Mikołaj Rey zawędrował aż do Gdańska. Spotkał się tam z szefem kuchni Adamem Woźniakiem, który opowiedział mu o bałtyckich śledziach. Jaka jest tradycja śledzia w Polsce? Dlaczego ta tłusta ryba jest polecana osobom na diecie? Ile ma kalorii? Czym się kierować przy wyborze śledzia i co można z niego przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN nasz ekspert i smakosz Mikołaj Rey.
Smakosz Mikołaj Rey, w poszukiwaniu idealnego chleba, udał się aż do Sycyny, niewielkiej, wielkopolskiej miejscowości. To właśnie tam Mikołaj poznał pewną parę, która wypieka chleb według tradycyjnej receptury. W czym tkwi sekret jego doskonałości? Historię chleba "miłością podszytą" opowiedział naszym prowadzącym.
Okazuje się, że w Polsce, w środku Podlasia, można znaleźć fantastyczne szwajcarskie sery. Wytropił je nasz kulinarny podróżnik Mikołaj Rey. Jak smakuje ser koryciński swojski? Z jakiego mleka się go wyrabia? Na czym polega sekret wyjątkowego smaku sera korycińskiego, który dostał nawet unijny certyfikat "Chronione Oznaczenie Geograficzne"?
Kotlet schabowy to flagowe danie kuchni polskiej. Jaka jest jego historia? Czym różni się od sznycla? Kiedy należy solić mięso schabowe - przed czy po ubiciu? Dlaczego schabowy z kością jest bardziej soczysty? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Mikołaja Reya. Jakim restauracjom Marcin Prokop przyznaje trzy gwiazdki?
W polskiej kuchni są niedoceniane, a kiedyś były powszechne na naszych stołach. Często nie wiemy też jak je przyrządzić i gdzie kupić. Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z raków i skorzystajcie z przepisów Mikołaja Reya!
Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.
Dynia, zdaniem Marcina Prokopa i Mikołaja Reya, nie jest doceniana przez Polaków i rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo można z niej robić nie tylko zupę, ale także marynaty, desery, purée, chipsy dyniowe, można jeść także pestki dyni, które zawierają duże ilości cynku, wzmacniającego organizm i poprawiającego wygląd paznokci oraz włosów. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma dynia?
Lubelskie golasy są unikatowe. Każdy inny, ale każdy smaczny. Mikołaj Rey tym razem udał się na lubelszczyznę, by tam podglądać, jak przygotowuje się golasy. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj zdradził, dlaczego zachwyciły go właśnie golasy. Ile kaszy potrzeba na jednego golasa?
Czasami dodaje się chrzan do żuru lub białego barszczu dla zaostrzenia smaku. Ale po co dodawać chrzan do czerwonego barszczu? Nasz smakosz Mikołaj Rey odkrywa przed Wami tajniki kuchni Urzecza - mikroregionu na Mazowszu, znajdującego się pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi a mokotowskimi Siekierkami i prawobrzeżną Saską Kępą. Jak smakuje sytocha, siuforek i śliwianka? Tym razem, z okazji Dnia Babci, Mikołaj Rey opowiedział nam o swoich babciach: Marii i Julii. Czy smakowała mu babcina kuchnia?
Polacy mogą się pochwalić wybornymi produktami regionalnymi, np. długodojrzewającą szynką złotnicką z Wielkopolski, którą nawet zachwycił się nasz smakosz Mikołaj Rey. Gdzie można kupić szynkę złotnicką i jak smakuje? Czy może się równać z włoskimi szynkami długodojrzewającymi? Czym karmi się świnię złotnicką białą, z której robi ten wielkopolski przysmak?
Jakie potrawy można przygotować z liści winogron? Jak kisić liście winogron? A jak smakują blanszowane liście i jakie są ich właściwości odżywcze? Mikołaj Rey, nasz odkrywca smaków, szczególnie poleca gołąbki w liściach winogron. Lubicie gołąbki?
Dziś Mikołaj Rey był na obiedzie u króla Sobieskiego i królowej Marysieńki. Jak to możliwe? Dla nas to suma sumarum proste!:) Zobaczcie, jakie ryby podawano na królewskim stole?
Orzechowe lizaki, kulki z mozarelli, łososiowe szaszłyki oraz ziemniaki faszerowane chili con carne - to propozycje Ani Starmach na przekąski, które można przygotować na domową imprezę. Czy zachwyciły prowadzących Dzień Dobry TVN Annę Kalczyńską i Roberta Kantereita?
Wężymord to inaczej skorzonera. Słowo pochodzi od włoskiego "scorzone", co oznacza czarnego jadowitego węża. Jakie warzywo kryje się pod tą groźną nazwą? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział poszukiwacz nowych smaków - Mikołaj Rey. Jaki smak ma wężymord i do jakich potraw pasuje?
