Content: Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przygotowania są oczywiście desery bez pieczenia w pucharkach, np. na bazie owoców i bitej śmietany. Warto jednak pójść o krok dalej i przygotować coś bardziej kreatywnego, a jednocześnie zajmującego niewiele czasu. Szybkie desery bez pieczenia i gotowania także mogą być pyszne i stanowią świetną alternatywę dla ciast. Zobaczcie sami!
Fit desery bez pieczenia
Bez cukru, tłuszczu i pustych kalorii. Dietetyczne desery bez pieczenia dla osób dbających o sylwetkę są lekkie i zdrowe. Taki posiłek może wyglądać następująco:
Deser z jogurtu i bananów w panierce
Składniki:
· 250 ml jogurtu naturalnego,
· 2 łyżki miodu,
· 150 g suszonych daktyli,
· płatki migdałów,
· pokruszone orzechy włoskie,
· 1 banan,
· nasiona chia,
· żurawina.
Daktyle moczymy w wodzie, aby lekko zmiękły, a następnie kroimy na małe cząstki i dodajemy wraz z nasionami chia do jogurtu naturalnego. Banany kroimy w plasterki, smarujemy płynnym miodem i obtaczamy w panierce z pokruszonych orzechów. Szklanki napełniamy naprzemiennie warstwą jogurtu, a potem warstwą słodkich bananów. Ostatnią warstwę jogurtu dekorujemy płatkami migdałów i żurawiną.
Deser z kaszy manny z owocami
Składniki:
· 1 gruszka,
· 1 jabłko,
· 250 ml chudego mleka,
· pół szklanki kaszy manny,
· 3 łyżki miodu,
· rodzynki.
Gruszkę, jabłko i miód blendujemy mikserem na gładką masę. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Kiedy przestygnie, układamy w szklankach naprzemiennie warstwę kaszy, rodzynek oraz musu z owoców.
Aby przygotować takie zdrowe desery bez pieczenia, wystarczy jedynie kilka minut, więc to świetna propozycja dla zabieganych.
Desery z jabłek bez pieczenia
Czy jabłka jako słodki przysmak zawsze muszą występować w postaci szarlotki? Niekoniecznie! Na bazie tych owoców da się przygotować także równie pyszne desery bez pieczenia .
Jabłka w kruszonce
Składniki:
· 250 g jabłek,
· 25 g masła,
· 50 g bułki tartej,
· 6 łyżek cukru,
· rodzynki,
· cynamon,
· kakao.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości. Następnie rozgniatamy widelcem i dodajemy łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki cukru i rodzynki. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy 3 łyżki cukru i bułkę tartą. Energicznie mieszamy, aż powstanie złocista kruszonka. Kiedy ostygnie, nakładamy ją cienką warstwą na dno pucharków, a na niej kładziemy warstwę przygotowanej masy z jabłek. Czynność powtarzamy do zapełnienia naczynia. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypką z kakao.
Ciasto jabłkowe bez pieczenia
Składniki:
· 500 g jabłek,
· 250 g serka homogenizowanego,
· 1 galaretka agrestowa,
· biszkopty,
· brzoskwinie w puszce,
· 1 galaretka ananasowa.
Biszkopty nasączamy syropem z brzoskwiń. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w gorącej wodzie, a po ostudzeniu dodajemy do niej grubo starte i lekko obgotowane z cukrem jabłka. Galaretkę ananasową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, a gdy przestygnie dodajemy do niej serek homogenizowany i kawałki brzoskwiń. W pucharkach układamy warstwę biszkoptów, warstwę brzoskwiniową z serkiem oraz warstwę jabłkową. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Deser podajemy schłodzony.
Desery dla dzieci bez pieczenia
Dzieci kochają galaretki. Słodkości na ich bazie zawsze więc będą strzałem w dziesiątkę! Należą do nich desery na zimno bez pieczenia , np. w postaci serniczków. Jak je zrobić?
Serniczki na zimno
Składniki:
· 2 galaretki o dowolnym smaku,
· 1 łyżka brązowego cukru,
· 2 łyżki wiórków kokosowych,
· owoce: borówki, maliny, winogrona,
· 200 g biszkoptów,
· 100 g masła,
· 250 g serka homogenizowanego,
· kolorowa posypka.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe oraz cukier. Mieszamy, aż powstanie apetyczna kruszonka. Jeszcze lekko ciepłą umieszczamy na dnie słoiczków. Następnie przygotowujemy masę twarogową, mieszając serek homogenizowany z galaretką rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody. Zalewamy nią warstwę biszkoptów i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po stężeniu układamy na masie twarogowej po kilka owoców. Kolejną galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i po ostudzeniu zalewamy nią owoce. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu możemy udekorować bitą śmietaną, sezonowymi owocami i kolorową posypką.
Łatwe desery bez pieczenia to także te w pucharkach na bazie serka mascarpone.
Deser z truskawkami bez pieczenia
Składniki:
· 250 g truskawek,
· 250 g jagód,
· herbatniki,
· 250 g serka mascarpone,
· 250 ml śmietany kremówki,
· 2 łyżki cukru pudru,
· opakowanie kolorowych bezików,
· pokruszone orzechy.
Serek ubijamy ze śmietaną i cukrem pudrem, aż masa będzie aksamitnie gładka. Na dno pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki i orzechy. Nakładamy łyżkę masy kremowej i dodajemy owoce. Czynność powtarzamy kilka razy w zależności od wysokości naczynia. Wierzch dekorujemy kolorowymi bezikami i owocami.
Słodkie desery bez pieczenia nie wymagają umiejętności kulinarnych ani zbyt wiele czasu, a są świetnym pomysłem na podwieczorek dla maluchów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN