Piołun – właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania. Zastosowanie w leczeniu

Piołun - właściwości i zastosowanie
kazmulka / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Piołun posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz łagodzące bóle menstruacyjne. Można go stosować wewnętrznie w postaci naparu lub zewnętrznie nacierając nim skórę. Piołun znajduje również zastosowanie w kuchni do przygotowywania napojów alkoholowych, np. nalewek.

Piołun to ziele wykazujące liczne właściwości prozdrowotne. Znajduje zastosowanie w zwalczaniu zaburzeń przewodu pokarmowego, m.in. zgagi, niestrawności i nieżytów żołądka. Piołun posiada również działanie przeciwpasożytnicze.

Piołun – jak wygląda i gdzie rośnie?

Piołun, a dokładnie bylica piołun jest wieloletnią rośliną występującą w różnych regionach świata. Można ją spotkać w wielu miejscach Europy, Azji, Ameryki Północnej oraz w Afryce. Jak wygląda piołun? Bylica piołun charakteryzuje się wzniesionym i rozgałęzionym pokrojem, może osiągać do 100 cm wysokości. Liście piołunu mają lekko szary kolor. Roślina wytwarza drobne, zebrane w koszyczki kwiaty o żółtej barwie. W Polsce w warunkach naturalnych piołun występuje powszechnie na polach i w ogrodach, gdzie traktowany jest zwykle jako chwast. Ziele to wykazuje jednak szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych. Najczęściej zbiera się je latem w momencie, gdy pojawią się pierwsze pąki kwiatostanowe. Zebrany piołun można suszyć w warunkach naturalnych i wykorzystywać do własnych celów, przestrzegając zalecanych dawek.

Piołun – właściwości i działanie

Właściwości lecznicze piołunu są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. Bylica piołun stanowi źródło garbników, flawonoidów, olejków eterycznych i soli mineralnych, dzięki którym posiada działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ziele piołunu ma również właściwości żółciopędne i pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, co sprawia, że roślina ta ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Wspiera procesy trawienne i działa rozkurczowo. Właściwości piołunu wykorzystywane są w leczeniu wielu dolegliwości i zaburzeń pokarmowych, m.in. zgagi, wzdęć, nieżytu żołądka, uczucia ciężaru w żołądku, niestrawności. Można go stosować również przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym. Piołun posiada specyficzny, gorzkawy smak, dzięki któremu działa pobudzająco na apetyt. Ziele to przyspiesza procesy przemiany materii oraz wykazuje właściwości oczyszczające, dlatego może być stosowane przy łagodnych dolegliwościach ze strony układu moczowego. Piołun wykorzystywany jest również przy infekcjach pasożytniczych. Napar z piołunu wspiera zwalczanie pasożytów przewodu pokarmowego – glisty ludzkiej, owsików oraz nicieni. Bylica piołun ma także właściwości przeciwskurczowe, dzięki którym skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne.

Jak stosować piołun?

Zastosowanie piołunu jest niezwykle wszechstronne. Roślina ta wykorzystywana jest w medycynie naturalnej zwykle w postaci naparu, odwaru lub wyciągu. Napar z piołunu przygotowuje się poprzez zalanie jednej łyżeczki ziela szklanką wrzącej wody. Parzenie powinno trwać około 20–30 minut. Następnie napar należy odcedzić. Można go pić w ilości pół łyżeczki maksymalnie trzy razy dziennie. Dla osłodzenia i zniwelowania specyficznego, gorzkiego smaku do naparu z piołunu dodaje się odrobinę miodu lub cukru. Przygotowanie odwaru z piołunu polega na umieszczeniu jednej lub dwóch łyżeczek ziela w rondelku i zalaniu ich jedną szklanką wody. Całość doprowadza się do wrzenia i gotuje przez około 5 minut. Po przestudzeniu odwar odcedza się. Można go stosować zewnętrznie wcierając w skórę, np. przy świerzbie lub uporczywym kaszlu. Piołun znajduje również zastosowanie w kuchni. Na jego bazie przygotowuje się nalewki, likiery i wódki. Roślinę można także wykorzystywać jako przyprawę nadającą sosom i daniom mięsnym charakterystycznego ostrego i gorzkiego smaku.

Piołun – dawkowanie, przeciwwskazania i działania uboczne

Dawkowanie piołunu powinno być dokładnie przestrzegane, gdyż roślina ta w nadmiarze może okazać się toksyczna i szkodliwa dla zdrowia. Średnia dobowa dawka bezpieczna dla osoby dorosłej wynosi 1–1,5 g na 150 ml wody. Należy również pamiętać, że piołunu nie zaleca się stosować zbyt długo – najlepiej przyjmować go przez 10 dni, następnie zrobić kilkutygodniową przerwę w kuracji. Możliwe działania uboczne piołunu to: nudności, wymioty, biegunka, bezsenność, uczucie niepokoju, zawroty głowy. Przeciwwskazaniami do stosowania piołunu są: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, hemoroidy oraz skłonności do krwawień. Bylica piołun nie jest również zalecana dla kobiet ciężarnych i dzieci ze względu na większe ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.

Zobacz wideo: Jak sadzić zioła na działce?

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Ma lecznicze działanie i własne muzeum. Za co kochamy lawendę?

Zioła na mięśnie, kości i stawy – jak i kiedy stosować?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości