Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.

Spożywanie grzyba zajączka jest bezpieczne, nie jest on podobny to trujących gatunków, dlatego można go zbierać bez żadnych obaw. Podgrzybek zajączek nie nadaje się do suszenia, ale sprawdza się jako składnik sosów do mięsa.

  • Grzyb zajączek – charakterystyka
  • Grzyb zajączek, czy jest trujący?
  • Grzyb zajączek – możliwość popełnienia pomyłki
  • Co zrobić z grzybów zajączków?
  • Grzyby zajączki marynowane – przepis
  • Grzyby zajączki – przepis na grzyby i schab w sosie śmietanowym

Grzyb zajączek – charakterystyka

Grzyb zajączek to grzyb z rodziny borowikowatych chętnie zbierany i wykorzystywany w kuchni. Znany jest również jako podgrzybek zajączek, huba rzesztonik, czy grzyb cynamonowo-brunatny. W najnowszych opracowaniach można spotkać się z nazwą "borowik zajęczy”.

Opisany po raz pierwszy przez Karola Lineusza zajączek jest grzybem, który spotkać można na półkuli północnej. Najwięcej grzybów zajączków występuje od czerwca do października. Znaleźć go można zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Rośnie pojedynczo lub gromadnie (ale tylko po parę sztuk), nierzadko blisko dębów. Zajączek ma kolor oliwkowobrązowy, czasami siwobrązowy lub żółtobrązowy.

Zobacz także: Borowik ceglastopory

Zajączek to grzyb, którego kapelusz ma średnicę 3-10 cm. Młode egzemplarze mają kapelusz półkolisty, który wraz z upływem czasu staje się poduchowaty z rozpłaszczonym środkiem. Jego brzeg jest długo podwinięty. Matowa, filcowata skórka, po deszczu pokrywa się pleśnią. Długość, podłużnie żeberkowanego, trzonu podgrzybka to maksymalnie 10 cm. Miąższ w trzonie grzyba zajączka jest włóknisty, a poza nim jest miękki, biały lub kremowy z żółtym odcieniem. Nie zmienia koloru w trakcie przechowywania.

Grzyb zajączek, czy jest trujący?

Grzyb zajączek to grzyb jadalny, całkowicie bezpieczny, bez obaw mogą go spożywać osoby dorosłe. Mimo, że grzyb zajączek trujący nie jest, to nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 8-10 roku życia. Podobnie jak inne grzyby jadalne, włączenie go do diety najmłodszych, u których układ pokarmowy nie jest całkowicie wykształcony, może wywołać biegunkę, ból brzucha, nudności, wymioty, trudności w zaśnięciu.

Zobacz też: Muchomor czerwony

Grzyb zajączek – możliwość popełnienia pomyłki

Borowik zajęczy można pomylić z podgrzybkiem złotawym, którego trzon, w górnej części jest zawsze czerwony. Tak samo zabarwione pory ma podgrzybek żeberkowany. Pomyłka w obu przypadkach nie jest groźna, ponieważ podgrzybek złotawy i żeberkowany to grzyby jadalne.

Co zrobić z grzybów zajączków?

Zajączek to grzyb, który trujący nie jest, dzięki temu jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Regionem w Polsce, w którym cieszy się on najmniejszą popularnością jest Podlasie. Grzyb zajączek ma delikatny smak, nie jest kwaskowaty, dlatego przepisy z jego udziałem nietrudno znaleźć w internecie, czy w książkach na temat kuchni staropolskiej. Smakosze cenią zajączka bardziej niż podgrzybek złotopory. Stosowany jest z reguły jako domieszka do potraw z innymi grzybami, dodawany jest do sosów. Nie nadaje się do suszenia, doskonale smakuje marynowany w occie.

Grzyby zajączki marynowane – przepis

Borowik zajęczy w zalewie octowej polecany jest jako dodatek do dań mięsnych, serwowanych z puree ziemniaczanym. Do przygotowania zalewy do 2 kg zajączków potrzebne są następujące składniki:

· ocet – 3 szklanki,

· woda – 3 litry,

· cukier – 1 szklanka,

· cebula – 2 sztuki,

· sól – 2 łyżki,

· ziele angielskie – kilka ziaren,

· listki laurowe – 8 sztuk,

· gorczyca biała – 2 łyżeczki,

· pieprz czarny ziarnisty – 2 łyżki.

Oczyszczone i obrane grzyby zajączki pokroić w duże plastry i wsypać do garnka. Grzyby gotować 5 minut, następnie odcedzić. Cebule obrać, pokroić wrzucić do garnka razem z ziarenkami gorczycy, liśćmi laurowymi, cukrem, solą, ugotowanymi wcześniej grzybami. Wymienione składniki zalać wodą i octem. Wszystko gotować przez kwadrans, po tym czasie przełożyć do słoików i zakręcić. Grzyby zajączki w słoiczkach pasteryzuje się w dużym garze przez około 15 minut.

Zobacz też: Grzyby marynowane

Grzyby zajączki – przepis na grzyby i schab w sosie śmietanowym

Zajączek to grzyb, który pojawia się głównie w przepisach na dania mięsne. Do przygotowania dania obiadowego z borowikami zajęczymi (400 g), potrzebne będą również:

· pozbawiony kości schab – 750 g,

· cebula – 3 sztuki,

· śmietana 12% – 150 ml,

· skrobia ziemniaczana – 1 łyżka,

· olej do smażenia,

· woda – 2 szklanki,

· majeranek – 1 łyżka,

· mieszanka przypraw do schabu – 2 łyżki,

· sól morska,

· pieprz.

Pokrojone w kostkę mięso natrzeć mieszanką przypraw do schabu i odstawić. Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem, następnie dodać mięso, które trzeba podsmażyć. Wlać na patelnię wodę, wsypać majeranek, pokrojone zajączki. Wszystkie składniki dusić pod przykryciem przez pół godziny, co kilka minut zamieszać. Zahartowaną łyżką sosu śmietanę dodać do pozostałych składników. Następnie powoli wlać wymieszaną z odrobiną wody skrobię. Sos zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Zobacz też: Grzyby kiszone

Zobacz film: Grzyby w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0