SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ANANASEM
Składniki (na 4 osoby):
300 g wędzonego łososia
1 dojrzały ananas
bazylia (świeża)
1 duży ogórek
1 cytryna
oliwa z oliwek
sałata lodowa
1 czerwona cebula
1 słoik zielonych oliwek drylowanych
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie elementy. Umytą sałatę rwiemy (można też pokroić w kawałki) do półmiska. Dodajemy wędzonego łososia. Ananasa kroimy w kostkę i również wrzucamy. Następnie po obraniu i pokrojeniu dodajemy ogórka i cebulę. Na koniec - oliwę, bazylię, oliwki i sok z cytryny.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki ( na 4 osoby):
Ciasto na naleśniki:
0,5 l mleka
Szklanka mąki (więcej/mniej to już wg uznania)
1,2 jajka
margaryna lub olej do smażenia
Sól
Pieprz
Farsz:
1/5 opakowania szpinaku mrożonego
30 dkg chudego twarogu
Pestki słonecznika
1 puszka pomidorków (obranych)
15 dkg sera pleśniowego (lazur)
Zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
Curry
Chilli
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki: Do wysokiej miski, lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy mąkę, oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, na oleju lub margarynie, dodając jej niewielką ilość. Farsz: Szpinak zagrzewamy i odcedzamy. Dodajemy zioła prowansalskie, curry i chilli. Gdy szpinak odparuje, a przy tym ostygnie można połączyć go z twarożkiem i wrzucić pestki słonecznika. Pomidorki w tym czasie wrzucić na patelnię z oliwą, aby odparowały, wciskając czosnek. Wkładamy farsz do gotowych już naleśników i układamy je na drugiej patelni. Smarujemy naleśniki smażonymi pomidorowym i dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Czekamy aż się rozpuści i możemy zacząć serwować nasze danie.
PENNE Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (na 4 osoby):
1 opakowanie penne razowego
1/2 cebuli
szynka (wg uznania)
500 g śmietany 12%
olej
2 ząbki czosnku
Sery pleśniowe kilka rodzajów
Przygotowanie:
Penne gotujemy al dente, W między czasie smażymy cebulkę na patelni z szynką. Następnie dodajemy śmietankę i sery pleśniowe. Na końcu wciskamy czosnek.
KREM Z POMIDORÓW
Składniki (na 4 osoby):
2 cebule
1 kg pomidory (słodkie - jajowate)
2 opakowania 500 g przecieru pomidorowego (płynny)
główka czosnku
parmezan w płatkach
Śmietana 12%
kostka rosołowa
olej
sól i pieprz
tabasco
Przygotowanie:
Smażymy cebulę i pomidorki (wcześniej musimy je sparzyć). Dusimy na patelni przez 10 minut i wrzucamy zawartość do blendera. W szklance z małą ilością gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i śmietankę. Przygotowujemy garnek, do którego wrzucamy wszystko. Dopiero teraz wciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i odrobinę tabasco. Odstawiamy na pół godziny, by potrawa „dojrzała” i gotowe. Gdy dodajemy śmietankę do gorących sosów, kremów, czy zup musimy pamiętać o prostej zasadzie, by się nam nie ścięła. Najpierw dodajemy do śmietanki odrobinę gorącego sosu, by złapała odrobinę temperatury. Tak „zahartowaną” śmietanę można dodać do sosu, czy kremu.
Autor: DDTVN
Źródło: Dzień Dobry TVN