Nabiał w wersji wytrawnej i na słodko

W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na nabiale.Co powiecie na zapiekankę z szynką i beszamelem lub małże zapiekane z masłem pietruszkowo-czosnkowym?

Zapiekana cykoria z szynką i beszamelem

Składniki dla 3 osób:

  • 6 cykorii
    • 6 dużych plasterków szynki
      • tarty ser żółty
        • Do sosu beszamelowego:
          • 1/2 l mleka
            • 30 g mąki
              • 30 g masła
                • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
                  • sól i pieprz

                    Przygotowanie:

                    Gotować cykorię we wrzącej wodzie przez 10 minut. (można dodać odrobinę octu winnego, soli i cukru do wody)

                    Ugotowaną cykorię odcedzić dokładnie (można je delikatnie wyciskać ręką) i owinąć grubym (2/2,5 mm) plastrem szynki, i ułożyć w uprzednio posmarowanym żaroodpornym półmisku.

                    Polewać całość naczynia sosem beszamelowym, posypać tartym serem. Upiec w temperaturze 180 °C przez 20 minut.

                    Do tego dania bardzo dobrze pasuje francuski ser „Comte”

                    Sos beszamelowy : roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć mieszając aż będzie wyczuwalny, wyraźny zapach ciasteczek. Dodać mleko stopniowo i mieszać na małym ogniu, aż sos będzie gładkie i jednolity. Doprawić solą, pieprzem i gałkę muszkatołową.

                    Małże „Marinieres”

                    Składniki dla 4 osób:

                    • 4 kg małży
                      • 3 piękne cebule
                        • Ząbek czosnku
                          • 250 ml wytrawnego białego wina
                            • 2 łodygi selera naciowego
                              • 25 g masła
                                • śmietanka 30% do smaku
                                  • sól i pieprz
                                    • nać pietruszki do smaku

                                      Przygotowanie:

                                      Najpierw wyczyść dobrze małże pod bieżącą zimną wodą (nie w misce mogą się otworzyć!) i dokładnie je zmywaj, aby usunąć piasek.

                                      Cebulę i czosnek pokrój w małych kostkach, pokrój seler na słupki 5cm.

                                      W dużym garnku roztopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać seler i czosnek, dodać małże, dodać trochę soli, ale nie za dużo, ponieważ małże są już słone, pieprz, białe wino i gotować na dużym ogniu przez 5 do 10 minut, delikatnie mieszając aż wszystkie muszle się otworzą. Na koniec zabielić śmietanką do smaku i dodać posiekaną nać pietruszki. (te małże, które się nie otworzyły nie jemy!!!)

                                      Podać z powstałym sosem, jeść z domowymi frytkami lub białym chlebem moczonym w sosie.

                                      Małże zapiekane z masłem pietruszkowo-czosnkowym

                                      Składniki:

                                      • 1 kg małży
                                        • 300 g masła
                                          • 2 pęczki pietruszki
                                            • 4 ząbki czosnku
                                              • 1/2 cebuli
                                                • szczypta bułki tartej
                                                  • dużo grubej soli

                                                    Przygotowanie:

                                                    Umyj małże dokładnie pod bieżącą zimną wodą , (nie zanurzyć je w wodzie w przeciwnym razie otwierają się).

                                                    W rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z odrobiną masła wraz z łodygami od naci pietruszki. Dodać małżę i usmażyć aż się otworzą.

                                                    Miksować pietruszkę i czosnek. Wymieszać masę z masłem.

                                                    Na koniec, pozbywać się połówki muszli gdzie małże nie leżą. połówkę muszli gdzie znajdują się małży pokrywać masłem czosnkowym. Delikatnie posypać bułką tartą (lub zmiksowanymi migdałami)

                                                    Tak przygotowane małże ułożyć w żaroodpornym naczyniu na grubej soli tak, by stabilnie leżały i włożyć do pieca pod grillem na około 10mn

                                                    Można ułożyć małże w głębokim talerzu bez grubej soli, wtedy dodać masło czosnkowy miedzy małżami tak by jak się masło roztopi muszelki pozostałe pokryty masłem.

                                                    Pasta twarogowa z wędzoną makrelą

                                                    Składniki:

                                                    • 125 g chudego twarogu
                                                      • 200 g wędzonego fileta z makreli
                                                        • 3 łyżki jogurtu greckiego
                                                          • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                            • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
                                                              • pół pęczka szczypiorku
                                                                • 1 posiekaną szalotkę
                                                                  • sól, pieprz
                                                                    • rzodkiewka do dekoracji

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Twaróg rozgniatać widelcem i mieszać z jogurtem. Dodać posiekaną rybę, szczypiorek i szalotkę. Mieszamy z oliwą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smarować na ulubionych grzankach.

                                                                      Mus z serka waniliowego

                                                                      Składniki:

                                                                      • serek waniliowy (150g)
                                                                        • 3 kopiaste łyżki słodkiej bitej śmietany
                                                                          • kruszonka z herbatników do smaku
                                                                            • konfitura wiśniowa do smaku

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Serek ugniatać widelcem połączyć z bitą śmietaną dodać kruszonkę z herbatników i konfiturę wiśniową do smaku.

                                                                              Zapraszamy Was też do licytacji kolacji z Mikołajem dla WOŚP!

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości