Chcesz być zdrowy? Tych składników nie może zabraknąć w twojej diecie!

zdrowe jedzenie
Alexander Spatari/Getty Images
Źródło: Moment RF
Zdrowa dieta to taka, która jest przede wszystkim różnorodna. Im więcej różnych produktów spożywamy tym mniejsze ryzyko, że któregoś z cennych składników nam zabraknie. Przy komponowaniu posiłków zwracamy głównie uwagę na kaloryczność posiłków, zawartość witamin czy błonnika, ale to nie tylko one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Co jeszcze jest istotne?

Posiłki powinny nie tylko smakować, ale przede wszystkim dostarczać niezbędnych substancji odżywczych. Warto jednak pamiętać, że poza witaminami, mikro- i makroelementami potrzebujemy też innych związków. Co jeszcze powinno znaleźć się w naszej diecie?

Czego nie może zabraknąć w codziennym menu?

Saponiny - to roślinne substancje o właściwościach... piorących. Dlatego też z niektórych roślin bogatych w saponiny wyrabiano mydło lub wykorzystywano je do prania. Na tym jednak ich możliwości się nie kończą. Liczne badania pokazały, że saponiny mają działanie prozdrowotne i mogą być pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Jakich? Przede wszystkim pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Saponiny polecane są osobom, które chorują na cukrzycę, gdyż pomagają wyrównać stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo wzmacniają odporność, wspomagają leczenie próchnicy, a także chronią przed tworzeniem się zakrzepów, które mogą być przyczyną zawału bądź udaru. Niektóre badania sugerują, że saponiny działają przeciwnowotworowo.

Gdzie ich szukać? Saponiny występują m.in. w roślinach strączkowych, oliwkach, komosie ryżowej czy soi.

Lektyny to białka pochodzenia roślinnego, które mogą stanowić doskonałą alternatywę, do tego, które znajduj się w mięsie. Badania pokazują, że sięganie po produkty, które zawierają lektyny zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, a także niektórych nowotworów. Zdaniem badaczy lektyny mogą zapobiegać też nadwadze i otyłości.

Gdzie ich szukać? Doskonałym źródłem lektyn są fasola, soczewica, groch, soja, orzechy, warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory czy bakłażany oraz produkty zbożowe.

Taniny zaliczane są do tzw. garbników roślinnych. Wykazują działanie przeciwutleniające, a tym zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu, a także tworzenie się zmian nowotworowych. Dodatkowo wzmacniają odporność, a także doskonale rozprawiają się wirusami, bakteriami czy grzybami. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także regulują ciśnienie krwi. Badania pokazują, że taniny łagodzą podrażnienia, swędzenie oraz pieczenie.

Gdzie ich szukać? Taniny występują m.in. w herbacie, kawie, borówkach, truskawkach, malinach, żurawinie, winogronach, granatach oraz jabłkach.

Fityniany, a konkretnie kwas fitynowy zwalcza wolne rodniki, a także wiąże metale ciężkie i pomaga je usunąć z organizmu. Niektóre badania sugerują, że może poprawić działanie układu odpornościowego. Mają również właściwości przeciwutleniające i mogą zmniejszać stan zapalny.

Gdzie ich szukać? Przede wszystkim w zbożach - pszenicy, jęczmieniu, ryżu i kukurydzy oraz płatkach owsianych.

Glukozyniany to organiczne związki chemiczne, które wykazują przede wszystkim działanie przeciwnowotworowe. Hamują bowiem rozrost komórek nowotworowych. Badania pokazują, że glukozaminy sprawdzają w profilaktyce raka piersi, prostaty, płuca oraz żołądka.

Gdzie ich szukać? Najwięcej tych cennych związków zawierają warzyw kapustne, czyli kapusta, kalafior, brukselka oraz brokuły.

Mimo że wszystkie te substancje wykazują działanie prozdrowotne, to - jak z każdym produktem - nie można z nimi przesadzać. Dlaczego? Spożywane w dużych ilościach mogą zaburzyć wchłanianie wapnia lub żelaza.

Nie tylko dieta

Sama dieta to jednak zdecydowanie za mało, aby cieszyć się zdrowiem. Niezbędna jest jeszcze aktywność fizyczna. Zgodnie z nowymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dorośli (między 18 a 64 rokiem życia) powinni poświęcać 150–300 minut tygodniowo na umiarkowaną lub 75–150 minut na intensywną aktywność fizyczną. Natomiast dzieci i młodzież potrzebują średnio 60 minut ruchu dziennie.

Jeszcze do niedawna WHO rekomendowała, aby na umiarkowaną aktywność fizyczną poświęcać 150 minut tygodniowo, a na intensywną - 75 minut.

Warto podkreślić, że aktywność, o której mówi WHO nie odnosi się tylko do uprawiania sportu. Dzienną dawkę ruchu zaspakaja np. praca w ogrodzie, spacer czy zabawa z dziećmi.

Ranking diet 2021. Zobacz wideo:

Zobacz także:

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Sentymentalny Michał Piróg pokazał zdjęcie sprzed lat z Kingą Rusin. "Piękne czasy"

Wybraliście najlepsze memy dekady. Na liście Lech Wałęsa, Pieseł i Grumpy Cat, ale pierwsze miejsce jest tylko jedno!

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: sciencealert.com|ncez.pl

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości