Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Bajeczna kaczka Babci Irenki
Składniki:
6 udek kaczych
6 jabłek szara reneta i kilka do buraczków i sosu
8 buraków
Ziemniaki
Czosnek
5 dużych cebul
Majeranek
Suszone warzywa
rozmaryn
Sposób przygotowania:
Kaczkę myjemy a następnie nacieramy majerankiem. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Do tego dodajemy goździki. Całość zostawiamy w dużej misce na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Dzięki temu kaczka nie wyschnie.
Dodatki:
Buraczki
Buraczki gotujemy na miękko. Kroimy i smażymy na patelni z jabłkami i cebulką.
Sos do ziemniaków
Cebulkę podsmażamy z jabłkami na tłuszczu spod kaczki. Polewamy tym ugotowane ziemniaki.
Ziemniaki
Gotujemy na miękko. Posypujemy rozmarynem.
Gzik z pyrami
Składniki:
8 dużych ziemniaków
500 g twarożku śmietankowego
cebula
koperek, szczypiorek
śmietana
olej lniany
sól , pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w wodzie w mundurkach z odrobiną soli. Twarożek wymieszać z odrobiną śmietanki dodać pokrojoną cebulkę, posiekany koper, szczypior. Całość wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podawać z gorącymi ziemniakami przekrojonymi na połówki . Całość skropić odrobiną oleju lnianego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN