills Work wynosi 300 dolarów. Warto skorzystać z pomocy wykwalifikowanego agenta, który pomoże skompletować potrzebne dokumenty i aplikować o wizę. Usługi agentów wizowych nie należą jednak do najtańszych – za ich pomoc będziemy musieli zapłacić nawet 5 tysięcy dolarów.

Zobacz film: Ryba z nogami. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
79
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0