Sposób na blue monday? Torcik czekoladowy!

W blue monday pocieszenia szukamy w kuchni Dzień Dobry TVN. Finalista programu "Masterchef" Mateusz Guncel przygotował takie smakołyki jak: mikrogołąbki z pak choia z ryżem cytrynowym, kuskus z cieciorką i kiełkami fasoli mung, koktajl straciatella z bananami maślanką i cynamonem, a na deser torcik czekoladowy. Pycha!

Mikrogołąbki z Pak choia z ryżem cytrynowym

Składniki:

5 liści pak choia

100g ryżu

20g masła

2 szt. cytryn

Pęczek mięty

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy ok. 15 min. Liście Pak Choia parzmy we wrzątku, następnie wrzucamy do lodowatej wody. Ryż doprawiamy cytryną i miętą, zawijamy nasze gołąbki i przesmażamy je na maśle.

Kuskus z cierciorką i kiełkami fasoli mung

Składniki:

300g kaszy kuskus

50g kiełków fasoli mung

1 puszka cieciorki

1/2 pęczka pietruszki

1 pierś z kurczaka

2 łyżki jogurtu naturalnego

Papryka pomarańczowa

Koktajl straciatella z bananami maślanką i cynamonem

Składniki:

2 banany

300 ml maślanki

1/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżka syropu klonowego

90g czekolady gorzkiej

70g czekolady białej

Sposób przygotowania:

Banany obieramy, umieszczamy wraz z resztą składników w blenderze. Na końcu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i doprawiamy syropem.

Torcik Czekoladowy

Składniki:

100g mąki

100g cukru

125g mascarpone

125ml śmietanki 36%

100g czekolady 75%

50ml kawy

50ml mleka

10g migdałów

Sposób przygotowania:

Cukier ucieramy na kogel mogel wraz z jajkami. Następnie dodajemy mąkę i wykładamy na blachę z pergaminem. Pieczemy w temp.160 C przez 11 min. Śmietankę z mascarpone ubijamy, następnie delikatnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Biszkopt nasączamy cappucino, wykładamy kremem i posypujemy migdałami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!