Na co dzień łączy swoje dwie największe pasje: muzykę i gotowanie. Na swoim blogu umieszcza utwory jazzowe, które oddają charakter jego ulubionych potraw. Nie udało mu się zostać polskim Masterchefem, ale zaprzyjaźnił się z jednym z jurorów- Michelem Moranem, pod którego skrzydłami uczył się tajników dobrego gotowania. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, czego się nauczył. Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Cebulowe racuszki na kefirze z wędzonym łososiem, kremowym serkiem, kiełkami, marynowanymi buraczkami i chrzanem
Racuszki:
Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej
180g kefiru lub jogurtu naturalnego
garść szczypiorku, drobno posiekanego
1 mała cebula, starta na drobnej tarce
gazowana woda
sól morska
100g dobrego, wędzonego łososia
1 małe opakowanie naturalnego serka homogenizowanego lub śmietankowego
garść kiełków brokuła
kilka małych, marynowanych buraczków ze słoika, pokrojonych na ćwiartki
2 łyżki chrzanu
garść roszponki
Przygtowanie:
W dużej misce mieszasz ze sobą składniki na racuszki. Mąkę, kefir / jogurt naturalny, posiekany szczypiorek, startą cebulę, sól, pieprz i odrobinę gazowanej wody. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Teraz rozgrzewasz teflonową patelnię i za pomocą małej chochelki wylewasz średniej wielkości, owalne ( lub takie, jakie przyniesie Ci wyobraźnia ;) ) porcje ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, małą szpatułką przewracasz racuszki na drugą stronę i smażysz jeszcze przez chwilkę. W tym momencie przekładasz racuszki na duży talerz lub efektowną deskę i układasz na nich dodatki. W tym przypadku będzie to wędzony łosoś na kremowym serku z kiełkami brokuła lub na chrzanie i roszponce z marynowanym buraczkiem. Możesz oczywiście położyć na nich, co tylko zechcesz. Niech Twoja inwencja nie zna granic! SMACZNEGO :)
Penne w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem
Składniki:
180g makaronu penne
10 plasterków szynki parmeńskiej, pokrojonej lub porwanej na różne kawałki
3/4 kartonika dobrego przecieru pomidorowego
1 mała cebula, pokrojoną w kostkę
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
2 łyżki dobrego octu balsamicznego
oliwę z oliwek
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią cebulę. Chwilę podsmażasz, ale nie doprowadzasz do tego, żeby się zrumieniła. Po chwili dodajesz szynkę parmeńską. Wszystko mieszasz i smażysz, aż z szynki wytopi się odrobina aromatycznego i pełnego smaku tłuszczu a ona sama stanie się rumiana i pysznie chrupiąca. Po tym czasie wlewasz na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, dodajesz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiasz do smaku solą i pieprzem. Zmniejszasz płomień i dusisz ok 10min aż sos lekko zgęstnieje. Pamiętaj, że szynka jest dość słona, także nie przesadź z dodatkiem soli! ;)
Makaron ugotuj al dente i odcedź, zostawiając jednak na dnie garnka troszkę wody - pełnej smaku z makaronu. Penne przełóż teraz na patelnię z gęstym sosem, dolej odrobinę wody spod gotowania oraz wsyp garść świeżo startego, prawdziwego parmezanu. Wymieszaj i chwilkę podgrzej tak, aby sos pokrył pysznie cały makaron a całość zrobiła się kremowa i lśniąca. Wyłóż na duży talerz i posyp z wierzchu odrobiną parmezanu. Gotowe! Teraz chyba już wiesz, co z tym zrobić? SMACZNEGO :)
Sałatka z cykorii, pomarańczy i wędzonego pstrąga z prażonym słonecznikiem i miodowym vinaigrette.
Przygotowanie:
1 główka żółtej cykorii
1 główka czerwonej cykorii
1 wędzony pstrąg
1 pomarańcza, pokrojona w cienkie plasterki
4 łyżki nasion słonecznika
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól morska
świeżo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Cykorię myjesz i same listki układasz na dużym, płaskim talerzu. Poukładaj je ładnie, czerwone na zmianę z żółtymi. Powinno być efektownie! :) Na wierzchu posyp porozdzielanym na mniejsze kawałki, wędzonym pstrągiem i poukładaj zgrabnie plasterki pomarańczy.
Na suchej patelni, powoli upraż na złoto nasiona słonecznika. Uważaj tylko, aby ich nie przypalić. Teraz posyp nimi z wierzchu całą sałatkę.
Do małego słoiczka wlej oliwę i ocet winny, dodaj musztardę, miód, sól i pieprz. Zakręć i potrząśnij, jak shakerem. Wszystkie składniki dressingu powinny utworzyć gładki i aksamitny sos, którym teraz polej całą sałatkę. Serwuj z pysznie chrupiącymi grzankami. SMACZNEGO :)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"