Ryba po kaszubsku to danie na zimno, często goszczące na wigilijnym stole. Można je przygotować z dowolną rybą – doskonale sprawdza się np. śledź, karp lub dorsz. Przepis na śledzie po kaszubsku uwzględnia również zalewę na bazie octu.

Ryba po kaszubsku nie zawsze musi smakować tak samo. Serwuje się ją z różnymi dodatkami, takimi jak ogórki kiszone lub konserwowe. Doskonałym smakiem wyróżniają się też śledzie po kaszubsku z rodzynkami.

Ryba po kaszubsku – jaki gatunek ryby wybrać?

Z uwagi na geograficzne położenie Kaszub (nad morzem i wśród jezior), w tradycyjnej kuchni tego regionu ryba jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników. Jednym z bardziej znanych dań regionalnych są śledzie po kaszubsku , przygotowywane w zalewie octowej. Dziś potrawa ta ma swoich zwolenników również poza Kaszubami. W całej Polsce przepis na śledzie po kaszubsku wykorzystywany jest np. z okazji świąt Bożego Narodzenia. Podaje są wówczas między innymi rolmopsy śledziowe po kaszubsku lub matiasy po kaszubsku , czyli danie z młodych śledzi jeszcze przed tarłem. Potrawę tę równie dobrze można przygotować z innymi gatunkami ryb. Dość łatwy do przyrządzenia jest dorsz po kaszubsku lub pstrąg po kaszubsku. W okresie świątecznym można zdecydować się na karpia po kaszubsku.

Dodatki do ryby po kaszubsku

Ryby po kaszubsku w zalewie za każdym razem mogą być przygotowywane z innymi dodatkami. Dzięki temu potrawa tak szybko nam się nie znudzi. Spore grono zwolenników ma ryba po kaszubsku w sosie pomidorowym, w skład której wchodzi koncentrat pomidorowy lub keczup. Danie to można przygotować również z pieczarkami. Smaczną propozycją jest ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem lub śledzie po kaszubsku z rodzynkami . Istnieje również przepis na śledzie po kaszubsku z ogórkiem kiszonym lub konserwowym . Słodkim dodatkiem może być miód, który podkreśla smak delikatnego białego mięsa. Ponadto przepisy na ryby po kaszubsku uwzględniają dodatek rodzynek, żurawiny lub suszonych śliwek. W niektórych recepturach występuje papryka. Ryba po kaszubsku w zalewie podawana jest z reguły z pieczywem.

Zobacz film: Świąteczna ryba. Źródło Dzień Dobry TVN


Ryba po kaszubsku z ogórkiem konserwowym

Składniki (porcja dla 6-7 osób):

· 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza),

· 5 ogórków konserwowych,

· 3 cebule,

· 2-3 łyżki oleju do smażenia,

· 100 g bułki tartej,

· 2 jajka.

Do przyrządzenia zalewy potrzebne są:

· 5 łyżek octu,

· 125 ml oleju,

· 500 ml wody,

· 3 łyżki cukru,

· 5 łyżek koncentratu pomidorowego,

· 3 ziarna pieprzu,

· 3 ziarna ziela angielskiego,

· 3-4 liście laurowe,

· szczypta soli.

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, natomiast ogórki w plasterki. Rybę oczyścić, oprószyć solą i odstawić na 60 minut. Po tym czasie kawałki ryby obtoczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju. Na tej samej patelni usmażyć cebule. Przygotować kilka salaterek. Ułożyć w nich warstwami rybę, cebulę i ogórki. W garnku przygotować zalewę z wody, octu, oleju, koncentratu pomidorowego, cukru, soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zalewę zagotować, ostudzić, a następnie wlać do salaterek z rybą. Danie smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

· 500 g filetów śledziowych moczonych w mleku,

· 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,

· 1 garść rodzynek,

· 4 cebule,

· 4-6 łyżek oleju,

· 3/4 szklanki wody,

· 1 łyżka cukru,

· szczypta soli i pieprzu.

Zalewa:

· 125 ml octu,

· 250 ml wody,

· 1 łyżeczka gorczycy,

· 1 liść laurowy,

· 2 łyżki cukru,

· 5 ziarenek pieprzu,

· 5 ziarenek ziela angielskiego,

· kilka rodzynek.

Przygotowanie:

Do garnka wlać ocet, wodę, wsypać gorczycę, cukier, pieprz, ziele angielskie, dodać liście laurowe i kilka rodzynek. Składniki na zalewę zagotować, a gdy ostygnie, włożyć do niej rybę i pozostawić na kilka godzin.

Obraną cebulę pokroić w talarki i usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać garść rodzynek oraz cukier, dokładnie zamieszać. Wodę połączyć z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, wlać na patelnię z cebulą. Wszystkie składniki dusić przez około 4 minuty.

Śledzie przekroić wzdłuż, zwinąć w rulon i ułożyć w misce, warstwami, na przemian z sosem. Na koniec całość zalać resztą sosu. Danie umieścić w lodówce na całą noc.

Śledź po kaszubsku z miodem

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

· 5 filetów śledziowych,

· 5 małych cebul,

· 2 łyżki miodu,

· 2 łyżki octu,

· 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

· pół szklanki oliwy,

· szczypta soli,

· pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokroić w piórka i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać ocet, miód i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Sos doprawić i odstawić do wystudzenia. W miskach ułożyć warstwy ryby na przemian z sosem. Odstawić do lodówki na całą noc.

Co sądzisz o tym artykule?
91
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0