Mikrogołąbki z Pak choia z ryżem cytrynowym
Składniki:
5 liści pak choia
100g ryżu
20g masła
2 szt. cytryn
Pęczek mięty
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy ok. 15 min. Liście Pak Choia parzmy we wrzątku, następnie wrzucamy do lodowatej wody. Ryż doprawiamy cytryną i miętą, zawijamy nasze gołąbki i przesmażamy je na maśle.
Kuskus z cierciorką i kiełkami fasoli mung
Składniki:
300g kaszy kuskus
50g kiełków fasoli mung
1 puszka cieciorki
1/2 pęczka pietruszki
1 pierś z kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Papryka pomarańczowa
Koktajl straciatella z bananami maślanką i cynamonem
Składniki:
2 banany
300 ml maślanki
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu klonowego
90g czekolady gorzkiej
70g czekolady białej
Sposób przygotowania:
Banany obieramy, umieszczamy wraz z resztą składników w blenderze. Na końcu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i doprawiamy syropem.
Torcik Czekoladowy
Składniki:
100g mąki
100g cukru
125g mascarpone
125ml śmietanki 36%
100g czekolady 75%
50ml kawy
50ml mleka
10g migdałów
Sposób przygotowania:
Cukier ucieramy na kogel mogel wraz z jajkami. Następnie dodajemy mąkę i wykładamy na blachę z pergaminem. Pieczemy w temp.160 C przez 11 min. Śmietankę z mascarpone ubijamy, następnie delikatnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Biszkopt nasączamy cappucino, wykładamy kremem i posypujemy migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN