Im starsze, tym lepsze? Cała prawda o winach włoskich. Jakie wybrać, by nam smakowało?

Kobieta pije wino
Fot. praetorianphoto / Getty Images
Wino to część włoskiej tradycji i kuchni. Jako najwięksi eksporterzy tego trunku Włosi uznawani są za znawców i smakoszy win. Chianti, znane na całym świecie, to wino, które jest synonimem prestiżu i smaku słonecznej Italii. Włoskie wina klasyfikowane są ze względu na region, z którego pochodzą.
  • Wina włoskie przewodnik po regionach
    • Dobre wino włoskie – na co zwracać uwagę przy zakupie?
      • Wino - im starsze, tym lepsze?

        Zobacz też: 

        Jakie czer­wone wino jest naj­zdrow­sze? Wła­ści­wo­ści zdrowotne alko­holu

        Pije się je do obiadu, kolacji, deserów i przekąsek w ciągu dnia. Wino dla Włocha nie jest jedynie trunkiem wzbogacającym smak potraw. To część jego tradycji, kultury, historii i synonim statusu. Włochy to niekwestionowana ojczyzna win, z których każde w zależności od regionu, z którego pochodzi, zachwyca aromatem i głębokim smakiem. Które z nich jest najbardziej popularne? O miano najlepszego walczą Toskania, Piemont i Sycylia. Ze względu na różnice klimatyczne włoskie wina dzielone są na te pochodzące z północy lub południa. Włosi są największymi eksporterami trunku na świecie. Wszystko ze względu na obfite i różnorodne odmiany winogron, które rosną głównie w słonecznej, południowej części kraju. Bogactwo smaków winorośli sprawia, że Włosi jak nikt inny potrafią produkować najbardziej szlachetne trunki. Ogromna różnorodność smaków i aromatów potrafi zaspokoić różne gusta.

        Wina włoskie przewodnik po regionach

        Włoskie wina swoją różnorodność zawdzięczają pochodzeniu winorośli, z których produkowane są trunki. Wpływ na to ma zarówno klimat, rodzaj szczepu, jak i sposób pielęgnacji roślin i rodzinne tradycje.

        • Veneto – region produkujący bardzo duże ilości trunku. Słynie z wina białego i czerwonego. Veneto to region win delikatnych o subtelnym smaku i aromacie. Najpopularniejsze z tego regionu to Valpolicella, Soave o charakterystycznym miodowym smaku czy Recioto Amabile, które powstaje z suszonych winogron.
          • Piemont – region słynący z win cierpkich, mocnych i wyrazistych w smaku. Wpływ ma na to górzysty i skalisty region z przewagą chłodnych zim i małej ilości słońca. Do najpopularniejszych mocnych win należy Barbalesco. Ciekawą, musującą i słodką odmianą są wina Asti, dedykowane jako przystawka do deserów.
            • Sycylia – dzięki korzystnym warunkom klimatycznym sprzyjającym winoroślom region słynie z aromatycznych trunków. Sycylijskie wina na tle innych wyróżniają się również pod względem wysokiej zawartości alkoholu. Jednym z najbardziej uznanych jest mocne i głębokie w smaku czerwone wino Nero d’Avola.
              • Umbria – to region z charakterystycznymi aromatycznymi winami białymi i czerwonymi, które wyróżniają się na tle innych nietypowymi smakami. Z nutą orzechów, czekolady lub przypraw korzennych. Wina z regionu Umbria to konkurent Toskanii zarówno pod względem smaku, jak i ceny.
                • Toskania – najsłynniejszy i najbogatszy w wina region Włoch. Listę tych najbardziej pożądanych przez smakoszy trunków otwiera Chianti – lekkie, czerwone wino. Toskania to królestwo win czerwonych (Vino Nobile di Montepulciano), chociaż na uwagę zasługują również białe, produkowane z suszonych winogron.

                  Dobre wino włoskie – na co zwracać uwagę przy zakupie?

                  Wina włoskie, zanim trafią do sprzedaży, podlegają instytucjom, które klasyfikują je, nadając im ocenę jakości. Odzwierciedla ona to, czy dane wino zostało w 100% wyprodukowane ze szczepów winogron, pochodzących z danego regionu.

                  • DOCG – wina najwyższej jakości gwarantowanego pochodzenia, butelkowane tylko na obszarze produkcyjnym. Przed dopuszczeniem do sprzedaży poddawane są analizie przez komisję degustacji (Dedominazione di Origine Controllata e Garantita).
                    • DOC – wina wysokiej jakości, poddane analizie upraw, butelkowania i rodzajów szczepów winorośli (Dedominazione di Origine Controllata).
                      • IGT – wino regionalne o niskiej zawartości innych szczepów – 15%, które może być butelkowane poza regionem. Do tej kategorii należą głównie wina z regionu Toskanii (Indicazione Geogfarica).
                        • VDT – wino stołowe, będące mieszanką różnych szczepów. Często sprzedawane w kartonach. Nie musi ono spełniać żadnych wymogów względem odmian winogron, technologii produkcji i miejsca butelkowania (Vino da Tavola).

                          Podczas zakupu warto również zwrócić uwagę na zawartość alkoholu. Im wino mocniejsze, tym bardziej wyraziste w smaku. Przyjęło się, że powinno mieć około 13 proc., co jest optymalną mocą, by traktować je jako dodatek do obiadu w ciągu dnia.

                          Wino - im starsze, tym lepsze?

                          W naszej kulturze utarło się przekonanie, że im wino starsze, tym lepsze. Jak wskazują jednak zarówno sommelierzy, jak i sami Włosi, w dzisiejszych warunkach technologicznych rocznik wina zupełnie nie ma znaczenia. Dojrzewanie dotyczy zaledwie wąskiej grupy ekskluzywnych trunków, których zmieniający się smak potrafią docenić tylko prawdziwi koneserzy. W przypadku ogólnodostępnych, przemysłowych win, najlepsze są te z krótką datą korkowania. Wraz z upływem czasu tracą one bowiem swój aromat, smak i świeżość. Kolejnym mitem jest również kwestia korka. Większość uważa, że tylko wina z korkiem naturalnym są warte uwagi. Jak twierdzą jednak Włosi, jakość i rodzaj korka nie ma znaczenia w przypadku win ogólnodostępnych. Silikonowe lub metalowe korki/zakrętki nie wpływają na jakość wina, a jedynie niepotrzebnie obniżają jego prestiż w naszych oczach.

                          Więcej:

                          Zobacz film: Polak wypija 11 litrów czystego alkoholu rocznie, źródło: Dzień Dobry TVN

                          Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości