Przepisy kulinarne

Legumina i inne frykasy

Anna Starmach przyniosła ze sobą do studia Dzień Dobry TVN stare księgi kucharskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej i Marii Ochorowicz-Monatowej i i to z nich właśnie przygotowała potrawy w oparciu o stare receptury. Te książki, jak mówi Anna, kryją w sobie prawdziwe cuda, cudeńka, a przepisy nie są skomplikowane i nie wymagają sporo czasu. Czym jest legumina? Jakie śniadania jadano w dziewiętnastym i na początku dwudziestego wieku?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Legumina z krajanych naleśników wg Lucyny Ćwierczakiewicz
Składniki:
Ciasto
Ciasto na naleśniki
6 żółtek
2 białka
550ml mleka
250g mąki
łyżka roztopionego masła
+
50g roztopionego masła
120g cukru
120g tartych migdałów
4 białka
4 starte na tarce jabłka
50g cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Smaż je na rozgrzanej patelnie, powinno wyjść około 20 sztuk. Usmażone naleśniki pokrój w cienkie paski i przełóż do żaroodpornego naczynia. Roztopione mało wymieszaj z cukrem (120 g)  i migdałami, wysyp na naleśniki. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijana dodaj cukier, delikatnie wymieszaj je z jabłkami i całość przełóż na naleśniki z migdałami. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut, jeśli to możliwe włącz w piekarniku jedynie ogrzewanie górne.

„Elegancka potrawa na drugie śniadanie” wg Marii Ochorowicz-Monatowej
Składniki:
300g łososia wędzonego
4 jajka
4 kromki chleba
Sos:
1 łyża masła
1 łyżka mąki
Szklanka mleka
Natka koperku
Połówka cytryny
50g tartego żółtego sera

Przygotowanie:
Aby przygotować sos, roztop mało, dodaj mąkę, wymieszaj, cienki strumieniem wlewaj mleko, mieszając cały czas aby nie było grudek. Do gładkiego sosu dodaj koperek, odrobinę soku z cytryny, dopraw do smaku, dodaj ser, wymieszaj.
Na patelni rozpuść mało i połóż na niej duże plastry łososia,  wyłóż na rybę po jednym rozbitym jajku, i smaż aż białko się zetnie. Plastry łososia z jajkiem przekładaj na kromki chleba, polej je odrobiną  sosu i wstaw na 2 minuty pod rozgrzany grill (Górną grzałkę) do piekarnika.

Kotlety cielęce w papilotach wg Marii Ochorowicz-Monatowej
Składniki:
4 kotlety cielęce
2 łyżki masła
14 pieczarek
Natka pietruszki
Gałązka lubczyku
50ml bulionu
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbij, obsyp solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, przysmaż na maśle, po czym ściągnij z patelni a na tym samym maśle przysmaż kotlety (jedynie dla zrumienienia). Pieczarki wymieszaj z posiekaną pietruszką i lubczykiem. Na kawałek folii aluminiowej (lub papieru do pieczenia wg Monatowej) wyłóż łyżkę farszu pieczarkowego, połóż na nim kotlet cielęcy i przykryj go farszem. Mięso polej łyżką bulionu a folię zawiń szczelnie. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10-12 minut.

Zupa marchewkowo-selerowa wg Róży Makarewiczowej
Składniki:
krem marchwiowy:
10 marchewek
500ml bulionu
Łyżka masła
200ml śmietanki kremówki
3 żółtka
Sól, pieprz
krem selerowy:
3 średnie selery
1 łyżka masła
200ml śmietanki
3 żółtko
Sól, pieprz
+
natka pietruszki
grzanki

Przygotowanie:
Marchewki pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania śmietankę wymieszaj żółtkami i dodaj do zupy. Selery obierz i pokrój po czym przysmaż na maśle, dodaj bulion i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania śmietankę wymieszaj żółtkami i dodaj do zupy. Dwie zupy nalewaj z dwóch garnków do 1 talerza tak aby kolory się nie pomieszały, podawaj z grzankami i natką pietruszki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0