Materiał promocyjny

Dieta a nadciśnienie. Co jeść, by nie skakało ponad miarę? "Są cudownym źródłem potasu"

AWAL4562
Dieta wpływa na nadciśnienie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na nadciśnienie tętnicze cierpi niemal co trzeci dorosły Polak. Najpowszechniejszą przyczyną schorzenia jest niezdrowy styl życia. Mowa o czynnikach takich jak nadwaga, nadmierne spożywanie soli i tłuszczów nasyconych, palenie papierosów oraz częste spożywanie alkoholu. Co jeść, a czego nie jeść, żeby uniknąć tej choroby? Zapraszamy na czat z dietetyk, ekspertem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej - mgr Anną Krzemińską.

Dieta a nadciśnienie - CZAT

Produkty, które nam szkodzą 

W studiu Dzień Dobry TVN Anna Krzemińska, dietetyk i ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wytłumaczyła widzom, co jeść i czego nie spożywać, by nie cierpieć na nadciśnienie.

Które produkty nam szkodzą? – Warto przeanalizować swój jadłospis pod kątem soli. Sól jest takim naczelnym składnikiem wpływającym na rozwój. Mamy mnóstwo produktów, które zawierają sól, są to m.in. gotowe produkty, te wysoko przetworzone, ale też solniczka w domu, czyli dosalanie potraw. W wysoko przetworzonych produktach mięsnych mamy zarówno dużą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tych niekoniecznie zdrowych, ale też dużą zawartość soli. Przekąski typu chipsy, orzeszki solone, paluszki – dawka soli jest bardzo duża – tłumaczyła mgr Anna Krzemińska.

Szkodliwe mogą być produkty typu instant. – Wiemy, jak jesteśmy zabiegani i często korzystamy z produktów, które są szybkie w przygotowaniu. One niestety przez wysoki stopień przetworzenia wnoszą wysoką ilość soli, nasyconych kwasów tłuszczowych, utwardzanych tłuszczów roślinnych a nierzadko też cukrów prostych – dodała dietetyczka.  

Co jeść, by dbać o zdrowie? 

W orzechach, nasionach czy łososiu mamy zdrowe tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, 6, czy 9. – Tu mamy orzechy włoskie, czyli bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Olej rzepakowy też jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 – powiedziała nasza gościni.

Dietetyczka radzi, by analizować dietę pod kątem spożycia warzyw. – Zgodnie z modelem talerza zdrowego żywienia, zjadamy minimum 400 gramów warzyw i owoców, […] są cudownym źródłem potasu, a on obniża ciśnienie tętnicze krwi – powiedziała ekspertka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Ministerstwo Zdrowia
Ministerstwo Zdrowia
Źródło: mat. prasowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości