Ryba po kaszubsku nie zawsze musi smakować tak samo. Serwuje się ją z różnymi dodatkami, takimi jak ogórki kiszone lub konserwowe. Doskonałym smakiem wyróżniają się też śledzie po kaszubsku z rodzynkami.
Ryba po kaszubsku – jaki gatunek ryby wybrać?
Z uwagi na geograficzne położenie Kaszub (nad morzem i wśród jezior), w tradycyjnej kuchni tego regionu ryba jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników. Jednym z bardziej znanych dań regionalnych są śledzie po kaszubsku , przygotowywane w zalewie octowej. Dziś potrawa ta ma swoich zwolenników również poza Kaszubami. W całej Polsce przepis na śledzie po kaszubsku wykorzystywany jest np. z okazji świąt Bożego Narodzenia. Podaje są wówczas między innymi rolmopsy śledziowe po kaszubsku lub matiasy po kaszubsku , czyli danie z młodych śledzi jeszcze przed tarłem. Potrawę tę równie dobrze można przygotować z innymi gatunkami ryb. Dość łatwy do przyrządzenia jest dorsz po kaszubsku lub pstrąg po kaszubsku. W okresie świątecznym można zdecydować się na karpia po kaszubsku.
Dodatki do ryby po kaszubsku
Ryby po kaszubsku w zalewie za każdym razem mogą być przygotowywane z innymi dodatkami. Dzięki temu potrawa tak szybko nam się nie znudzi. Spore grono zwolenników ma ryba po kaszubsku w sosie pomidorowym, w skład której wchodzi koncentrat pomidorowy lub keczup. Danie to można przygotować również z pieczarkami. Smaczną propozycją jest ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem lub śledzie po kaszubsku z rodzynkami . Istnieje również przepis na śledzie po kaszubsku z ogórkiem kiszonym lub konserwowym . Słodkim dodatkiem może być miód, który podkreśla smak delikatnego białego mięsa. Ponadto przepisy na ryby po kaszubsku uwzględniają dodatek rodzynek, żurawiny lub suszonych śliwek. W niektórych recepturach występuje papryka. Ryba po kaszubsku w zalewie podawana jest z reguły z pieczywem.
Ryba po kaszubsku z ogórkiem konserwowym
Składniki (porcja dla 6-7 osób):
· 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza),
· 5 ogórków konserwowych,
· 3 cebule,
· 2-3 łyżki oleju do smażenia,
· 100 g bułki tartej,
· 2 jajka.
Do przyrządzenia zalewy potrzebne są:
· 5 łyżek octu,
· 125 ml oleju,
· 500 ml wody,
· 3 łyżki cukru,
· 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
· 3 ziarna pieprzu,
· 3 ziarna ziela angielskiego,
· 3-4 liście laurowe,
· szczypta soli.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka, natomiast ogórki w plasterki. Rybę oczyścić, oprószyć solą i odstawić na 60 minut. Po tym czasie kawałki ryby obtoczyć w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju. Na tej samej patelni usmażyć cebule. Przygotować kilka salaterek. Ułożyć w nich warstwami rybę, cebulę i ogórki. W garnku przygotować zalewę z wody, octu, oleju, koncentratu pomidorowego, cukru, soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zalewę zagotować, ostudzić, a następnie wlać do salaterek z rybą. Danie smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
· 500 g filetów śledziowych moczonych w mleku,
· 4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
· 1 garść rodzynek,
· 4 cebule,
· 4-6 łyżek oleju,
· 3/4 szklanki wody,
· 1 łyżka cukru,
· szczypta soli i pieprzu.
Zalewa:
· 125 ml octu,
· 250 ml wody,
· 1 łyżeczka gorczycy,
· 1 liść laurowy,
· 2 łyżki cukru,
· 5 ziarenek pieprzu,
· 5 ziarenek ziela angielskiego,
· kilka rodzynek.
Przygotowanie:
Do garnka wlać ocet, wodę, wsypać gorczycę, cukier, pieprz, ziele angielskie, dodać liście laurowe i kilka rodzynek. Składniki na zalewę zagotować, a gdy ostygnie, włożyć do niej rybę i pozostawić na kilka godzin.
Obraną cebulę pokroić w talarki i usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać garść rodzynek oraz cukier, dokładnie zamieszać. Wodę połączyć z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, wlać na patelnię z cebulą. Wszystkie składniki dusić przez około 4 minuty.
Śledzie przekroić wzdłuż, zwinąć w rulon i ułożyć w misce, warstwami, na przemian z sosem. Na koniec całość zalać resztą sosu. Danie umieścić w lodówce na całą noc.
Śledź po kaszubsku z miodem
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
· 5 filetów śledziowych,
· 5 małych cebul,
· 2 łyżki miodu,
· 2 łyżki octu,
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
· pół szklanki oliwy,
· szczypta soli,
· pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w piórka i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać ocet, miód i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Sos doprawić i odstawić do wystudzenia. W miskach ułożyć warstwy ryby na przemian z sosem. Odstawić do lodówki na całą noc.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN