Materiał promocyjny

Kuchnia z "BrzydUlą"

W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali: Mariusz Zaniewski i Weronika Książkiewicz, która zagra główną rolę w serialu "Brzydula".

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ANANASEM

Składniki (na 4 osoby):

300 g wędzonego łososia

1 dojrzały ananas

bazylia (świeża)

1 duży ogórek

1 cytryna

oliwa z oliwek

sałata lodowa

1 czerwona cebula

1 słoik zielonych oliwek drylowanych

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie elementy. Umytą sałatę rwiemy (można też pokroić w kawałki) do półmiska. Dodajemy wędzonego łososia. Ananasa kroimy w kostkę i również wrzucamy. Następnie po obraniu i pokrojeniu dodajemy ogórka i cebulę. Na koniec - oliwę, bazylię, oliwki i sok z cytryny.

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki ( na 4 osoby):

Ciasto na naleśniki:

0,5 l mleka

Szklanka mąki (więcej/mniej to już wg uznania)

1,2 jajka

margaryna lub olej do smażenia

Sól

Pieprz

Farsz:

1/5 opakowania szpinaku mrożonego

30 dkg chudego twarogu

Pestki słonecznika

1 puszka pomidorków (obranych)

15 dkg sera pleśniowego (lazur)

Zioła prowansalskie

2 ząbki czosnku

Curry

Chilli

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki: Do wysokiej miski, lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy mąkę, oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, na oleju lub margarynie, dodając jej niewielką ilość. Farsz: Szpinak zagrzewamy i odcedzamy. Dodajemy zioła prowansalskie, curry i chilli. Gdy szpinak odparuje, a przy tym ostygnie można połączyć go z twarożkiem i wrzucić pestki słonecznika. Pomidorki w tym czasie wrzucić na patelnię z oliwą, aby odparowały, wciskając czosnek. Wkładamy farsz do gotowych już naleśników i układamy je na drugiej patelni. Smarujemy naleśniki smażonymi pomidorowym i dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Czekamy aż się rozpuści i możemy zacząć serwować nasze danie.

PENNE Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (na 4 osoby):

1 opakowanie penne razowego

1/2 cebuli

szynka (wg uznania)

500 g śmietany 12%

olej

2 ząbki czosnku

Sery pleśniowe kilka rodzajów

Przygotowanie:

Penne gotujemy al dente, W między czasie smażymy cebulkę na patelni z szynką. Następnie dodajemy śmietankę i sery pleśniowe. Na końcu wciskamy czosnek.

KREM Z POMIDORÓW

Składniki (na 4 osoby):

2 cebule

1 kg pomidory (słodkie - jajowate)

2 opakowania 500 g przecieru pomidorowego (płynny)

główka czosnku

parmezan w płatkach

Śmietana 12%

kostka rosołowa

olej

sól i pieprz

tabasco

Przygotowanie:

Smażymy cebulę i pomidorki (wcześniej musimy je sparzyć). Dusimy na patelni przez 10 minut i wrzucamy zawartość do blendera. W szklance z małą ilością gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i śmietankę. Przygotowujemy garnek, do którego wrzucamy wszystko. Dopiero teraz wciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i odrobinę tabasco. Odstawiamy na pół godziny, by potrawa „dojrzała” i gotowe. Gdy dodajemy śmietankę do gorących sosów, kremów, czy zup musimy pamiętać o prostej zasadzie, by się nam nie ścięła. Najpierw dodajemy do śmietanki odrobinę gorącego sosu, by złapała odrobinę temperatury. Tak „zahartowaną” śmietanę można dodać do sosu, czy kremu.

Autor: DDTVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości