Ryż to potrawa dodawana do wielu dań. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż po turecku podawany najczęściej z warzywami i szaszłykami.

Ryż kojarzy się z Chinami. Tam jest uprawiany i chętnie spożywany. Chiny jednak to nie jedyny kraj specjalizujący się w przygotowywaniu potraw na bazie ryżu. Ze względu na swoje walory smakowe zagościł w wielu innych kulturach i w różnych formach. Jedną z ciekawszych jest ryż po turecku.

Ryż po turecku i inne dania – kultura kulinarna Turcji

Turcy mają wyjątkowy stosunek do spożywania posiłków. Lubią je celebrować, jedzenie w pośpiechu jest przejawem braku szacunku. Wspólny obiad to czas na zacieśnianie więzi. Nie dziwi zatem fakt, że ta dużą rolę przykładają do samych potraw.

Kuchnia turecka kojarzy się przede wszystkim z kebabem, jednak jest bardzo różnorodna. Charakterystyczna dla tej kultury kulinarnej jest swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Spośród tureckich potraw godne polecenia są między innymi:

· meze – przystawki serwowane z alkoholem,

· raki – wódka o smaku lukrecji,

· borek – pierogi z ciasta z farszem,

· dolma – liście winogron, w które zawijany jest ryż z dodatkiem mięsa,

· kofte – pieczone lub gotowane mięso,

· baklava – charakterystyczny deser turecki.

Wśród dań z ryżem na szczególne wyróżnienie zasługują między innymi ryż po turecku z szaszłykiem, z warzywami i pilav – turecka potrawa z ryżu w różnych wariantach.

Ryż po turecku – przepis

Ryż po turecku to specjalny sposób gotowania ryżu. Istnieje wiele sposobów przygotowania go, jednym z nich jest czerwony ryż na ostro.

Składniki na 2 porcje:

· 1 szklanka ryżu długoziarnistego,

· 1 szklanka soku pomidorowego,

· ½ szklanki rosołu,

· 3 łyżki masła,

· 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

· 1 średnia cebula,

· ¼ łyżeczki pieprzu,

· ¼ łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki,

· szczypta sproszkowanego chilli,

· sól,

· 2 liście lubczyku.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła lub innego tłuszczu. Wrzucamy ryż opłukany i odsączony. Smażymy do uzyskania złotego koloru, ciągle mieszając, aby ryż nie przywarł do patelni. Następnie ryż przekładamy do garnka, zalewamy sokiem pomidorowym i rosołem, uprzednio rozpuszczając w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z pozostałą łyżką tłuszczu, po czym dodajemy wraz z przyprawami do ryżu i mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do osiągnięcia przez ryż miękkości. Tak przygotowany ryż po turecku formujemy w porcje, możemy użyć w tym celu filiżanek.

Ryż po turecku z szaszłykiem

Do przygotowania ryżu po turecku z szaszłykiem potrzebujemy przygotowanego ryżu z pierwszego przepisu. Następnie przystępujemy do przygotowania szaszłyków. Nie jest to tradycyjny turecki przepis, ponieważ wykorzystane jest w nim mięso wieprzowe. Warto przy tej okazji wspomnieć, że Turcy mają szczególny stosunek do mięsa – ze względu na przekonania nie mogą spożywać właśnie wieprzowiny.

Składnik na 3 porcje:

· 700 g schabu bez kości,

· 200 g słoniny,

· 6 średnich cebul,

· 4 łyżki oleju,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· 1 łyżeczka czosnku,

· 1 łyżka majeranku,

· 1 łyżeczka soli,

· ½ łyżeczki pieprzu,

· patyczki szaszłykowe.

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z plastrów kroimy na cztery części, następnie przekładamy do miski. Do mięsa dosypujemy przyprawy i olej, całość mieszamy. Dobrze, żeby schab pozostał na noc w lodówce – dzięki temu nabierze smaku. Słoninę delikatnie solimy i pieprzymy, kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w krążki. Na patyczki szaszłykowe naprzemiennie nadziewamy słoninę, mięso i cebulę. Gotowe szaszłyki układamy na aluminiowej blaszce i przykrywamy je folią aluminiową. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, następnie kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni ze zdjętą folią aluminiową. Na talerzu podajemy szaszłyki wraz z uformowanym ryżem.

Zobacz film: Dziki ryż z wegańskim curry. Źródło Dzień Dobry TVN


Pilaw – ryż po turecku z warzywami

Pilaw, czyli ryż po turecku z warzywami , mięsem i dużą ilością przypraw jest tradycyjnym daniem tureckim. W Turcji podaje się go jako dodatek do dań głównych. W przyrządzeniu tego dania kluczowy jest sposób przygotowania ryżu. Technika jest dużo bardziej złożona niż w przypadku tradycyjnego gotowania ryżu “po polsku”.

W Turcji ziarenka ryżu są myte, a nieraz nawet namaczane przez noc. Ryż gotowany jest w otwartym garnku. Dopiero przed ugotowaniem przykręca się gaz, a garnek przykrywa. Bywa on nakrywany materiałem, co ma zapobiec przenikaniu skraplającej się pary z pokrywki. Ryż paruje przynajmniej pół godziny.

Co sądzisz o tym artykule?
60
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0