Przepisy kulinarne

Sposób na blue monday? Torcik czekoladowy!

W blue monday pocieszenia szukamy w kuchni Dzień Dobry TVN. Finalista programu "Masterchef" Mateusz Guncel przygotował takie smakołyki jak: mikrogołąbki z pak choia z ryżem cytrynowym, kuskus z cieciorką i kiełkami fasoli mung, koktajl straciatella z bananami maślanką i cynamonem, a na deser torcik czekoladowy. Pycha!

Mikrogołąbki z Pak choia z ryżem cytrynowym

Składniki:
5 liści pak choia
100g ryżu
20g masła
2 szt. cytryn
Pęczek mięty

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy ok. 15 min. Liście Pak Choia parzmy we wrzątku, następnie wrzucamy do lodowatej wody. Ryż doprawiamy cytryną i miętą, zawijamy nasze gołąbki i przesmażamy je na maśle.

Kuskus z cierciorką i kiełkami fasoli mung

Składniki:
300g kaszy kuskus
50g kiełków fasoli mung
1 puszka cieciorki
1/2 pęczka pietruszki
1 pierś z kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Papryka pomarańczowa

Koktajl straciatella z bananami maślanką i cynamonem

Składniki:
2 banany
300 ml maślanki
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu klonowego
90g czekolady gorzkiej
70g czekolady białej

Sposób przygotowania:
Banany obieramy, umieszczamy wraz z resztą składników w blenderze. Na końcu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i doprawiamy syropem.

Torcik Czekoladowy

Składniki:
100g mąki
100g cukru
125g mascarpone
125ml śmietanki 36%
100g czekolady 75%
50ml kawy
50ml mleka
10g migdałów

Sposób przygotowania:
Cukier ucieramy na kogel mogel wraz z jajkami. Następnie dodajemy mąkę i wykładamy na blachę z pergaminem. Pieczemy w temp.160 C przez 11 min. Śmietankę z mascarpone ubijamy, następnie delikatnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Biszkopt nasączamy cappucino, wykładamy kremem i posypujemy migdałami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0