Przepisy kulinarne

Raki. Faszerowane, w zupie i w sosie

W polskiej kuchni są niedoceniane, a kiedyś były powszechne na naszych stołach. Często nie wiemy też jak je przyrządzić i gdzie kupić. Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z raków i skorzystajcie z przepisów Mikołaja Reya!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W Lidzbarku Warmińskim Mikołaj Rey pobierał naukę gotowania zupy z raków.

Duet z raków i awokado
Składniki:
250g szyjek rakowych
2 awokado
1 czerwony grejpfrut
1 cytryna
Sól
100ml śmietany do ubijania
Kilka ziarenek niebieskiego maku

Sos koktajlowy
Składniki:
1 żółtko
1 duża łyżka musztardy Dijon
100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
trochę ostrego ketchupu
trochę Octu czerwonego
½ szalotki
trochę świeżego szczypiorku
20ml cognacu
Sól, pieprz

Awokado faszerowany rakami w majonezie cytrynowo pietruszkowym
Składniki:
2 awokado
200g szyjek rakowych
1 żółtko
1 duża łyżka musztardy Dijon
100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Trochę Octu czerwonego
1 cytryna
½ pomidora
świeża pietruszka
sól, pieprz

Filet z kurczaka z rakami w aksamitnym sosie kokosowym, risotto na wywarze rakowym
Składniki:
2 filety z kurczaka
1kg raków
200ml mleka kokosowego
2 cebuli
1  duża marchewka
¼ selera
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 mała cukinia
trochę kurkumy
2 szklanki białego wina
2 szklanki ryżu arborio
sól, pieprz

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0