Materiał promocyjny

Świąteczne specjały Renaty Beger

Renata Beger zdradziła nam kilka swoich sekretów, nie tylko tych związanych z kuchnia. Między innymi jak sprawić by mężczyzna z ochotą pomagał w kuchni.

Ciasteczka serowe

Składniki:

3 szklanki mąki

25 dkg białego sera

1 szklanka cukru

1 jajko

2 łyżki śmietany

2 łyżki mleka

1 cukier waniliowy

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ser zmielić, dodać cukier, mleko, śmietanę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość bardzo dokładnie wyrobić. Rozwałkować na niezbyt gruby placek i wykrawać foremkami ciasteczka o dowolnych kształtach. Każde posmarować „roztrzepanym jajkiem” i oprószyć cukrem. Blachę oprószyć mąką, układać na niej ciasteczka i piec około 10 minut w temp. 180

C na złoty kolor.

Sernik

Składniki:

1, 3 kg sera

10 jaj

1 kostka masła

6 łyżek kaszki manny – płaskie

3 cukry waniliowe

2 szklanki cukru

1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rodzynki

Sposób przygotowania:

Masło, cukier, żółtka i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Dodać ser, kaszę manną, rodzynki i proszek. Na koniec do masy włożyć pianę z jaj – mocno ubitą. Przy ubijaniu piany dodać szczyptę soli. Ciasto – nie całą połowę kostki palmy, trochę cukru, 2 całe jajka, trochę proszku do pieczenia ( 1/2 łyż.) oraz mąka – wszystko wymieszać i wyłożyć na blachę.

Polewa

3 łyżki cukru

1 łyżka kakao

2 łyżki mleka

około 1/2 kostki palmy

Roztopić nie dopuszczając do wrzenia.

Piernik popularny

1,5 szklanki miodu

2 szklanki cukru

3 – 4 jajka

1 kg mąki

3/4 szklanki oleju

4 łyżki przypraw zmielonych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)

3 łyżki kakao

2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

1 – 1,5 szklanki mleka

15 – 25 dag wyłuskanych orzechów

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać. Mąkę przesiać. Miód stopić i lekko zarumienić z dodatkiem cukru, wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami. Gorący miód z cukrem wlać do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko wlać również do mąki, wymieszać, dodać tłuszcz i kakao. Ucierać ciasto, aż będzie gęste. Wyrobione, ciepłe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Do zupełnie zimnego ciasta dodać jaja, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać. Ciasto piernikowe włożyć do wąskich foremek posmarowanych masłem i wysypanych mąką lub wyłożonych pergaminem, napełniając je do połowy wysokości. Piec w temperaturze około 150

C. Gdy ciasto wyrośnie, podwyższyć temperaturę. Piernik piecze się około godziny (sprawdzić patyczkiem). Zostawić w formie do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości