Siara bydlęca. Eliksir zdrowia i młodości?

Siara bydlęca to wczesne mleko krów, które ze względu na bogactwo składników aktywnych, ma właściwości zdrowotne. W jakich dolegliwościach można ją stosować? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyk kliniczna Milena Nosek.

Siara bydlęca to inaczej colostrum bovinum lub młodziwo, czyli płyn wydzielany przez gruczoły mleczne krów, który produkowany jest pod koniec ciąży i w pierwszych 5 dniach po ocieleniu.

Płyn zawiera ponad 250 związków w bardzo wysokim stężeniu (stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym), wśród których największą wartość mają białka takie jak: immunoglobulina, laktoferyna, lizozym i laktoperoksydaza. Wszystkie cztery wykazują silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu siara bydlęca pozytywnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu. Z tego powodu powinny po nią sięgać osoby zmagające się z częstymi infekcjami, zestresowane, przewlekle zmęczone oraz po leczeniu onkologicznym. Siary nie powinni jednak spożywać uczuleni na białko.

Trzeba też wiedzieć że laktoferyna dodatkowo zawiera również właściwości przeciwpasożytnicze i antynowotworowe (z badań wynika, że zwalcza ona komórki nowotworowe włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26 oraz wywodzące się z nich nowotwory in vivo).

W colostrum można znaleźć ponadto tłuszcze, węglowodany i pochodne kwasów nukleinowych. W skład siary wchodzą też minerały (m.in. wapń, cynk, magnez, potas, selen, siarka, sód, żelazo) oraz witaminy A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C.

W chwili obecnej colostrum traktowane jest jako suplement diety. Można je kupić bez recepty. Kupując siarę bydlęcą, warto wybrać tę w płynie, ponieważ najlepiej się przyswaja.

Colostrum można stosować także zewnętrznie, dlatego produkowane są z niego kosmetyki odmładzające.

Zobacz także:

Co to jest siara bydlęca? Właściwości, działanie i dawkowanie wczesnego mleka bydlęcego

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości