Przepisy kulinarne

Jan Paszkowski - jazzman z Masterchefa

Na co dzień łączy swoje dwie największe pasje: muzykę i gotowanie. Na swoim blogu umieszcza utwory jazzowe, które oddają charakter jego ulubionych potraw. Nie udało mu się zostać polskim Masterchefem, ale zaprzyjaźnił się z jednym z jurorów- Michelem Moranem, pod którego skrzydłami uczył się tajników dobrego gotowania. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, czego się nauczył.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Cebulowe racuszki na kefirze z wędzonym łososiem, kremowym serkiem, kiełkami, marynowanymi buraczkami i chrzanem
Racuszki:
Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej
180g kefiru lub jogurtu naturalnego
garść szczypiorku, drobno posiekanego
1 mała cebula, starta na drobnej tarce
gazowana woda
sól morska
100g dobrego, wędzonego łososia
1 małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego lub śmietankowego
garść kiełków brokuła
kilka małych, marynowanych buraczków ze słoika, pokrojonych na ćwiartki
2 łyżki chrzanu
garść roszponki

Przygtowanie:
W dużej misce mieszasz ze sobą składniki na racuszki. Mąkę, kefir / jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, startą cebulę, sól, pieprz i odrobinę gazowanej wody. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Teraz rozgrzewasz teflonową patelnię i za pomocą małej chochelki wylewasz średniej wielkości, owalne ( lub takie, jakie przyniesie Ci wyobraźnia ;) ) porcje ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, małą szpatułką przewracasz racuszki na drugą stronę i smażysz jeszcze przez chwilkę.  W tym momencie przekładasz racuszki na duży talerz lub efektowną deskę i układasz na nich dodatki. W tym przypadku będzie to wędzony łosoś na kremowym serku z kiełkami brokuła lub na chrzanie i roszponce z marynowanym buraczkiem. Możesz oczywiście położyć na nich, co tylko zechcesz. Niech Twoja inwencja nie zna granic! SMACZNEGO :)

Penne w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem
Składniki:
180g makaronu penne
10 plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki
3/4 kartonika dobrego przecieru pomidorowego
1 mała cebula, pokrojoną w kostkę
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
2 łyżki dobrego octu balsamicznego
oliwę z oliwek
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią cebulę. Chwilę podsmażasz, ale nie doprowadzasz do tego, żeby się zrumieniła. Po chwili dodajesz szynkę parmeńską. Wszystko mieszasz i smażysz, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca. Po tym czasie wlewasz na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodajesz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Zmniejszasz płomień i dusisz ok 10min aż sos lekko zgęstnieje. Pamiętaj, że szynka jest dość słona, także nie przesadź z dodatkiem soli! ;)
Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody - pełnej smaku z makaronu. Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody spod gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu. Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył pysznie cały makaron a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe! Teraz chyba już wiesz, co z tym zrobić? SMACZNEGO :)

Sałatka z cykorii, pomarańczy i wędzonego pstrąga z prażonym słonecznikiem i miodowym vinaigrette.
Przygotowanie:
1 główka żółtej cykorii
1 główka czerwonej cykorii
1 wędzony pstrąg
1 pomarańcza, pokrojona w cienkie plasterki
4 łyżki nasion słonecznika
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól morska
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:
Cykorię myjesz i same listki układasz na dużym, płaskim talerzu. Poukładaj je ładnie, czerwone na zmianę z żółtymi. Powinno być efektownie! :) Na wierzchu posyp porozdzielanym na mniejsze kawałki, wędzonym pstrągiem i poukładaj zgrabnie plasterki pomarańczy.
Na suchej patelni, powoli upraż na złoto nasiona słonecznika. Uważaj tylko, aby ich nie przypalić. Teraz posyp nimi z wierzchu całą sałatkę.
Do małego słoiczka wlej oliwę i ocet winny, dodaj musztardę, miód, sól i pieprz. Zakręć i potrząśnij, jak shakerem. Wszystkie składniki dressingu powinny utworzyć gładki i aksamitny sos, którym teraz polej całą sałatkę. Serwuj z pysznie chrupiącymi grzankami. SMACZNEGO :)

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
46
5