Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy

pasta jajeczna
Fot. istetiana / Getty Images
Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne. Ciekawą alternatywą dla wędlin i serów są pasty, które można przygotować w domu, korzystając z ulubionych produktów. Jedną z częściej przyrządzanych past jest pasta jajeczna. Rozmaitość przepisów sprawia, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję tej potrawy – pastę jajeczną z tuńczykiem, serem, awokado lub po prostu ze szczypiorkiem.

Domowa pasta jajeczna to sposób na zdrowy, smaczny i prosty posiłek. Można ją serwować na kromce chleba lub przypieczonych grzankach. Jej głównym składnikiem są jajka ugotowane na twardo, bardzo drobno posiekane i połączone z innymi produktami – warzywami, owocami, szczypiorkiem czy musztardą. Popularne smarowidło do kanapek jest szybkie do przygotowania i stanowi urozmaicenie w codziennej diecie.

Więcej:

Przepisy na pyszną pastę jajeczną

Choć głównym składnikiem pasty są jajka, można ją przygotowywać korzystając z tego, co w danej chwili znajduje się pod ręką. Doskonale smakuje pasta jajeczna z awokado , tuńczykiem, czy jedynie z dodatkiem odrobiny zieleniny, np. szczypiorku lub koperku. Jednak to nie koniec wariacji na temat popularnej pasty jajecznej – warto wypróbować połączenie jajek z białym, żółtym lub topionym serem, a także z ogórkiem zielonym czy chrzanem. Możliwości jest więc co nie miara, wystarczy próbować i smakować za każdym razem innej kombinacji. Na szczycie listy przepisów na pastę jajeczną znajduje się ta z dodatkiem awokado.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 jajka,
    • 1 awokado,
      • 1 łyżeczka soku z cytryny,
        • ½ ząbka czosnku,
          • 1 łyżeczka oliwy,
            • sól i pieprz do smaku,
              • 3 łyżki liści kolendry.

                Przygotowanie:

                1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź.

                2. Awokado umyj, obierz, usuń pestkę. Pokrój drobno i skrop sokiem z cytryny.

                3. Jajka posiekaj drobno, przełóż do miseczki.

                4. Czosnek zetrzyj, posól, dodaj do jajek.

                5. Awokado połącz z jajkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

                6. Dodaj oliwę i kolendrę. Wymieszaj składniki, możesz także rozgnieść je widelcem.

                7. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

                Przygotowując pastę z awokado, należy wybierać owoce bardzo dojrzałe. Skropienie sokiem z cytryny zapobiega ciemnieniu. Jeśli jednak nie jesteś amatorem awokado, możesz spróbować pasty jajecznej z tuńczykiem , która doskonale komponuje się ze słonymi krakersami.

                Składniki (na 4 porcje):

                • 3 jajka,
                  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
                    • 1 łyżka soku z cytryny,
                      • 1 łyżka majonezu,
                        • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku,
                          • pieprz do smaku.

                            Przygotowanie:

                            1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem jak najdrobniej.

                            2. Do jajek dodaj majonez, sok z cytryny, pieprz. Połącz składniki.

                            3. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij, a następnie dodaj do jajek.

                            4. Dodaj zieleninę i wymieszaj składniki.

                            Pasta jajeczna z serem – żółtym, białym, topionym

                            Smakosze serów mogą zaserwować pastę jajeczną z dowolnym rodzajem sera – żółtym, białym, a nawet topionym. Pastę z dodatkiem żółtego sera warto podawać na jeszcze ciepłych grzankach. Podobnie, jak w przypadku wcześniejszych przepisów, na przygotowanie takiej pasty potrzeba zaledwie kilkunastu minut i niewielu składników. Jak przygotować pastę jajeczną z serem?

                            Składniki (na 3 porcje):

                            4 jajka,

                            100 g żółtego sera,

                            1½ łyżki majonezu,

                            1 łyżeczka musztardy,

                            1 ząbek czosnku,

                            pieprz do smaku.

                            Przygotowanie:

                            1. Ugotowane jaja rozdrobnij widelcem.

                            2. Jajka wymieszaj z majonezem i musztardą.

                            3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

                            4. Ser zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.

                            5. Wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem.

                            Sposoby na jajka Oli Nguyen

                            Pyszna pasta jajeczna powstanie, gdy jajka połączysz z białym serem.

                            Składniki (na 4–5 porcji):

                            • 5 jajek,
                              • 2 czubate łyżki twarogu,
                                • 1 pęczek szczypiorku,
                                  • 1 łyżka majonezu,
                                    • sól i pieprz do smaku.

                                      Przygotowanie:

                                      1. Ugotuj jajka i rozdrobnij.

                                      2. Szczypiorek posiekaj i dodaj do jajek.

                                      3. Dodaj twaróg i majonez. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

                                      4. Dopraw solą i pieprzem.

                                      Zamiast twarogu możesz dodać serek topiony. To także dobry pomysł na pastę jajeczną.

                                      Kanapki z pastą jajeczną z warzywami

                                      Pastę jajeczną możesz przygotować, dodając do jajek różnego rodzaju warzywa – pomidory, rzodkiewkę, ogórka zielonego. Jak przygotować zdrową pastę jajeczną z pomidorem?

                                      Składniki (na 5 porcji):

                                      • 4–5 jajek,
                                        • 1 pomidor,
                                          • 1 pęczek szczypiorku,
                                            • ½ szklanki majonezu,
                                              • sól i pieprz do smaku.

                                                Przygotowanie:

                                                1. Jajka ugotuj i zgnieć widelcem.

                                                2. Pomidora obierz ze skóry i poszatkuj.

                                                3. Szczypiorek posiekaj.

                                                4. W misce połącz wszystkie składniki, dodając majonez.

                                                5. Dopraw solą i pieprzem.

                                                Jeśli lubisz różnorodność, zastąp pomidora rzodkiewką lub zielonym ogórkiem. Jeśli chcesz natomiast nieco odchudzić pastę, wybierz jogurt naturalny w zastępstwie majonezu. Szybka pasta jajeczna powstanie, gdy wrzucisz składniki do blendera. Możesz dowolnie żonglować dodatkami, aż stworzysz swoją idealną pastę jajeczną.

                                                Autor: Filip Yak

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości