Przepisy kulinarne

Olivier Janiak i Karolina Malinowska - moda na kuchnię!

Wyznaczają modowe trendy. Zawsze dobrze ubrani, stylowi i nowocześni. Towarzyszyliśmy im w czasie nagrań do pewnego bardzo ciekawego przedsięwzięcia. Jakim są małżeństwem i czy konkurują ze sobą? Kto ma większą szafę? Jak spędzają weekendy oraz jaką potrawą Olivier uwiódł swoją piękną żonę Karolinę? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy najlepiej ubraną parę polskiego show-biznesu!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Bajeczna kaczka Babci Irenki

Składniki:
6 udek kaczych
6 jabłek szara reneta i kilka do buraczków i sosu
8 buraków
Ziemniaki
Czosnek
5 dużych cebul
Goździki
Majeranek
Suszone warzywa
rozmaryn

Sposób przygotowania:
Kaczkę myjemy a następnie nacieramy majerankiem. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Do tego dodajemy goździki. Całość zostawiamy w dużej misce na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Dzięki temu kaczka nie wyschnie.

Dodatki:
Buraczki
Buraczki gotujemy na miękko. Kroimy i smażymy na patelni z jabłkami i cebulką.
Sos do ziemniaków
Cebulkę podsmażamy z jabłkami na tłuszczu spod kaczki. Polewamy tym ugotowane ziemniaki.
Ziemniaki
Gotujemy na miękko. Posypujemy rozmarynem.

Gzik z pyrami
Składniki:
8 dużych ziemniaków
500 g twarożku śmietankowego
cebula
koperek, szczypiorek
śmietana
olej lniany
sól , pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w wodzie w mundurkach z odrobiną soli. Twarożek wymieszać z odrobiną śmietanki dodać pokrojoną  cebulkę, posiekany koper, szczypior. Całość wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podawać z gorącymi  ziemniakami przekrojonymi na połówki . Całość skropić  odrobiną oleju lnianego.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0