Uwielbiasz ostre smaki, a sos czosnkowy musi towarzyszyć każdemu daniu? Wychodzisz z założenia, że kilka ząbków czosnku powinno obowiązkowo trafić do każdej potrawy? Jeśli tak, to poznaj czosnek niedźwiedzi – z pewnością szybko go polubisz i na stałe zagości w twojejkuchni!
Czosnek niedźwiedzi – kilka podstawowych informacji
Czosnek niedźwiedzi to gatunek z podrodziny czosnkowych, występujący przede wszystkim w wilgotnych lasach liściastych. Rośnie przede wszystkim w Europie, a w Polsce na południu kraju. Wykorzystywany jest jako roślina jadalna, lecznicza i ozdobna. Wszystkie jego części są jadalne. Warto pamiętać, że jego właściwości lecznicze są podobne do właściwości czosnku pospolitego, który niemal każdego dnia wykorzystujemy w kuchni.
Czosnek niedźwiedzi – właściwości
Właściwości czosnku niedźwiedziego są bardzo liczne. Ma on bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej. Poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie, pozwala na szybkie i łagodne usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu, a także działa leczniczo na cały układ sercowo-naczyniowy, tym samym zapobiegając poważnym chorobom, takim jak zawał czy atak serca. Czosnek niedźwiedzi łagodzi dolegliwości występujące podczas chorób układu dróg oddechowym – warto o tym pamiętać, kiedy kolejny raz dopadnie cię przeziębienie lub katar. Jest też doskonałą alternatywą dla inwazyjnych kuracji antybiotykowych. Co ciekawe, czosnek niedźwiedzi może pozytywnie wpływać na skórę i działa przeciwbólowo. Najnowsze badania pokazują jasno, że czosnek niedźwiedzi może być również pomocny w profilaktyce miażdżycowej i przeciwnowotworowej. Dodatkowo pozwala on na obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz ma działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu szybko hamuje nadmierną aktywność wolnych rodników, zapobiegając ich niszczycielskiej działalności w naszym organizmie.
Zastosowanie czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi ma szerokie zastosowanie kulinarne . Warto sięgać po niego zamiast czosnku pospolitego. Czosnek niedźwiedzi możesz stosować w formie świeżych główek lub jako gotową przyprawę w proszku. Dobrze znosi krótkie działanie wysokich temperatur, dlatego możesz dodawać go do smażonych potraw – na przykład do szpinaku.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego jest przygotowanie czosnkowego, gęstego i pełnego aromatu pesto. Potrzebujesz pięć wiązek czosnku niedźwiedziego, oliwę z oliwek i sól. Wystarczy zblendować składniki i pesto gotowe! Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z czosnku niedźwiedziego , zacznij właśnie od tego pesto. Czosnek niedźwiedzi z pewnością szybko zdobędzie twoje serce!
Czosnek niedźwiedzi – przepisy na zimę
Zimą, kiedy mamy wielką ochotę na gorące, aromatyczne przyprawy, stawiamy przede wszystkim na zupy i dania jednogarnkowe, które są bardzo sycące – czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tutaj doskonale. Możesz bez obaw dodawać go do każdego dania. W ten sposób wzbogacisz o wartość odżywczą każdy posiłek.
Warto przyrządzić również oliwę z czosnkiem niedźwiedzim - możesz dodać ją do wielu dań, które zyskają zupełnie nowy aromat. Wystarczy litr oliwy z oliwek i główka czosnku – dodaj je w całości do butelki i gotowe!
Czosnek niedźwiedzi – podsumowanie
Jak widzisz, czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy i znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Pamiętaj, aby podczas najbliższej wizyty w sklepie zaopatrzyć się w czosnek niedźwiedzi i ciesz się jego smakiem i właściwościami. Czosnek niedźwiedzi jest zdrowym dodatkiem wielu dań.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN