Przepisy kulinarne

Placki ziemniaczane z gulaszem

Jesień to czas na rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Staramach i była uczestniczka Masterchefa Marta Ignasiak-Kciuk przygotowały placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Z czym jeszcze można podać ten prosty przysmak polskiej kuchni?

Placki

Składniki:
600 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
½ małej cebuli
1 małe jajko
Sól
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut aby puściły wodę.
Wodę odlej, ziemniaki odciśnij.
Cebule  drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko.
Z masy usmaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni.
Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub z gulaszem.

Gulasz

Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (może tez być pręga wołowa, krzyżowa dolna, możesz też połączyć dwa rodzaje mięsa)
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Opcjonalnie: 300 g pieczarek, 2 czerwone papryki
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso podzielone na partie, a następnie wyciągnij je z garnka.
W tym samym garnku przysmaż cebulę, dodaj mięso i koncentrat.
Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj szklankę wody.
Duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku.
Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę i dodać pod koniec duszenia do mięsa.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0