Zdrowy styl życia

Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych

Chleb z dodatkiem ziaren
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Fot: jada photo / gettyimages.com

Produkty zbożowe wykorzystujemy w kuchni na co dzień. Jakie są produkty zbożowe i co je charakteryzuje?

Produkty zbożowe to takie, które są wykonane ze zbóż. Wyróżnić można m.in. produkty zbożowe na bazie pszenicy, owsa, jęczmienia, gryki, żyta oraz wielu innych zbóż. Jednak które z tych wyrobów nadają się na funkcjonalny składnik diety? Odpowiedź jest prosta: niemalże wszystkie. Czytaj dalej i dowiedz się, jakie są produkty zbożowe i jak ich spożywanie wpływa na organizm.

Produkty zbożowe jako podstawa zbilansowanego jadłospisu

Produkty zbożowe, a szczególnie wyroby z pełnego przemiału, to doskonała baza, która pozwala nam na przygotowanie całej palety dań, które można wykorzystać w zbilansowanym jadłospisie. Sklepowe półki nierzadko uginają się od ciężaru różnorodnych wyrobów o podłożu roślinnym. Najlepszym przykładem jest chleb, zbożowy produkt z mąki.

Piramida żywienia uwzględnia podaż produktów zbożowych, jednak jak zwykle warto pamiętać o umiarze oraz wyborze produktów wartościowych.

Przykłady produktów zbożowych o znacznych wartościach odżywczych to m.in.:

· chleb pełnoziarnisty,

· chleb razowy żytni,

· kasza gryczana,

· kasza jaglana,

· makaron pełnoziarnisty,

· ryż brązowy.

Zboża i produkty zbożowe - wartości odżywcze

Ze względu na to, iż produkty zbożowe to wyroby tanie i ogólnodostępne, stanowią one podstawę diety niemalże każdego człowieka. Wynik przemiału roślin zbożowych pozwala nam na otrzymywanie wyrobów bogatych w różnorodne składniki odżywcze.

Jeśli wybieramy pełnoziarniste produkty zbożowe, dostarczamy do organizmu: błonnik, składniki mineralne, witaminy z grupy B czy węglowodany złożone. Jest to duży zapas elementów niezbędnych organizmowi w ciągu dnia.

Wartość odżywcza produktów zbożowych jest ogólnie wysoka, jednak najlepiej wybierać te najlepsze z nich. Decydując się na zakup produktów wysokoprzetworzonych, np. chleba jasnego, wybieramy o wiele uboższe źródło składników odżywczych niż gdybyśmy wybrali pieczywo pełnoziarniste.

Powstaje zatem pytanie: które zboża i produkty zbożowe wybierać? Przede wszystkim te jak najmniej przetworzone. Mąka razowa to doskonałe źródło wartości odżywczych, dlatego starajmy się wybierać produkty, które powstały na jej bazie.

Pełnoziarniste produkty zbożowe, dlaczego są tak zdrowe?

Produkty zbożowe z pełnego przemiału zdecydowanie można okrzyknąć mianem prozdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że również i tutaj to dawka odgrywa kluczową rolę. Nie możemy w ciągu dnia spożywać wyłącznie tych wyrobów, gdyż organizm potrzebuje także składników, których produkty zbożowe nie dostarczają.

Warto jednak wspomnieć, że produkty zbożowe z pełnego ziarna to doskonały składnik diety osób cierpiących z powodu takich chorób jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaparcia, niedobory składników mineralnych, zaburzenia pracy jelit.

Czy produkty zbożowe pełnoziarniste są smaczne?

Niekiedy spotkać można opinie, że pełnoziarniste produkty zbożowe są niesmaczne. Na pewno nie są to wyroby w smaku podobne do tych z mąki jasnej. Jednak czy to znaczy, że ich smak jest naprawdę gorszy?

Zawartość pełnych ziaren w produktach spożywczych, charakterystyczna struktura “al dente”, bardziej wyrazista konsystencja - to wszystko znajdziemy w wyrobach z pełnego przemiału, zaś produkty “oczyszczone” są jednorodne w smaku i konsystencji. Oczywiście opinii na ten temat będzie tyle, ilu jest “zjadaczy chleba”.

Produkty zbożowe z pełnego przemiału - przykłady wartościowych wyrobów

Najlepsze pod względem zawartości składników odżywczych są produkty zbożowe, których lista znajduje się poniżej:

· płatki owsiane - idealne na śniadanie,

· pieczywo pełnoziarniste żytnie - doskonały pomysł na drugie śniadanie,

· kasza gryczana - idealna baza na obiad,

· słonecznik - smaczna przekąska na podwieczorek,

· kasza jaglana - dobry pomysł na kolację (jaglanka z owocami).

Warto zapamiętać, że zbilansowany jadłospis to taki, który jest przede wszystkim różnorodny. Dlatego zalecane jest uzupełnianie dziennej racji pokarmowej we wszystkie grupy produktów spożywczych, a szczególnie produktów zbożowych pełnoziarnistych .

Decydując się na zakup wyrobów ze zbóż, pamiętajmy, że te z pełnego ziarna są o wiele bogatszą pod względem wartości odżywczych propozycją. Zbilansowane żywienie sprowadza się do świadomego wyboru.

Zobacz film: Dania zbożowe na wakacje. Źródło: Dzień Dobry TVN.


autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0