"Przysmak podniebienia, królewskie marzenie, dziś, w Rusi pod Olsztynem czeka na mnie kawiorowe spełnienie" - tak Mikołaj Rey zapowiedział swoją kolejną podróż kulinarną. Jak się produkuje w Polsce kawior? Jak smakuje? Ile kosztuje? Mikołaj Rey był gościem Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały makarony. Andrzej Polan przygotował z nich pożywne pasty, które świetnie sprawdzą się w grudniowe, zimne dni. Na stole pojawiły się: makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią; makaron serowy na zupie z owoców polskich; makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami oraz makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą. Smacznego!
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Hitem eksportowym polskiego drobiarstwa jest „gęś owsiana”. We Francji bardzo popularne jest foie gras z gęsich wątróbek. U nas - tradycyjna gęś z piekarnika. Mikołaj Rey w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o gęsiach, gąskach, półgęsku i gęsim pipku.
W kuchni Dzień Dobry królował Jaś Fasola ;) A to dzięki pani Janinie Molek i Mikołajowi Reyowi, którzy przygotowali dla nas: fasolowy cwibak z bakaliami, zupę fasolową z Molkówki, pierogi z fasolą oraz pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem.
Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?
"Niesie gminna wieść, że Tatar lubi dobrze zjeść"! Dziś, Mikołaj Rey postanowił przybliżyć naszym widzom kulturę i kuchnię tatarską. Jak smakuje pierekaczewnik z rokitnikiem? Zobaczcie sami! :)
Tym razem Mikołaj Rey w poszukiwaniu nowych smaków udał się na Mazury do rancza Rusłana i Sylwii. Tam tworzą najsmaczniejsze owcze sery w Polsce jeśli nie na świecie. Kiedy Rusłan tworzy ser włącza fugi Bacha... Czy to dlatego mają taki wyjątkowy smak i zapach?
Nasz niestrudzony smakosz Mikołaj Rey tym razem jest na tropie... cykorii. Dlaczego cykoria jest biała? Jak wygląda dzika odmiana cykorii? Skąd cykoria wzięła się w Polsce i dlaczego uchodzi za roślinę magiczną? Oto, czego nie wiecie o cykorii! Lubicie smak cykorii?
Kwiaty cukinii są jadalne. To warzywo wcale nie pochodzi z Polski. Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. W jaki sposób można ją przygotować, by potem smacznie ją zjeść ? O tym ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey. Kiedy jest najlepszy sezon na cukinię?
Jak smakuje kuchnia afrykańska? Co wspólnego z nią ma kuchnia francuska? Nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey szukał afrykańskich smaków w Polsce. I takie znalazł... w Gdyni! Zobaczcie, jak powinno się przygotowywać kuskus i jaki błąd najczęściej popełniamy serwując kuskus na naszych stołach. Dlaczego niektórzy uważają, że kuskus jest makaronem, a nie kaszą?
Ta kura naprawdę znosi złote jaja! Zielononóżkowe jaja są bogatym źródłem wartości odżywczych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. I mają mniej cholesterolu niż tradycyjne. Kiedyś utożsamiane z folklorem dziś - trochę zapomniane. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o kurach, które znoszą złote jajka!
Kozi ser jest zdrowy i łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zawiera nie tylko sporo białka, ale też kwas foliowy, witaminy z grupy A i B oraz mikroelementy. Dlaczego zatem kozi ser nie jest w Polsce popularny? Kto powinien go jeść? O tym kulinarny smakosz, ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey. Jakie potrawy z koziego sera poleca Dorota Wellman, a jakie Marcin Prokop?
Tym razem Mikołaj Rey odwiedził Kurpie i panią Danusie, która jest mistrzynią w przyrządzaniu gołąbków z rejbakiem. Czym tak bardzo zaskoczyły Mikołaja? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział nasz podróżnik kulinarny. Na co pomaga sok z kiszonej kapusty?
Z bursztynów można robić nie tylko biżuterię, ale także zupę. Zachęca nas do tego poszukiwacz smaków Mikołaj Rey, który poleca tę, okazuję tradycyjną, kaszubską zupę. Podstawowym składnikiem zupy jest oczywiście bursztyn, ale do zupy dodaje się także glony. Jak smakuje taka zupa? Zjedlibyście porcję zupy bursztynowej?
Organizatorka Wine&Food Noble Night Edyta Brykała i Mikołaj Rey, poszukując najlepszej restauracji w Polsce, odwiedzili Ostródę, Wrocław i Warszawę. Czy któreś z dań zaproponowanych przez szefów kuchni zaskoczyło ich?
"Jest coś co na serce leje mi miód. To szczupak prosto z augustowskich wód" - tak zachwala tę rybę pasjonat kuchni i smaków Mikołaj Rey. Dlaczego warto sięgnąć po szczupaka? I jakie potrawy przygotować?