Cenne składniki w świątecznych potrawach. Czy podczas Wigilii warto liczyć kalorie?

Przed nami trzy dni świątecznej uczty. Choć pierogi, ryby i ciasta kuszą swoim wyglądem, my wciąż zastanawiamy się jak jeść, aby nie przytyć. Czy świąteczne potrawy faktycznie są takie złe i tuczące? W studiu Dzień Dobry TVN dr Hanna Stolińska dietetyk kliniczny wyjaśniła, co i jak jeść, aby nie poszło nam w boczki.

Dlaczego warto jeść potrawy wigilijne?

W święta warto wyluzować i spojrzeć na świąteczne potrawy w nieco inny sposób. Są one nie tylko smaczne, ale także odżywcze. Świąteczne potrawy to nie tylko kalorie, ale istna bomba witamin, składników mineralnych oraz kwasów omega 3. Jeżeli zachowamy umiar i posmakujemy wszystkie po troszku, nie obciążymy naszego organizmu i nie przytyjemy.

Jakie cenne składniki kryją się w świątecznych potrawach?

Tradycyjna sałatka jarzynowa - to bogactwo warzyw. Podczas przegotowań warto zadbać o to, aby jarzyny nie były rozgotowane a chrupkie. W tym wydaniu zachowają więcej cennych witamin, a więc sałatka będzie bardziej wartościowa. Doprawienie jej majonezem to nie koniec świata. Jedna łyżka majonezu na całą miskę jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Śledź - to przede wszystkim potrawa bogata w dobre białko oraz niedoborowe w diecie kwasy omega 3.

Jest to najlepszy wybór na Wigilię, zdecydowanie lepiej niż karp. Śledzie zawierają kwasy omega 3, które są niezbędne dla naszego układu nerwowego, dla metabolizmu. Jedzmy śledzie. To jest najlepszy moment.

– podkreśla dietetyk.

Kapusta z grzybami - nie dość, że niskokaloryczna to również bogata w kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę jelit.

Kompot - trio jabłko, śliwka, gruszka ma zbawienny wpływ na perystaltykę jelit, a tym samym jest wspaniałą bronią przeciw uczuciu ciężkości.

Kluski z makiem- gluten i miód nie są tu straszne. Potrawa ta zawiera mak, czyli istną bombę wapnia. Jedz kutię i makowiec dla mocnych kości. 70% maku to tłuszcze zawierające omega 6.

Barszcz - buraczki to istna kopalnia żelaza i kwasu foliowego.

Piernik - cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, ziela angielskie oraz imbir mają działanie przeciwzapalne.

Jakich zasad powinniśmy się trzymać, żeby w święta nie przytyć?

Po pierwsze nie należy się głodzić. W dniu Wigilii należy zjeść lekkie śniadanie, drugie śniadanie i obiad. W ten sposób, nasz organizm nie będzie wieczorem potrzebował tak dużej dawki jedzenia. Po drugie, potrawy zaczynamy spożywać od tych najmniej kalorycznych . Na początek dobrym rozwiązaniem będzie zjedzenie barszczu czy kapusty. Po trzecie nakładaj na talerz małe porcje . Zasada jedz mniej, a często na pewno pozwoli zapanować nad apetytem. Dodatkowo posiłki spożywaj powoli , święta to czas, gdzie nie musimy się nigdzie śpieszyć. Czwartą zasadą jest spożywanie płynów. Woda, herbata czy kompot. Nie zapominaj o odpowiedniej ilości nawodnienia.

Kaloryczność świątecznych potraw

  • Zupa grzybowa czysta talerz 200ml: 30 kcal
    • Barszcz czysty 1 talerz 200ml: 30 kcal
      • Barszcz z uszkami talerz 200ml: 100 kcal
        • Kapusta z grzybami porcja 100g (3 łyżki): 80 kcal
          • Kapusta z grochem porcja 100g (3 łyżki): 200 kcal
            • Bigos porcja 100g (3 łyżki): 112kcal
              • Sałatka tradycyjna porcja 100g (3 łyżki): 192 kcal
                • Śledź w śmietanie porcja 50g: 90 kcal
                  • Śledź w oliwie porcja 50g: 208 kcal
                    • Pstrąg w galarecie porcja 100g: 112 kcal
                      • Ryba po grecku porcja 100g: 80 kcal
                        • Karp w galarecie porcja 100g: 55kcal
                          • Karp smażony porcja 100g: 180 kcal
                            • Karp gotowany lub na parze porcja 100g: 130 kcal
                              • Pierogi z kapustą 3 pierogi (120g): 225 kcal
                                • Pierogi ruskie 3 pierogi (120g): 240 kcal
                                  • Krokiety z kapustą porcja 100g: 320 kcal
                                    • Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami porcja 50g: 175kcal
                                      • Schab pieczony porcja 50g (1 plaster): 145kcal
                                        • Szynka wieprzowa 1 plaster: 50kcal
                                          • Pasztet pieczony 1 plaster (30g): 108kcal
                                            • Kompot z suszonych owoców filiżanka: 200 kcal
                                              • Kluski z makiem porcja 100g (3 łyżki): 300 kcal
                                                • Kutia porcja 100g (3 łyżki): 250 kcal
                                                  • Strucla z makiem i kruszonką 1 mały kawałek (50g): 170 kcal
                                                    • Keks bakaliowy 1 mały kawałek (50g): 190 kcal
                                                      • Makowiec 1 mały kawałek (50g): 170 kcal
                                                        • Sernik 1 mały kawałek (50g): 165 kcal
                                                          • Piernik z bakaliami 1 mały kawałek (50g): 170 kcal

                                                            Zobacz też:

                                                            Autor: Nastazja Bloch

                                                            Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana