Kuchnia na wzdęcia. Przepisy, które pozwolą uniknąć wzdęć

Jakich produktów należy unikać, żeby nie narażać się na wzdęcia? Daria Ładocha przedstawiła przepisy, które pomogą nam poradzić sobie ze wzdęciami. Co powinniśmy jeść, a czego nie należy spożywać przy wzdęciach?

Przyczyn wzdęć może być bardzo wiele. Co je wzmaga?

  • produkty mleczne
    • owoce i słodycze
      • produkty z dużą zawartością błonnika, skrobi i laktozy
        • smażone - zaleca się duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze
          • kapustne (brokuły, kalafior, kapusta i brukselka)
            • strączkowe
              • połykanie powietrza podczas zbyt szybkiego jedzenia
                • nadmierne spożycie alkoholu
                  • podjadanie wieczorne i nocne
                    • wyrzucamy cebulę i czosnek
                      • wyrzucamy podroby, wędliny i wszystko co wędzone

                        Zobacz też: Ból w dole brzucha w ciąży – jakie są jego przyczyny? >>>

                        GULASZ Z SELERA Z POMIDORAMI CHERRY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ PRZYPRAW I KOMOSĄ RYŻOWĄ

                        Składniki:

                        • 1 duży seler pokrojony w kostkę i obrany ze skóry
                          • 3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
                            • 1 por pokrojony w cienkie plasterki
                              • 500 g pomidorów koktajlowych
                                • garść suszonej żurawiny
                                  • 2 łyżki passaty pomidorowej
                                    • 1 szklanka bulionu z jarzyn
                                      • szczypta kurkumy
                                        • szczypta kminu rzymskiego mielonego
                                          • szczypta przyprawy garam masala
                                            • szczypta imbiru w przyprawie
                                              • sól, pieprz
                                                • 1 łyżka masła klarowanego
                                                  • 2 liście laurowe

                                                    Do podania:

                                                    • zielona pietruszka lub kolendra
                                                      • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

                                                        W dużym rondlu podgrzej masło klarowane i zeszklij por. Dodaj warzywa, żurawinę przyprawy, bulion i duś pod przykryciem. Dodaj pod koniec duszenia passatę pomidorową. Na koniec dopraw do smaku i dodaj świeże zioła. Podawaj z komosą ryżową.

                                                        Zobacz też: Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie >>>

                                                        DELIKATNA ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ

                                                        Składniki:

                                                        • 1 cukinia pokrojona w talarki
                                                          • 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
                                                            • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
                                                              • 1 łyżka masła klarowanego
                                                                • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                                  • 3 łyżki kaszy jaglanej płukanej w ciepłej wodzie
                                                                    • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                      • 1 puszka pomidorów krojonych
                                                                        • szczypta papryki wędzonej
                                                                          • 2 łyżki siekanego koperku
                                                                            • sól, pieprz

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Rozgrzej w garnku masło klarowane i podsmaż wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszce i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

                                                                              Zobacz też: Niezwykły imbir - wskazania i przeciwwskazania do stosowania >>>

                                                                              ZUPA RYBNA Z CHRZANEM I KOLENDRĄ

                                                                              • 1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
                                                                                • 1 tarta marchewka
                                                                                  • 1 tarta pietruszka
                                                                                    • kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
                                                                                      • biała część pora pokrojonego w talarki
                                                                                        • 1 łyżka masła klarowanego
                                                                                          • 1,5 l bulionu
                                                                                            • 2 łyżki chrzanu
                                                                                              • 12 łyżki siekanej kolendry
                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                  • sok z 1 limonki
                                                                                                    • 2 liście laurowe
                                                                                                      • 2 ziela angielskie
                                                                                                        • 1 łyżeczka oregano
                                                                                                          • 1 łyżeczka słodkiej papryki

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.

                                                                                                            PIECZONY KOPER WŁOSKI Z IMBIREM, CYTRYNĄ I ŁOSOSIEM

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 4 kawałki łososia bez skóry każdy po 200g
                                                                                                              • 2 duże fenkuły
                                                                                                                • 100 ml białęgo wina
                                                                                                                  • 20 dag masła
                                                                                                                    • 3 łyżeczki tymianku
                                                                                                                      • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                                                                        • sól i pieprz
                                                                                                                          • skórka i sok z cytryny
                                                                                                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                              Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojonego na mniejsze kawałki fenkuła. Dodaj wino i chwilę odparuj alkohol - około 5 minut. Przełóż na blachę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego, dodaj wszystkie przyprawy, ułóż łososia i dodaj oliwę z oliwek. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny i zapiekaj całość około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

                                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości