Piersi z gęsi z jabłkami i gruszkami
Składniki:
2 piersi z gęsi
3 gruszki
3 jabłka
Kora cynamonu
300ml bulionu
2 łyżki miodu
gwiazdka anyżu
2 goździki
sok z 3 pomarańczy
Przygotowanie:
Skórę piersi natnij w kilku miejscach, następnie przełóż na patelnie i smaż przez kilka minut, aż większość tłuszczu się wytopi a mięso ładnie przyrumieni. Bulion wymieszaj z miodem, sokiem z pomarańczy, dodaj goździki, anyż, cynamon. Jabłka i gruszki pokrój w ćwiartki, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj piersi kaczki, całość zalej sosem. Piecz około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewaj mięso sosem.
Gęsie udka w czerwonym winie
Składniki:
4 gęsie udka
2 garść wiśni
garść suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
500ml czerwonego wina
4 cm imbiru
5 łyżek miodu
duża szczypta cynamonu
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Imbir i śliwki pokrój w paseczki, wino wymieszaj z miodem, cynamonem. Udka obsmaż z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru, zalej czerwonym winem, dodaj imbir, wiśnie, śliwki, żurawinę i rozmaryn, duś pod przykryciem około 2 godziny.
Zapiekane puree ziemniaczane
Składniki:
500g ziemniaków
3 łyżki masła
3 łyżki śmietanki kremówki
garść tartego parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną, dopraw do smaku. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i wstaw na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill.
Kopytka
Składniki:
1kg ziemniaków
300g mielonego białego sera
1 jajko
1 żółtko
600g mąki
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki upiecz w piekarniku, obierz ze skórki, przepuść przez praskę, połącz z jajkiem, żółtkiem, mąką i serem oraz solą. Lep cienkie wałeczki i pokrój je na małe kawałki. Kopytka gotuj około 2-3 minut w osolonej wodzie. Podawaj przysmażone na maśle - tak smakują najlepiej!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN