Chemia w pożywieniu
Aż 70% tego co jemy w ciągu dnia to żywność przetworzona. Najwyższa Izba Kontroli alarmuje. Według najnowszego raportu, rocznie wraz z żywnością zjadamy dwa kilogramy substancji dodatkowych. W ciągu doby spożywamy nawet 85 dodatków oznaczonych jako „E”. Dopuszczalną dzienną normę spożywania substancji dodatkowych przekraczają zwłaszcza dzieci. Średnio w jednym produkcie jest pięć różnych dodatków. W raporcie NIKu jako najbardziej chemiczne produkty wskazano między innymi: sałatkę warzywną ze śledziem i groszkiem z 12 dodatkami. Najwięcej dodatków odnotowano w kiełbasie śląskiej, aż 19 dodatków.
W kilkunastu procentach produktów przebadanej przez nas próbie ujawniliśmy występowanie takich dodatków, których producent w ogóle nie opisał na opakowaniu.
-zaznaczył Krzysztof Kwiatkowski, prezes NIK.
Jak zauważyła chemiczka dr Eliza Kurek istnieje około dwóch tys substancji oznakowanych jak „E”. Dopuszczonych do spożycia w produktach spożywczych mamy około 300. Tych, których nie powinno się znaleźć w jedzeniu mamy mniej więcej 200. Oczywiście, wśród dodatków sygnowanych literą „E”, znajdziemy również substancje zdrowe. E-300 oznacza np. witaminę C, która jest niezbędna dla naszej odporności.
Nasza wina?
Jak się okazuje stosowanie w żywności elementów dodatkowych wyszło po trosze od konsumentów, ponieważ chcemy mieć dostęp do żywności, która jest zawsze świeża. Żywność przetworzona jest po prostu wygodna.
Substancje chemiczne dodawane do pożywienia mogą wywoływać u ludzi alergie, począwszy od wysypki oraz problemów z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. U dzieci zbyt duże natężenie chemicznych związków, które pochodzą z żywności, może powodować zmiany we krwi.
By uniknąć żywności przetworzonej w naszym menu, musimy wykazać trochę wysiłku. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia radzi, by odżywiać się zgodnie z piramidą żywienia, u której podstawy znajdziemy owoce i warzywa. Warto również zrezygnować z gotowych produktów. Pani Agnieszka zachęca, by jak najwięcej pożywienia przygotowywać samemu w domu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF