Makaron chiński – przepisy na tradycyjne dania kuchni Chin

Tradycyjna chińska potrawa z makaronem
Minh Hoang Ly / EyeEm / Getty Images
Źródło: EyeEm
Podawany ze świeżymi warzywami, ziołami lub mięsem makaron chiński to najprostsze danie Chin. Towarzyszy Chińczykom zarówno na co dzień, jak i od święta. Dania chińskie oparte są na prostych i naturalnych recepturach. Makaron chiński podaje się na ostro lub na słodko.

Makaron chiński, pszenny lub ryżowy, to podstawa chińskiej kuchni. Podawany pod różną postacią, może być daniem słodkim lub bardzo pikantnym. Kuchnia chińska opiera się na bardzo prostych przepisach, które bazują na smaku świeżych warzyw, ziół i mięsa. Jednym z najbardziej popularnych dań jest makaron chiński z kurczakiem.

Podstawa chińskiej kuchni

Makaron chiński jest o tyle ciekawym produktem dalekich Chin, gdyż do jego wykonania nie używa się jajek. Idealne ciasto, z którego powstanie chiński makaron , jest sprężyste i bardzo elastyczne. Głównym i przeważającym składnikiem jest mąka. Co jeszcze odróżnia go od znanego nam europejskiego makaronu? Na pewno na uwagę zasługuje sposób wyrabiania ciasta, odrobinę przypominający wykonanie ciasta francuskiego, które składa się w kwadraty, wałkuje na cienki pasek, a następnie ponownie się nakłada na siebie kolejne jego warstwy. Gotowy makaron tnie się nożem na niezwykle cieniutkie paseczki, a te gotuje się zaledwie 30 sekund po wrzuceniu na wrzącą wodę.

Makaron chiński w różnych odsłonach

Makaron chiński jest podstawą wielu dań warzywno-mięsnych. Najczęściej spotykany jest jako dodatek do kurczaka. Kurczak po chińsku z makaronem przyrządzany jest w każdym domu, a przepisy na sposoby podania przekazywane z pokolenia na pokolenie. Danie chińskie z makaronem to podstawa kuchni – jedzony jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Niekiedy zastępowany jest przez makaron ryżowy – wykonany tym samym sposobem, tyle że na bazie mąki ryżowej. Chińczycy podają go w różnych odsłonach, zarówno pikantnej, jak i łagodnej. Podane przepisy przewidują 2-3 porcje.

Smażony makaron po chińsku z kurczakiem

· 150 g makaronu,

· 250 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka,

· 100 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej,

· 2 papryki – żółta i czerwona, pokrojone w cienkie paski,

· marchew pokrojona w talarki,

· cebula pokrojona w pióra,

· 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· pół łyżeczki ostrej papryki,

· 30 g grzybów mun w całości, wcześniej zalane wodą i odstawione na 20 min,

· 250 ml bulionu drobiowego,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżki oleju sezamowego.

W woku rozgrzej olej sezamowy, a następnie usmaż pokrojonego kurczaka. W trakcie smażenia posyp słodką papryką i nadal smaż do uzyskania złocistego koloru mięsa. Kiedy mięso będzie gotowe, zmniejsz ogień i dodaj cebulę, czosnek, marchew i papryki. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, odcedzone grzyby i sos sojowy. Przykryj i podsmaż przez kilka minut. Kiedy cebula się zeszkli, wlej bulion drobiowy i mieszając od czasu do czasy, gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodaj wcześniej ugotowany makaron. Połącz wszystkie składniki w woku. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Makaron ryżowy po chińsku

· pół opakowania ugotowanego makaronu ryżowego,

· 2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski,

· marchew pokrojona w talarki,

· cebula posiekana w pióra,

· 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,

· 3 cm korzenia imbiru pokrojonego w cienkie plasterki,

· pół pęczka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki,

· pół cukinii pokrojonej w plastry,

· pół łyżeczki papryki chilli lub ostrej papryki,

· 3 łyżki oleju sezamowego,

· 3 łyżki sosu sojowego,

· pół szklanki wody.

Wlej do woka olej i na rozgrzany wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, czerwoną paprykę, imbir, marchew, cukinię, sos sojowy i wodę. Podsmaż wszystko przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj paprykę chilli i odcedzony, ugotowany makaron. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz i smaż przez 2 minuty. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Makaron chiński z warzywami i wołowiną

· 200 g ugotowanego makaronu,

· 200 g pokrojonej w cienkie paski wołowiny,

· marchewka pokrojona w talarki,

· cebula posiekana w pióra,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

· łyżka świeżej posiekanej kolendry,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· pół łyżeczki papryki chilli,

· 2 łyżki oleju sezamowego,

· 50 gram grzybów mun, wcześniej namoczonych i odsączonych.

Rozgrzej wok i wlej olej. Na rozgrzany wrzuć mięso i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut. Następnie dodaj cebulę, czosnek, marchew, paprykę i grzyby. Smaż wszystko przez kolejne 10 minut na bardzo małym ogniu. Po upływie tego czasu dodaj sos sojowy i odcedzony makaron. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz i smaż przez około 5 minut. Przed podaniem gotowe danie posyp szczypiorkiem i kolendrą. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Makaron z warzywami po chińsku

· 200 g ugotowanego i odcedzonego makaronu,

· cebula posiekana w pióra,

· 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,

· papryka czerwona pokrojona w cienkie paski,

· kapusta pekińska posiekana w cienkie paski,

· pół pęczka świeżej posiekanej kolendry,

· pół pęczka świeżej posiekanej natki pietruszki,

· marchewka pokrojona w cienkie paski,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżki oleju sezamowego,

· 2 łyżki sezamu,

· 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.

Do woka wlej olej. Na rozgrzany wrzuć warzywa i dodaj sos sojowy. Wszystkie składniki smaż przez 15 minut, od czasu do czasu intensywnie mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj makaron i wszystko dobrze ze sobą połącz. Pod koniec smażenia dodaj posiekane zioła, sezam i ćwiartki jajka. Podsmażaj przez około 3 minuty. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zobacz film: Rey - prawdziwa kaczka po chińsku.

Zobacz film: Rey- prawdziwa kaczka po chińsku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości