Stosując dietę „odkwaszającą organizm”, nie można zapominać o piciu wody. Właściwości alkalizujące mają napary ziołowe na bazie pokrzywy, mięty, czystka, podagrycznika. Na „odkwaszanie organizmu” polecana jest też cytryna.
Zobacz także: Zakwaszenie organizmu – potoczny termin sprzeczny z medycyną
Dlaczego „odkwaszanie organizmu” jest potrzebne?
Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ogromne znaczenie ma utrzymanie stałej równowagi kwasowo-zasadowej będącej stanem, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Na równowagę kwasowo-zasadową duży wpływ mają prawidłowo funkcjonujące układy, głównie oddechowy i wydalniczy, oraz w mniejszym stopniu dieta. Do składników odżywczych zakwaszających organizm należą białka i tłuszcze, które można znaleźć w jajkach, żółtym serze, margarynie. Do produktów zakwaszających należą też napoje gazowane, słodycze, czerwone mięso, makarony, kawa, herbata i alkohol. Na „zakwaszenie” organizmu ma wpływ również stres, mało aktywny tryb życia, nieodreagowane emocje oraz palenie tytoniu.
Na szczęście na straży równowagi kwasowo-zasadowej stoją obecne w organizmie substancje buforowe specjalizujące się w wychwyceniu wolnych jonów wodorowych, kontrolowaniu ich ilości oraz zapobieganiu zbyt dużym wahaniom pH krwi. Do naturalnych buforów należą m.in. hemoglobina, wodorowęglany i białka osocza. Na straży równowagi kwasowo-zasadowej stoją również dwa organy, a mianowicie płuca i nerki. Mechanizmy kompensacyjne zapobiegają m.in. powstawaniu kwasicy, która wbrew pozorom nie jest związana z dietą bogatą czy ubogą w produkty kwasotwórcze. Warto podkreślić, że dzięki wspomnianym buforom dieta wysokobiałkowa, wpływająca na zwiększenie ilości kwaśnych produktów metabolicznych nie wywołuje zaburzeń, z którymi nie byłby w stanie poradzić sobie ludzki organizm. Z drugiej strony duża ilość kwaśnych produktów metabolicznych w codziennej diecie może mieć negatywny wpływ na pracę nerek i wątroby. Właśnie z tego powodu dobrze jest poznać odpowiedź na pytanie, czym „odkwasić organizm”.
Co „odkwasza organizm”?
„Zakwaszenie organizmu” to potoczny termin, który nie ma swojego miejsca we współczesnej diagnostyce. Nie oznacza to jednak, że nie ma żadnego sposobu, aby pomóc organizmowi w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Tym, co „odkwasza organizm”, jest m.in. odpowiednia dieta, tzw. dieta zasadowa. Polega ona na spożywaniu produktów bogatych w pierwiastki zasadotwórcze. Zalicza się do nich warzywa i owoce. Do najbardziej alkalizujących produktów należy marchewka, seler, kalafior, brukselka, jarmuż, surowy szpinak, kapusta czerwona, ogórek zielony, cebula, szparagi, bakłażan, limonka. Do owoców o właściwościach „odkwaszających” należy również cytryna. Jest ona źródłem terpenów, które redukują kwasy powstające w wyniku złej diety i zaburzeń metabolizmu. Należy jednak wiedzieć, że nie każdy sposób użycia cytryny jest dobry. Przykładowo herbata z cytryną przyczynia się do „zakwaszenia” organizmu. Produktami „odkwaszającymi organizm” są też m.in. jabłka, arbuzy, gruszki, wiśnie, pomarańcze, migdały, słonecznik. Bazą posiłku podczas diety zasadowej może być kleik z płatków orkiszowych ugotowany na wodzie bądź gotowana kasza jaglana, którą serwuje się np. z miodem i daktylami. W diecie zasadowej często polecanym daniem jest falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy.
„Odkwaszenie organizmu” ułatwiają zioła, takie jak np. pokrzywa, która poza wpływem na równowagę kwasowo-zasadową pozytywnie oddziałuje na liczbę czerwonych krwinek, regenerację tkanek, odporność i przemianę materii. Właściwości silnie alkalizujące posiada również podagrycznik i ostropest plamisty. Ziołami „odkwaszającymi organizm”, które zasługują na uwagę, są też mięta, skrzyp i czystek .O czym należy pamiętać w trakcie „odkwaszania organizmu”?
Stosując dietę zasadową, dobrze jest zrezygnować z preparatów „odkwaszających organizm”. Mimo że są szeroko dostępne, nie są zalecane przez lekarzy. Doskonałym panaceum sprawdzającym się w procesie „odkwaszania” organizmu jest zdrowy styl życia, czyli odpowiednia ilość snu, unikanie stresu i aktywność fizyczna. Skutecznym orężem w walce z „zakwaszeniem” może okazać się głębokie oddychanie przeponą. Ćwiczenia tego typu i relaks nie są mniej efektywne niż polecane „odkwaszanie organizmu” sodą i/lub octem.
Istotnym elementem procesu przywracania równowagi zasadowej jest też odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym celu należy spożywać m.in. 1,5 litra wody dziennie. Niestety dieta zasadowa nakazuje ograniczenie kawy i herbaty. System żywienia bazujący na produktach bogatych w pierwiastki zasadotwórcze nie uwzględnia również mięsa, cukru, każe ograniczyć sól i alkohol. Należy podkreślić, że dieta „odkwaszająca organizm” to nie tylko lista tego, co można lub czego nie wolno jeść. Każdy, kto chciałby dowiedzieć się, jak szybko „odkwasić organizm”, musi być świadomy tego, że równie istotna jest regularność spożywania posiłków.
Bibliografia:
Bruno G., Acid-Alkaline Balance & Health: An Examination of the Data, „Vitamin Retailer”, 2013, s. 34–39.
G.K. Schwalfenberg, The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?, „Journal of Environmental and Public Health”, 2012, s. 1–7.
Autor: Adrian Adamczyk