Wybór odpowiednich produktów to podstawa dobrze zbilansowanej diety. Wiele osób ulega złudnemu przekonaniu, że jeśli coś jest zdrowe, to ma także mało kalorii. To mit. W rzeczywistości np. orzechy zawierają dużo korzystnych dla organizmu składników, ale są wysokokaloryczne.
Czym jest gęstość energetyczna produktów spożywczych?
Gęstość energetyczna, zwana również kaloryczną, odnosi się do ilości kalorii zawartych w jednostce objętości produktów. W praktyce, bazując na pokarmach o niskiej gęstości energetycznej, organizm przyjmuje mniej kalorii, co wpływa na utrzymanie lub obniżenie masy ciała. Produkty spożywcze mogą mieć od 0 do 900 kcal w 100 g.
Podział pod względem gęstości energetycznej:
- BARDZO NISKA: < 60 kcal/100 g – niemal wszystkie owoce, warzywa nieskrobiowe, niektóre zupy, niesłodzone kawa i herbata, napoje typu light
- NISKA: 60 – 150 kcal/100 g – pełne ziarna, chude mięsa, strączki, nabiał niskotłuszczowy, banany, ziemniaki, bataty
- UMIARKOWANA: 160 – 390 kcal/100 g – chleb, beztłuszczowe przekąski (np. paluszki słone), sery, tłuste mięso, awokado, suszone owoce
- WYSOKA: 400 – 900 kcal/100 g – smażone przekąski (np. chipsy), słodycze, ciastka, nasiona, orzechy i masła orzechowe, tłuszcze, oleje, majonez
Odpowiednio zbilansowana dieta
Układanie planów żywieniowych to jest czysta matematyka. Jeśli każdy z nas zastosowałby się do omawianej gęstości energetycznej i wybierał produkty poniżej 60 kcal albo do 100 kcal w 100 gramach, to byłoby w porządku dla naszego organizmu. To są te produkty, które są chude – chude mięsa, warzywa niskoskrobiowe, owoce, o niskiej zawartości tłuszczu. Musimy brać pod uwagę rozsądek, żeby produkty z każdej grupy żywieniowej znalazły się w naszej diecie – wyjaśniła dietetyk, Anna Radowicka.
Badania naukowe dowodzą, że wybieranie produktów o bardzo niskiej i niskiej gęstości energetycznej jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Warto więc sięgnąć po kilka sprawdzonych metod. Pierwszą z nich jest ograniczenie ilości tłuszczów w diecie. Najlepszym zastępstwem dla gęstych energetycznie produktów są warzywa, przede wszystkim niskoskrobiowe. Dobrze zadbać o to, aby przystawki także były niskokaloryczne. Kolejnym skutecznym sposobem jest picie wody, ponieważ nie ma ona kalorii. Niemałe znaczenie ma również obróbka termiczna – smażenie i pieczenie może mieć bowiem wpływ na gęstość energetyczną jedzenia. Dzieje się to za sprawą odparowania wody i częstego dodawania tłuszczów do przyrządzanych potraw.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Cheat meal. Czy oszukane posiłki faktycznie mają sens?
Trendy żywieniowe na 2020 rok. Które z nich nie są najlepszym pomysłem?
Schudnij metodą małych kroków. Dzięki niej pani Jolanta zrzuciła 25 kg
Autor: Agata Polak