Cwibak - pyszne ciasto z... fasoli

W kuchni Dzień Dobry królował Jaś Fasola ;) A to dzięki pani Janinie Molek i Mikołajowi Reyowi, którzy przygotowali dla nas: fasolowy cwibak z bakaliami, zupę fasolową z Molkówki, pierogi z fasolą oraz pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem.

Fasolowy cwibak z bakaliami

Składniki:

2 szklanki fasoli

1/2 kostki masła

cukier waniliowy

1 łyżka mąki kartoflanej

2 dkg drożdży

1 jajko

sól

bakalie

Przygotowanie:

Mielimy gotowaną fasolę, dodajemy roztopione masło, cukier, drożdże, jajko, mąkę kartoflaną. Drożdże rozpuszczamy w soli. Dokładamy bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki. Wkładamy na 50 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Zupa fasolowa z Molkówki

Składniki:

200 g fasoli

200 g wędzonych żeberek

200 g mięsa z łopatki wieprzowej

100 g boczku wędzonego

2 średnie ziemniaki

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

kawałek pora

kawałek selera

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

olej lub oliwa

mąka

bułka tarta

liście laurowe

ziele angielskie

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Wstawiamy wędzone żeberka, gotujemy do miękkości, rosół odcedzamy i wlewamy do gotującej się fasoli. Żeberka obieramy z kości. Do pojemnika dodajemy mielone mięso z łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso, aby nie kleiło się do ręki i robimy małe kulki wielkości fasoli. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Skwarki dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu z boczku dusimy pokrojoną w kostkę cebulę – aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu robimy zasmażkę z 2 płaskich łyżek mąki, aż uzyska złoty kolor. Obieramy ziemniaki i jarzyny. Kroimy w kostkę i gotujemy. Pod koniec gotowania fasoli dodajemy mięso z żeberek, kulki, ziemniaki, jarzyny, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, zasmażkę na końcu, aby się tylko zagotowała.

Pierogi z fasolą

Składniki:

1/2 kg mąki

2 jajka

6 łyżek oleju

sól

woda gotowana

Przygotowanie:

Wysypujemy mąkę na stolnicę lub do miski, dajemy jajka, olej, mieszamy wszystko i dodajemy wodę gotowaną. Wyrabiamy ciasto na pierogi. Możemy nadziewać pierogi farszem fasolowym na słodko lub na ostro.

Farsz na słodko:

Składniki:

1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki cukru

1/4 kostki masła

Przygotowanie:

Wszystko dokładnie wyrabiamy i nadziewamy do wcześniej wyrobionego ciasta.

Pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem

Składniki:

1 szklanka fasoli

50 g orzechów

4 łyżki nasion słonecznika

125 g masła

1 średnia cebula

1 jajko

2 łyżki smalcu lub oleju

1 łyżka mąki kartoflanej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajmy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy szklankę zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Smażymy cebulę, aż się zeszkli. Na tłuszczu po cebuli prażymy pokrojone w małą kostkę orzechy. Topimy masło. Ugotowaną fasolę i zeszkloną cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy topione masło, mąkę ziemniaczaną, jajko, orzechy, słonecznik, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dajemy do małej foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy w 200 st. C przez ok. 60 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości