Szpinak jest niezwykle wartościową rośliną. Zawiera cenne białka oraz sole mineralne. Znajdziemy w nim witaminę C oraz szereg witamin z grupy B. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Azji. Jej zaletą jest bardzo krótka wegetacja, w związku z czym można go uprawiać niemal przez cały rok. Dodatkowo ma w swoim składzie błonnik, który przyspiesza trawienie. Szpinak z jajkiem sadzonym idealnie pasuje jako dodatek do głównego dania.

W Polsce szpinak sprzedawany w postaci świeżej lub mrożonej. Zarówno pierwszą jak i druga wersję łączy jedno – szybkie przygotowywanie. Świeży szpinak z jajkiem urozmaici każdą potrawę, nadając jej ciekawego smaku.

Jak przyrządzić szpinak z jajkiem i makaronem?

Podstawą dania jest makaron, pszenny lub żytni. Najlepiej sprawdzą się świderki, jednak dozwolony jest każdy inny rodzaj. To idealny przepis na przepyszną kolację, jednak szpinak z jajkiem sprawdzi się także do obiadu .

Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

· 4 garści makaronu,

· 5 kostek mrożonego szpinaku,

· 2 jajka,

· pól cebuli,

· łyżka oliwy,

· sól.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, dodając do wody szczyptę soli oraz łyżkę oliwy, aby uniknąć jego sklejania.

2. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i odstawiamy na bok.

3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 5 kostek mrożonego szpinaku i pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę.

4. Kiedy cała wilgoć odparuje, a cebula ładnie się zeszkli, dodajemy dwa jajka i intensywnie mieszamy.

5. Całość łączymy z makaronem, doprawiamy solą do smaku i gotowe.

Szpinak z jajkiem na twardo

Szpinak z jajkiem gotowanym to idealny dodatek zarówno do dań drobiowych, jak i wieprzowych.

Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

· 500 gramów świeżych liści bądź mrożonego brykietu,

· 6 dużych jajek.

Sposób przygotowania :

1. Jeśli wybierzemy pierwszą opcję, liście dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. Gdy liście ostygną, kroimy je na bardzo małe kawałki.

2. Następnie wrzucamy świeży szpinak na rozgrzaną patelnię z oliwą (tak samo postępujemy z zamrożonym brykietem).

3. Gdy cała wilgoć odparuje, dodajemy szczyptę soli.

4. Jajka gotujemy na twardo, od momentu zawrzenia wody czekamy 8 minut.

5. Po ostygnięciu, należy pokroić 3 jajka i wymieszać ze szpinakiem.

6. Pozostałe 3 kroimy na pół i układamy na wierzchu.

7. Całość wkładamy do płytkiej miski i odkładamy na godzinę do lodówki.

Szpinak z jajkiem i czosnkiem przygotowujemy bardzo podobnie. W momencie kiedy zielenina ląduje na patelni, przeciskamy przez praskę 4 duże ząbki czosnku i całość dokładnie mieszamy. Dalsza część przepisu jest taka sama jak szpinak z jajkiem na twardo.

Przepis na szpinak z jajkiem i ziemniakami

Porcja dla 3-4 osób

Składniki:

· 700 g ziemniaków,

· 500 gramów świeżych liści bądź mrożonego brykietu,

· 3 duże jajka

Sposób przygotowania:

1. 700 g ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli akurat jest sezon, wybierzmy młode ziemniaki.

2. Liście szpinaku dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. Gdy liście ostygną, kroimy je na bardzo małe kawałki.

3. Następnie wrzucamy świeży szpinak na rozgrzaną patelnię z oliwą (tak samo postępujemy z zamrożonym brykietem).

4. Gdy cała wilgoć odparuje, dodajemy szczyptę soli.

5. Jajka gotujemy na twardo, od momentu zawrzenia wody czekamy 8 minut.

6. Po ostygnięciu, należy pokroić 3 jajka i wymieszać ze szpinakiem.

7. Układamy kilka gorących sztuk ziemniaków na talerzu i przykrywamy je pierzynką ze szpinaku.

Do ziemniaków pasuje zarówno wersja z czosnkiem, jak i bez niego.

Możemy również przygotować szpinak z jajkiem sadzonym i ziemniakami według powyższego przepisu.

Przepis na szpinak z jajkiem i czosnkiem

Porcja dla 2 osób

Składnik i:

· 250 gramów świeżych liści,

· 1 łyżka mąki

· ¾ szklanki mleka,

· jajko,

· 2 ząbki czosnku,

· olej,

· sól

Sposób przygotowania:

1. Szpinak dokładnie myjemy i wrzucamy do gorącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez 5 minut, następnie wyciągamy do ostygnięcia.

2. Odciskamy nadmiar wody i drobno siekamy.

3. 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie talarki i smażymy na oliwie około 2 minut.

4. Do czosnku wrzucamy posiekany szpinak i dokładnie mieszamy.

5. Po kilku chwilach dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, a następnie 3/4 szklanki mleka.

6. Całość smażymy na małym ogniu około 6 minut, cały czas mieszając.

7. Dodajemy szczyptę soli, następnie wbijamy jajko i energicznie mieszamy całość, po 3 – 4 minutach potrawa jest gotowa.

Szpinak z jajkiem i śmietaną

Przepis na szpinak z jajkiem i śmietaną jest bardzo prosty i z pewnością urozmaici tradycyjne dania główne.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

· 500 g mrożonego szpinaku,

· 3 duże jajka,

· 2 łyżki śmietany 18%,

· dwie łyżki masła,

· 3 duże ząbki czosnku,

· sól.

Sposób przygotowania:

1. Trzy duże ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą. Smażymy kilka minut, uważając aby za bardzo się nie przyrumienił.

2. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy do momentu, aż cała woda się zredukuje.

3. Następnie dodajemy dwie łyżki masła, wbijamy jajka i intensywnie mieszamy.

4. Kiedy białko i żółtko ładnie się zetnie, dodajemy dwie łyżki 18% śmietany i całość dokładnie mieszamy.

5. Doprawiamy solą według uznania.

Jeśli chcemy przyrządzić bardziej dietetyczny szpinak z jajkiem, zamiast śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości cukrów oraz tłuszczu. W ten sposób znacznie zmniejszymy kaloryczność potrawy.

Jak przyrządzić szpinak z jajkiem i suszonymi pomidorami?

Porcja dla 4 osób

Składniki:

· 500 g mrożonego szpinaku (brykiet)

· 4 duże jajka,

· 6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,

· łyżka oliwy z suszonych pomidorów,

· sól.

Sposób przygotowania:

1. Jedno opakowanie mrożonego brykietu wrzucamy na patelnię.

2. Czekamy, aż woda w większości odparuje i dodajemy 4 duże jajka. Całość dokładnie mieszamy.

3. Wyciągamy 6 suszonych pomidorów z oliwy i kroimy na drobne kawałki, dorzucając do szpinaku.

4. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę soli.

5. Na sam koniec polewamy szpinak łyżką oliwy z suszonych pomidorów.

Mrożony szpinak z jajkiem stanowi pyszny dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie typowo mięsnych potraw, takich jak kotlety czy sznycle. Prosty przepis wymaga użycia łatwo dostępnych składników. Szpinak z jajkiem na patelni przygotowuje się błyskawicznie, dlatego warto samodzielnie przetestować recepturę.

Zobacz film: Ciasto szpinakowe


Ciasto szpinakowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
92
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0