Sezon grzybiarski w pełni, a wraz z nim pyszne i aromatyczne kurki. Nie masz pomysłu jak wykorzystać je w kuchni? Sprawdź nasz przepis na najlepszą tartę z kurkami!

Pieprznik jadalny ( Cantharellus cibarius ), potocznie zwany kurką, jest jednym z najbardziej znanych grzybów leśnych. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – można go smażyć, gotować, suszyć, mrozić, a nawet marynować. Pomimo tego, uważajmy jednak na suszenie i mrożenie, ponieważ tracą one wtedy swój cenny smak i aromat i stają się gorzkie. Najsmaczniejsze są świeże kurki . Pieprzniki jadalne mają charakterystyczną żółtą barwę. Owocniki kurek mają do 7 cm średnicy, ale ich rozmiary dochodzą nawet do 15 cm. Kurki można znaleźć w borach sosnowych, tuż obok sosny, dębu, buku czy świerku. Kiedy zbieramy kurki, musimy uważać, aby nie pomylić ich z lisówką pomarańczową, ponieważ są do siebie bardzo podobne . Co więcej, w kurkach na pewno nie znajdziemy robaków, ponieważ zawierają one substancję bardzo dla nich szkodliwą oraz niszczą ich jajeczka.

Zobacz materiał: Truskawkowo-pistacjowa tarta francuska. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dlaczego warto zrobić tartę z kurkami?

Jeśli chodzi o wartość odżywczą kurek, to jest ona niewielka . Kurki mają w sobie około 90% wody oraz kilka procent białka i tłuszczy. Tylko mała część to witaminy i minerały. W niewielkiej ilości jednak je posiadają. Zawierają na przykład witaminę A i C oraz witaminy z grupy B. W 100 g mają także ponad 500 mg potasu, który korzystnie wpływa na nasze serce i układ krwionośny. Warto więc skusić się na tartę z kurkami . Przede wszystkim jednak dla ich pysznego smaku. Pamiętajmy jednak, że kurki, tak jak wszystkie inne grzyby, są ciężkostrawne – nie powinno się ich spożywać na krótko przed snem oraz podawać dzieciom i osobom mającym problemy trawienne .

Kurki można łączyć z wieloma różnymi potrawami . Świetnie nadają się do jajecznicy, makaronów, zup, sosów, mięsa, a także do tarty. Trzeba je myć w specjalny sposób, aby nie nasiąkły zbyt dużą ilością wody. pamiętajmy także o tym, aby solić je dopiero po usmażeniu, bo inaczej będziemy mieli problem ze smażeniem, ponieważ kurki zaczną wtedy wydzielać bardzo dużo wody. Najlepiej jest smażyć kurki na maśle z cebulką. Mają także one wielu zwolenników w połączeniu ze śmietaną oraz z tartą. Dzisiaj dowiemy się, jak przyrządzić taką pyszną tartę z kurkami .

Tarta z kurkami przepis

Tarta z kurkami (z pieczeniem)

Składniki:

Ciasto:

· 200 g mąki,

· pół kostki masła,

· jajko,

· dwie łyżki wody,

· płaska łyżeczka soli.

Nadzienie:

· 200 g kurek,

· cebula,

· 4 jajka,

· 300 ml śmietany kremówki,

· świeży tymianek (opcjonalnie),

· 70 g parmezanu,

· sól i pieprz.

Przygotowanie: Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito, a następnie masło pokrojone na małe kawałki, jajko, dwie łyżki wody i płaską łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Następnie drobno pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać trochę masła i po chwili dodać cebulę, a następnie grzyby. Przyprawić pieprzem. Wyłączyć gaz i dodać sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę na bok do przestygnięcia. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, a następnie dokładnie wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec spód od tarty przez 15 minut. Śmietanę wymieszać z 4 jajkami i połową naszego startego parmezanu. Posiekać tymianek i dodać do śmietany. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie wlać do kurek i wymieszać. Po upływie 15 minut wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Po kilku minutach na spód od tarty wylać nadzienie z kurkami. Do nagrzanego piekarnika włożyć naszą tartę na 25 minut. po tym czasie wyjąć ją, posypać na górze resztą parmezanu i włożyć jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu odstawić tartę z kurkami na chwilę na bok do przestygnięcia. Po kilkunastu minutach można jeść. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Tarta z kurkami (bez pieczenia)

Składniki:

· ciasto francuskie,

· 200 g kurek,

· cebula,

· 4 jajka,

· 300 ml śmietany kremówki,

· świeży tymianek (opcjonalnie),

· 70 g parmezanu,

· sól i pieprz.

Przygotowanie: Przygotować formę do tarty i wysmarować masłem. Z ciasta francuskiego wyciąć koło trochę większe od naszej formy, która ma 24 cm, a następnie włożyć je do formy starannie tak, by przylegało z każdej strony. Nakłuć ciasto widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć ciasto na około 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Następnie drobno pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać trochę masła i po chwili dodać cebulę, a następnie grzyby. Przyprawić pieprzem. Wyłączyć gaz i dodać sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę na bok do przestygnięcia. Śmietanę wymieszać z 4 jajkami i połową naszego startego parmezanu. Posiekać tymianek i dodać do śmietany. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie wlać do kurek i wymieszać. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Po chwili na spód tarty wylać nadzienie – kurki wymieszane ze śmietaną. Górę posypać pozostałością parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić na chwilę. Tarta z kurkami najlepiej smakuje na ciepło . Smacznego!

Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0