Ryba po tajsku nie zawsze wygląda i smakuje tak samo. Można spotkać wiele przepisów na to danie ‒ uwzględniają one nie tylko mleko kokosowe, ale np. zielone curry lub papryczkę chilli.
Ryba w kuchni tajskiej
Tajlandia to wyjątkowo piękny kraj, cieszący się dużą popularnością wśród turystów. Czas wydaje się tam płynąć zdecydowanie wolniej niż w Europie. Inny jest również smak tamtejszej kuchni, na którą ogromny wpływ miały Chiny, Indie czy Birma. Mimo wpływu obcych kultur, tajscy kucharze wykształcili swoje własne reguły komponowania posiłków.
Znakiem rozpoznawczym tajskich dań (zwłaszcza z południa kraju) jest mleczko kokosowe, które dodaje się do większości potraw. Mieszkańcom Tajlandii nieobce są też owoce morza i ryby, przygotowywane na niezliczoną ilość sposobów. Smak kuchni tajskiej jest na tyle wyjątkowy, że szybko przypadł do gustu smakoszom z całego świata.
Szczególnie dużą popularnością cieszy się ryba po tajsku , która diametralnie różni się od przygotowywanej w polskich domach ryby po grecku czy po kaszubsku. Przepisy na to danie uwzględniać mogą różne składniki ‒ w wielu z nich występuje curry, w niektórych także sos rybny lub/i ostrygowy. Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym podawana jest często z ryżem, który w Tajlandii jedzony jest praktycznie każdego dnia. Miłośnikom orientalnych smaków przypadnie do gustu również ryba po tajsku z warzywami , takimi jak marchewka, papryka, cebula. Za niepowtarzalny aromat tej potrawy odpowiadają przyprawy, zwłaszcza imbir, kolendra i bazylia.
Ryba po tajsku z selerem naciowym
Składniki potrzebne do przygotowania dania dla 6 osób:
· 6 filetów ryby z białym mięsem,
· 3 kłącza selera naciowego,
· olej do smażenia.
Składniki na sos:
· 6 papryczek chilli,
· 7 ząbków czosnku,
· 6 łyżek sosu sojowego,
· 9 łyżek sosu rybnego,
· sok z 6 limonek,
· 3 łyżki posiekanych liści kolendry,
· 1,5 łyżeczki cukru palmowego.
Przygotowanie:
Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki. Chilli i czosnek utłuc w moździerzu. Powstałą papkę przełożyć do miski i dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cukier palmowy. Sos mieszać tak długo, aż rozpuści się cukier. Na patelnię wlać olej, a gdy się rozgrzeje, dodać seler i rybę. Gdy ryba będzie już usmażona z obu stron, wlać sos i doprowadzić do wrzenia. Danie przed podaniem posypać kolendrą.
Ryba po tajsku z mleczkiem kokosowym
Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebne są:
· 400 g fileta z dorsza,
· 400 ml mleczka kokosowego,
· 1 cebula szalotka,
· 4 łyżki zielonej pasty curry,
· 2 świeże papryczka chilli,
· pęczek szczypiorku,
· świeży imbir,
· świeża bazylia,
· świeża kolendra,
· 1 limonka,
· 1 łyżka sosu ostrygowego,
· 1 łyżka sosu rybnego,
· 3 łyżki oleju rzepakowego,
· 1 łyżeczka cukru palmowego,
· 2 ząbki czosnku,
· pasta z tamaryndowca do smaku.
Marynata do ryby:
· 1 łyżka sosu sojowego,
· 3 łyżki oliwy,
· 1 łyżeczka startego imbiru,
· 1 łyżeczka curry,
· pół łyżeczki cukru palmowego,
· świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Rybę natrzeć marynatą i odstawić na minimum pół godziny. Na patelnię wlać olej roślinny, rozgrzać go i dodać szalotkę. Po około 2 minutach dodać posiekaną papryczkę, czosnek i starty imbir, zamieszać. Po kolejnych 2 minutach dodać curry, sos ostrygowy, rybny, 1/4 mleczka kokosowego i rybę. Potrawę doprawić pastą z tamaryndowca i cukrem. Patelnię przykryć, a znajdujące się na niej składniki dusić, aż ryba przestanie być surowa. Gdy zacznie się rozpadać, dodać kolejne 2 łyżki curry oraz wlać resztę mleczka kokosowego. Całość dusić przez mniej więcej 2 minuty. Dodać bazylię, posiekany szczypiorek, kolendrę. Przed podaniem skropić sokiem z limonki.
Ryba po tajsku z warzywami
Składniki (porcja dla 5–6 osób):
· 800 g filetów dorsza bez ości,
· 2 cebule,
· 2 marchewki,
· 1 zielona papryka,
· 2 ząbki czosnku,
· 330 ml mleka kokosowego,
· 1 kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru,
· 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
· 2 łyżeczki słodkiej papryki,
· 2 łyżki sosu rybnego,
· 2 łyżki soku z limonki,
· 1 łyżeczka cukru,
· pół łyżeczki soli,
· 2–3 łyżki oleju do smażenia,
· mąka pszenna do obtoczenia ryby.
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w paski, marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Rybę pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na drugą patelnię wrzucić marchewkę, paprykę, cebulę, imbir i czosnek. Wszystko wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli. Pozostałe warzywa podczas obróbki cieplnej nie powinny utracić chrupkości. Dodać słodką paprykę i pastę curry. Wlać sos rybny, mleko kokosowe i sok z limonki, zamieszać wszystkie składniki, po czym dodać cukier, bazylię i szczyptę soli. Całość dusić przez 2–3 minuty. Usmażoną rybę przykryć usmażonymi warzywami i sosem, dusić jeszcze 2 minuty. Podawać z ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN