Tortellini to włoskie pierożki zawierające farsz. W zależności od rodzaju tortellini można spotkać nadzienie grzybowe, mięsne lub serowe. Tortellini podaje się głównie z sosem pomidorowym i tartym parmezanem. Można je wykorzystać również na wiele innych sposobów. Świetnie sprawdzą się np. w zupie. Pyszna będzie również sałatka z tortellini.

Historia tortellini jest niezwykle ciekawa. Istnieją dwie wersje mówiące, że tortellini powstało w Bolonii lub w Modenie. Nazwa pierożków wywodzi się z włoskiego słowa torta – ciasto. Ten składnik dań można przygotować aż na 110 sposobów! We Włoszech tortellini serwuje się w sosie pomidorowym, lekkim rosole, gotuje się je lub podsmaża na maśle. W 1974 r. Akademia Kuchni Włoskiej określiła standard nadziewania pierożków. Mają one zawierać mięso polędwiczek wieprzowych, dojrzewającą szynkę, mortadelę, parmezan i jajka. Tortellini we Włoszech nazywane jest również cappelletti (szczególnie w regionie Romagnii). Wielozadaniowość tortellini jest niesamowita. Szczególnie ciekawym pomysłem jest sałatka z tortellini .

Sałatka z tortellini, szynką i jajkiem – prosta i szybka

Ta sałatka świetnie nada się jako przekąska na przyjęciu lub samodzielne danie na kolację czy nawet obiad. Jest bardzo smaczna i sycąca. Doskonale pasuje do pieczonego na grillu mięsa.

Składniki:

· opakowanie tortellini (gotujemy według przepisu),

· jajko ugotowane na twardo (obrane, posiekane),

· 2 ogórki kiszone (pokrojone w kostkę),

· 20 dag sera żółtego (startego),

· 10-20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę,

· majonez,

· czerwona papryka (pokrojona w kostkę),

· Sól i pieprz do smaku.

Tortellini należy ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do miski.

Wszystkie podane składniki dorzucamy do tortellini. Solimy, pieprzymy, dodajemy kilka łyżek majonezu – według preferencji. Po przygotowaniu sałatki należy odstawić ją do lodówki na kilka godzin. Wszystkie składniki się ze sobą połączą i smak stanie się bardziej wyrazisty.

Sałatka z tortellini i wyrazistym sosem

To kolejny świetny przepis na sałatkę z tortellini, który musisz wypróbować.

Składniki:

· opakowanie tortellini z szynką lub z serem,

· czerwona papryka,

· puszka kukurydzy,

· 7 rzodkiewek,

· ogórek zielony,

· pół pęczka szczypiorku,

· sól i pieprz,

· 15 dkg szynki konserwowej.

Składniki na sos:

· 2 łyżki majonezu,

· 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,

· ½ łyżeczki miodu,

· 1 łyżka musztardy,

· 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Tortellini gotujemy według przepisu, studzimy.

Kukurydzę odsączamy z zalewy, szynkę kroimy w kostkę, podobnie jak rzodkiewki, paprykę i ogórek. Siekamy szczypiorek. Dodajemy pierożki tortellini. Wszystko razem mieszamy w dużej misce, solimy i pieprzymy do smaku.

Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, miód, musztardę i czosnek, tak aby powstał jednolity sos. Wlewamy go do sałatki, dokładnie mieszamy. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.

Smacznego!

Włoska sałatka z tortellini

Jeśli pragniesz prawdziwego włoskiego smaku , wypróbuj poniższy przepis na sałatkę z tortellini.

Składniki:

· opakowanie tortellini,

· dwie kulki sera mozzarella,

· pomidorki koktajlowe – dwie szklanki,

· zielony ogórek,

· 1 czerwona papryka,

· 1 żółta papryka,

· puszka kukurydzy,

· oregano,

· bazylia,

· sól i pieprz,

· 2 łyżki majonezu,

· 1 łyżka musztardy,

· 2 ząbki czosnku,

· łyżka siekanego koperku.

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu

Paprykę i ogórek kroimy w kostkę, wrzucamy do miski razem z makaronem. Kulki mozzarelli również kroimy w kostkę. Kukurydzę z puszki odsączamy i dodajemy do sałatki razem z pomidorkami. Czosnek siekamy i wrzucamy do środka. Dodajemy majonez, koperek, musztardę, łyżeczkę oregano i bazylii. Solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.

Sałatka z tortellini – pierożki domowej roboty

Sałatka z tortellini będzie jeszcze pyszniejsza, jeśli przyrządzimy je samodzielnie .

Składniki na nadzienie:

· 150 g schabu,

· 2 łyżki masła,

· 150 g szynki,

· 150 g mortadeli,

· 1 duże jajko lub 2 małe,

· szczypta gałki muszkatołowej,

· 230 g startego sera żółtego.

Składniki na ciasto:

· 350 g mąki,

· 3 jaja,

· 1 żółtko,

· szczypta soli,

· łyżeczka oliwy z oliwek.

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie. Wlewamy do niego 3 roztrzepane jaja, sól, oliwę. Całość zagniatamy.Gdy ciasto jest za suche, wystarczy, że zamoczymy ręce w ciepłej wodzie i nimi będziemy wyrabiać ciasto. Następnie przekładamy je w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kwadraty.

Farsz: Schab drobno siekamy i smażymy na maśle. Usmażone i przestudzone mięso mielimy lub miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy do masy pokrojoną szynkę, mortadelę i ponownie miksujemy blenderem. Przekładamy masę do miski, wbijamy jajko i dodajemy gałkę muszkatołową, a następnie starty żółty ser. Wszystko dobrze razem mieszamy.

Pierożki: Na każdym z kwadratów układamy farsz – najlepiej małą kulkę. Następnie smarujemy brzegi kwadratów, aby lepiej się zlepiały. Formujemy w kształt tortellini i zawijamy. Kwadrat ustawiamy rogiem do siebie, tak by miał kształt rombu. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ciasta, aby powstał trójkącik z zamkniętym w środku nadzieniem. Trójkącik zawijamy, zaczynając od najdłuższego boku, i łączymy końce. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-6 minut.

Zobacz film: Kuchnia Cristiny Catese. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
93
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0