Przepisy kulinarne

Przepisy dla makaroniarzy

Masowo używany w kuchni włoskiej, ale przebojem zdobył także nasze polskie stoły. Pasuje właściwie do wszystkiego - do mięsa, warzyw, sera. Możemy podawać go zarówno na słodko jak i na słono. Zboże idealne? Okazuje się, że tak.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Penne z sosem podwójnie pomidorowym
Składniki:
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
100 g suszonych pomidorów
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 g makaronu penne
sól i pieprz
garść liści bazylii
ser dojrzewający do podania

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

Penne z sosem orzechowo-serowym
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
100 g sera pleśniowego lazur
100 ml śmietany 18 proc.
50 g orzechów włoskich
3-4 gałązki tymianku
2 gruszki
sól i pieprz
400 g makaronu penne

Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy będą miękkie dodać pokruszony ser i śmietanę i pokrojone orzechy. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dusić całość przez chwilę aż wszystkie składniki się połączą. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać ciągle podgrzewając aż sos pokryje makaron.

Jesienne kokardki
Składniki:
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej
1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego
5 łyżek masła
300 g grzybów leśnych
300 g dyni o twardym miąższu np. piżmowej
1 cukinia
100 ml białego wytrawnego wina
400 g makaronu kokardki

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Dynię i cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić, aż płyny się zredukują a warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0