Składniki na golasa dla 4 osób
Składniki:
kasza gryczana1 szklanka
ser biały 20 dag
4 średnie ziemniaki
jajka 2 szt
1 duża cebula
Olej lniany z pierwszego tłoczenia
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
mięta
sól
pieprz
Sposób przygotowania :
Kaszę gryczaną ugotować na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki gotować w wrzątku, cebule pokroić w gruba kostkę i smażyć na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę dodać kaszy i po raz pierwszy połączyć masę mieszając rękami. Doprawiamy solą i pieprzem i dodać resztę składników wraz z olejem lnianym do gustu, dobrze mieszać rękami by masa była jak najbardziej jednolita. Masę włożyć do żaroodpornego półmiska i upiec przez około 40mn w temperaturze 175 do 180 stopni. Można również formować kotleciki lub krokiety i upiec tylko wtedy ciut krócej 20 do 25mn powinno wystarczyć.
Można zjeść od razu lub podać z śmietana, dobry dodatek może również być sałata z sosem vinaigrette, lub sałata z pomidorów doprawiona olejem i octem czerwonym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN