Czulent
Składniki (4-6 porcji):
2 łyzki oleju roślinnego
250gr wołowiny
2 łyżki soli
Szczypta zmielonego pieprzu
2 cebula drobno posiekana
6 małych kartofli
3-4 ząbki czosnku
20dag białej drobnej fasoli, moczonej na noc
15 dag pęczaku
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Fasole zalać świeżą wodą i gotować na dużym ogniu przez 10 min. W żaroodpornym naczyniu ze szczelną pokrywką rozgrzać olej, włożyć kawałki mięsa, przyprawić i smażyć razem z cebulą i czosnkiem do zrumienienia. Dodać fasole wraz z wodą, kartofle przekrojone na pół, pęczak i dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Następnie dodać wody i wstawić do piekarnika na całą noc, temperatura nie może przekraczać 100C,
Śledź po żydowsku
Składniki 4-6 porcji:
3 płaty śledzia
4 cebule krojone w cienkie plastry
Olej
Koperek
Przygotowanie:
Śledzia namoczyć w wodzie około 2 godziny. Pokroić na dość duże kawałki, na półmisku rozłożyć śledzia i następnie położyć cebule z koperkiem i zalać oliwą.
Sałatka królewska
Składniki:
5 Jajka na twardo
250gr Rodzynki królewskie
250gr Orzechy włoskie
Pestki dyni
Kukurydza 1 puszka
Groszek 1 puszka
Majonez
Szczypiorek
Pieprz
Sól
Cukier
Czosnek
Przygotowanie:
Jajka pokroić w 4 części, rodzynki zalać gotowaną wodą chwilę odczekać, następnie odsączyć i dodać do jajek, kukurydzę i groszek odsączyć i dodać, orzechy pokroić na 4 części i dodać do sałatki, pestki dyni uprażyć na suchej patelni dodając tylko sól, następnie dodać sos majonezowy. Sos – wymieszać majonez z ciepłą wodą, dodać przyprawy (cukier, sól, pieprz, czosnek) i drobno pokrojony szczypiorek.
Kugiel makaronowy
Składniki:
Makaron wstążki- gruby, długi 500gr
Mak 3 łyżki
Owoce suszone (po małej paczuszce):
Śłiwka, morela, rodzynki
Jajak 2 szt rozdzielone żółtko i białko
Orzechy włoskie
Sól
Cukier
Cynamon
Olej
Przygotowanie:
Ugotowany makaron i dobrze odsączony wlewamy do foremki, dokładamy mak, pokrojone owoce, żółtko ubijamy z olejem z cukrem i solą i mieszamy z makaronem. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać do makaronu. Następnie włożyć foremkę do rozgrzanego pieca do 180C i piec około 45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN