Jak zrobić dim sum? Ola Nguyen w kuchni Dzień Dobry TVN

Gotowane na parze pierożki dim sum przygotowała w Dzień Dobry TVN Ola Nguyen zwyciężczyni 7. edycji „MasterChefa”. Wypróbujcie jej przepisy na dim sum z farszem z krewetek i mango oraz wołowo-wieprzowym.

Dim sum to pierożki gotowane na parze z różnymi nadzieniami, m.in.: z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw. Gotuje się je w bambusowych koszyczkach, postawionych na garnku z wrzącą wodą.

Ciasto na pierożki dim sum

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej plus trochę na posypanie blatu
    • 150 ml ciepłej wody
      • łyżeczka soli
        • pół łyżki oleju

          Wykonanie:

          Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Potem, na blacie, bardzo cienko rozwałkuj ciasto, tak aby pod światłem można było zobaczyć cień ręki z drugiej strony. Wytnij z ciasta kwadraty (optymalnie 8 cm na 8 cm) lub koła o średnicy ok. 9 cm. Gotowe, lekko oprószone mąką, żeby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem, koła/kwadraty przykryj folią, aby nie uległy wysuszeniu.

          Aby zabarwić ciasto na kolor:

          • żółty – zamień wodę na sok marchwiowy;
            • pomarańczowy – dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego;
              • ciemny szary/czarny – dodaj pół łyżki aktywnego węgla z kapsułek;
                • malinowy – zamień wodę na sok z buraków;
                  • zielony – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanej garścią liści szpinaku z pół kubkiem wody;
                    • jasnofioletowy – zamień wodę na ciecz wyciśniętą ze zmiksowanych liści czerwonej kapusty z pół kubkiem wody

                      Farsz na pierogi z krewetkami i mango

                      (na ok. 30 sztuk)

                      Składniki na farsz:

                      • 450 g krewetek – obrane z pancerzy i bez głów
                        • łyżeczka drobno startego czosnku
                          • pół łyżeczki drobno startego imbiru
                            • sok z połowy limonki
                              • drobno starta skórka z 1 limonki
                                • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
                                  • 1 łyżeczka sosu sojowego
                                    • 1 łyżeczka soli
                                      • ½ mango – pokrojone w małe kostki
                                        • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry, ewentualnie bazylii
                                          • łyżka mąki ziemniaczanej

                                            Wykonanie:

                                            Opłucz krewetki, osusz je ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. W misce, wymieszaj krewetki z resztą składników. Dodaj więcej mąki ziemniaczanej jeśli masa jest za luźna i podczas składania ciecz wydobywa się na zewnątrz.

                                            Farsz na pierogi wołowo-wieprzowe:

                                            Składniki:

                                            • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
                                              • 200 g mielonego mięsa wołowego
                                                • 40 g suszonych grzybów mun
                                                  • pęczek zielonej cebulki
                                                    • 2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
                                                      • 4 ząbki czosnku, drobno startego
                                                        • 3 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
                                                          • 4 łyżki sezamu
                                                            • Pół łyżki mąki ziemniaczanej
                                                              • szczypta czarnego pieprzu

                                                                Wykonanie:

                                                                Namocz grzyby mun w ciepłej wodzie przez pół godziny. Przykryj je czymś cięższym aby całkowicie je zanurzyć. Potem odsącz, osusz ręcznikiem i drobno posiekaj z zieloną cebulką. Na suchej patelni, na średnim ogniu wypraż sezam. Wymieszaj grzyby, zielona cebulkę i sezam w misce z pozostałymi składnikami.

                                                                Autor: Bartłomiej Węgrzyn

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości