Przepisy kulinarne

Tosty. Z kiełbasą i z cynamonem

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował znane i lubiane tosty, ale w zupełnie nowej aranżacji. Co powiecie na tosty z kiełbasą i sosem curry, tosty z bundzem i smażonymi pomidorami lub rollsy z owocami i cynamonem?

 

 

 

Tosty z kiełbasą polską, sosem curry

Składniki:
Bagietka                                                          
300 g kiełbasy dojrzewającej polskiej                  
3 szt cebuli                                                    
1 op pomidorów pelati                                          
Papryka w proszku ostra, papryka słodka w proszku, curry
Sól, pieprz
1 łyżka musztardy                                                      
Olej do smażenia
Sałata rzymska baby

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy plastry kiełbasy na chrupiąco. Zdejmujemy kiełbasę z patelni i na tą samą patelnię dodajemy cebulę. Przesmażamy na miękko, dodajemy pomidory, papryki w proszku, curry, musztardę. Dusimy do miękkości. Bagietkę przekrawamy wzdłuż smarujemy od strony przekrojonej olejem i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Na podpieczoną bagietkę wykładamy kiełbasę chrupiącą, polewamy sosem i podajemy z liśćmi sałaty rzymskiej.

Tosty z bundzem i smażonymi pomidorami

Składniki:
Pieczywo rustykalne
3-4 łyżki bułki tartej
4 szt jajek
Masło klarowane do smażenia
100 g sera dojrzewającego tartego
300 g sera bundz
400 g pomidorów cherry kolorowych
Bazylia świeża
Cytryna
1 łyżka miodu
Ocet winny
Pieprz, sól

Przygotowanie:
Pieczywo kroimy w cienkie plastry, panierujemy w jajku, bułce tartej wymieszanej z serem dojrzewającym. Smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym z każdej strony. Bundz kroimy na plastry grubości kromek pieczywa i składamy pomiędzy 2 kromkami. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika. Pomidory przesmażamy na oleju z dodatkiem skórki z cytryny i bazylii. Pod koniec dodajemy miód i ocet i winny oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Duża porcja pieczywa z dodatkami na ciepło

Składniki:
Chleb dobry w całości okrągły                                  
200 g sera żółtego w plastrach                                                            
100 g salami                                                                            
200 g pieczarek                                                                          
2 łyżki musztardy                                                                
6 szt jajek                                                                                  
Masło klarowane

Przygotowanie:
Chleb nadkrawamy od góry w kratkę ale nie przekrawając do końca. Pomiędzy powstałe luki wstawiamy plastry sera, salami. Pieczarki przesmażamy z cebulą na złoty kolor, łączymy z dymką i takim farszem wypełniamy przerwy w pieczywie. Masło rozpuszczamy, łączymy z jajkami, musztardą, pieprzem, solą i zalewamy z wierzchu całe pieczywo. Wstawiamy przykryte folią do piekarnika na temp. 180 stopni na około 20 minut, przed końcem zdejmujemy folię aby góra pieczywa nam się ładnie przyrumieniła.

Rollsy z pieczywa tostowego z owocami i cynamonem

Składniki:
10 kromek pieczywa tostowego                                        
4 szt jajek                                                                  
100 g masła klarowanego do smażenia              
300 sera Philadelphia                                              
250 g truskawek                                                      
2-3 łyżki miodu                                                                
1 melon                                                                
200 g cukru kryształ                                                
Cynamon

Przygotowanie:
Z pieczywa odkrawamy brzegi, środek rozwałkowujemy cienko, każda rozwałkowaną kromkę smarujemy serkiem białym, układamy kawałki melona, truskawek i zwijamy rollsy. Panierujemy w jajku i smażymy na złoty kolor na maśle. Jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Tosty na słodko z lodami o smażonymi śliwkami

Składniki:
Bułeczki maślane                                      
Masło klarowane do smażenia
100 g cukru                                    
250 g lodów waniliowych                                              
500 g śliwek                                                              
Cynamon
Mięta świeża, cytryna

Przygotowanie:
Śliwki przesmażamy na maśle z dodatkiem miodu i cynamonu. Bułeczki przekrawamy, obtaczamy w cukrze i smażymy na złoty kolor na maśle. Bułeczki układamy, dajemy porcje śliwek i na koniec lody. Posypujemy skórka z cytryny i miętą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
83
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0