Przepisy kulinarne

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Jan i Jakub Kuroniowie przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kapuśniak ze słodkiej kapusty, guacamole i paprykę faszerowaną mięsem.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:
2 l wywaru mięsnego lub wody
700 g kapusty młodej
500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 duża cebula
4 grzybki suszone
200 g kiełbasy lub boczku wędzonego
olej lub smalec jeśli wędlina ma za mało tłuszczu
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
Ziemniaki zalewamy częścią wywaru i gotujemy do miękkości. Grzyby myjemy, moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Kapustę kroimy w drobne paseczki. Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni,razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy kapustę oraz kminek i majeranek. Posiekane grzyby, wywar z grzybów, koncentrat łączymy z cebulą, kiełbasą i kapustą. Na końcu dodajemy ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze około 20 minut i doprawiamy do smaku.

Guacamole

Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 cebule
1 limonka
500 g pomidorów
1 ząbek czosnku
50 ml oliwy
4 małe papryczki chili (ostre)
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka kolendry
sól, pieprz

Przygotowanie:
Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i łyżką wyjmujemy miąższ. Cebulę i czosnek obieramy, z papryczek usuwamy pestki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą oraz sokiem z limonki. Podajemy z nachos.

Papryka faszerowana mięsem

Składniki:
8 papryk zielonych
3 pomidory
200 g ryżu
700 g mielonego mięsa
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 jaja
2 łyżki oleju
tymianek, majeranek, rozmaryn
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju. Mieszamy mięso, ryż, jaja, cebulę, czosnek i przyprawy: posiekane świeże zioła, lub suszone, sól i pieprz. Mieszamy farsz, a następnie myjemy papryki, wydrążamy środki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki nadziewamy farszem, układamy w na blasze, dodajemy trochę oleju. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0