Przepisy kulinarne

Ulubione potrawy Sylwii

W naszej kuchni Sylwia Gliwa przedstawiła nam swoje ulubione przepisy.

„Mango Lassi – deser z Indii”

Składniki na 4 porcje:
500 ml. naturalnego jogurtu
1 puszka mango
1 filiżanka cukru (ewentualnie)
2 filiżanki kostek lodu Szczypta mielonych pistacji

Przygotowanie:
Wszystko razem zmiksować przez 2 min., rozlać do szklaneczek , posypać zmielonymi pistacjami i podać. Można trzymać w lodówce 24 godz. (oziębione lepsze).

„ Potrawka z kaszą i  kurczakiem”

Składniki:
Półtorej szklanki lub dwie torebki kaszy pęczak
1 kostki rosołowej
2 piersi z kurczaka
1 duża łyżka Pesto (ze słoiczka)
1 cebula
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Warzywa na wywar:
świeże liście pietruszki, 2-3 zwykłe pietruszki, por, seler, 2-3 marchewki liście laurowe
Świeża bazylia
Sól
Pieprz

Sposób przyrządzania:
Gotujemy wywar z warzyw. W tym samym czasie gotujemy również w osobnym garnku kaszę pamiętając aby posolić wodę i dodać do niej  kostkę  rosołową. Cebulę  trzeba zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojonego kurczaka, pesto, bazylię i czosnek. Po około 5 minutach dodać obrobione  wcześniej przygotowanego wywaru. Dusić kolejne 5 – 10 minut. Warzywa, które zostały po odlaniu  trzeba  zmiksować.  W żaroodpornym naczyniu przekładamy kaszę,  mięso ze zmiksowanymi warzywami. Na dno naczynia  można dodać odrobinę oliwy i pesto. Następnie  potrawę  trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 st. C ) na około 15 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0