W starożytnym Egipcie cebula była uznawana jako środek płatniczy. Podobno tak wyglądała wyplata budowniczych piramid - mówi kucharz Jan Kuroń. Dzisiejszy odcinek cyklu "Jasiek zna się!" poświęcony jest cebuli i czosnkowi, który uznawany jest za naturalny antybiotyk. Najlepiej spożywać go na świeżo, w postaci past lub jako dodatek do twarogów i sałatek.
W taką pogodę większość mam ma kłopoty z tym, aby dobrze ubrać dzieci. Zazwyczaj zakładają na swoje pociechy mnóstwo ubrań, wychodząc z założenia, że szczelnie opatulone dziecko jest dobrze chronione przed zimnem. Czy jest tak rzeczywiście? Jak należy ubierać maluszki, a jak większe dzieci? Jakie części ciała należy chronić przed zimnem? Jak poznać, że małe dziecko jest wychłodzone? W Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakaźnej.
W karnawale możemy dać upust zabawie nie tylko na parkiecie. W kuchni też możemy zaszaleć. Marynowana makrela, burgery karnawałowe, konfitura z cebuli, ciasto na racuchy oraz faworki (chruściki). Wypróbujcie naszych przepisów!
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z cebuli: wątróbkę z musztardową gruszką i gotowaną cebulą, zupę z pieczonej cebuli, cebulową tartę tatin. Nie mogło też zabraknąć chleba, tym razem cebulowego, który jest znakiem rozpoznawczym Piotra Kucharskiego. Jakie cebule wykorzystał, przygotowując swoje potrawy? Co trzeba zrobić, by podczas pieczenia nie popękały boki chleba?
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.