Historia tortellini jest niezwykle ciekawa. Istnieją dwie wersje mówiące, że tortellini powstało w Bolonii lub w Modenie. Nazwa pierożków wywodzi się z włoskiego słowa torta – ciasto. Ten składnik dań można przygotować aż na 110 sposobów! We Włoszech tortellini serwuje się w sosie pomidorowym, lekkim rosole, gotuje się je lub podsmaża na maśle. W 1974 r. Akademia Kuchni Włoskiej określiła standard nadziewania pierożków. Mają one zawierać mięso polędwiczek wieprzowych, dojrzewającą szynkę, mortadelę, parmezan i jajka. Tortellini we Włoszech nazywane jest również cappelletti (szczególnie w regionie Romagnii). Wielozadaniowość tortellini jest niesamowita. Szczególnie ciekawym pomysłem jest sałatka z tortellini .
Sałatka z tortellini, szynką i jajkiem – prosta i szybka
Ta sałatka świetnie nada się jako przekąska na przyjęciu lub samodzielne danie na kolację czy nawet obiad. Jest bardzo smaczna i sycąca. Doskonale pasuje do pieczonego na grillu mięsa.
Składniki:
· opakowanie tortellini (gotujemy według przepisu),
· jajko ugotowane na twardo (obrane, posiekane),
· 2 ogórki kiszone (pokrojone w kostkę),
· 20 dag sera żółtego (startego),
· 10-20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę,
· majonez,
· czerwona papryka (pokrojona w kostkę),
· Sól i pieprz do smaku.
Tortellini należy ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do miski.
Wszystkie podane składniki dorzucamy do tortellini. Solimy, pieprzymy, dodajemy kilka łyżek majonezu – według preferencji. Po przygotowaniu sałatki należy odstawić ją do lodówki na kilka godzin. Wszystkie składniki się ze sobą połączą i smak stanie się bardziej wyrazisty.
Sałatka z tortellini i wyrazistym sosem
To kolejny świetny przepis na sałatkę z tortellini, który musisz wypróbować.
Składniki:
· opakowanie tortellini z szynką lub z serem,
· czerwona papryka,
· puszka kukurydzy,
· 7 rzodkiewek,
· ogórek zielony,
· pół pęczka szczypiorku,
· sól i pieprz,
· 15 dkg szynki konserwowej.
Składniki na sos:
· 2 łyżki majonezu,
· 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego,
· ½ łyżeczki miodu,
· 1 łyżka musztardy,
· 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Tortellini gotujemy według przepisu, studzimy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, szynkę kroimy w kostkę, podobnie jak rzodkiewki, paprykę i ogórek. Siekamy szczypiorek. Dodajemy pierożki tortellini. Wszystko razem mieszamy w dużej misce, solimy i pieprzymy do smaku.
Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, miód, musztardę i czosnek, tak aby powstał jednolity sos. Wlewamy go do sałatki, dokładnie mieszamy. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Smacznego!
Włoska sałatka z tortellini
Jeśli pragniesz prawdziwego włoskiego smaku , wypróbuj poniższy przepis na sałatkę z tortellini.
Składniki:
· opakowanie tortellini,
· dwie kulki sera mozzarella,
· pomidorki koktajlowe – dwie szklanki,
· zielony ogórek,
· 1 czerwona papryka,
· 1 żółta papryka,
· puszka kukurydzy,
· oregano,
· bazylia,
· sól i pieprz,
· 2 łyżki majonezu,
· 1 łyżka musztardy,
· 2 ząbki czosnku,
· łyżka siekanego koperku.
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu
Paprykę i ogórek kroimy w kostkę, wrzucamy do miski razem z makaronem. Kulki mozzarelli również kroimy w kostkę. Kukurydzę z puszki odsączamy i dodajemy do sałatki razem z pomidorkami. Czosnek siekamy i wrzucamy do środka. Dodajemy majonez, koperek, musztardę, łyżeczkę oregano i bazylii. Solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Sałatka z tortellini – pierożki domowej roboty
Sałatka z tortellini będzie jeszcze pyszniejsza, jeśli przyrządzimy je samodzielnie .
Składniki na nadzienie:
· 150 g schabu,
· 2 łyżki masła,
· 150 g szynki,
· 150 g mortadeli,
· 1 duże jajko lub 2 małe,
· szczypta gałki muszkatołowej,
· 230 g startego sera żółtego.
Składniki na ciasto:
· 350 g mąki,
· 3 jaja,
· 1 żółtko,
· szczypta soli,
· łyżeczka oliwy z oliwek.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie. Wlewamy do niego 3 roztrzepane jaja, sól, oliwę. Całość zagniatamy.Gdy ciasto jest za suche, wystarczy, że zamoczymy ręce w ciepłej wodzie i nimi będziemy wyrabiać ciasto. Następnie przekładamy je w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kwadraty.
Farsz: Schab drobno siekamy i smażymy na maśle. Usmażone i przestudzone mięso mielimy lub miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy do masy pokrojoną szynkę, mortadelę i ponownie miksujemy blenderem. Przekładamy masę do miski, wbijamy jajko i dodajemy gałkę muszkatołową, a następnie starty żółty ser. Wszystko dobrze razem mieszamy.
Pierożki: Na każdym z kwadratów układamy farsz – najlepiej małą kulkę. Następnie smarujemy brzegi kwadratów, aby lepiej się zlepiały. Formujemy w kształt tortellini i zawijamy. Kwadrat ustawiamy rogiem do siebie, tak by miał kształt rombu. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ciasta, aby powstał trójkącik z zamkniętym w środku nadzieniem. Trójkącik zawijamy, zaczynając od najdłuższego boku, i łączymy końce. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-6 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN