Czy picie kranówki jest bezpieczne?
Pracownicy wodociągów od lat zachęcają do picia kranówki, ponieważ "jest smaczna, zdrowa i dokładnie badana", dlatego informacje o tym, że w Otwocku badania wody były fałszowane wywołały konsternację. Pracownik, który dopuścił się manipulacji został zwolniony, a sprawą zajęła się prokuratura.
Niestety powodów do niepokojów jest jednak więcej. W 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli przygotowała raport, z którego wynika, że "woda w kranach ma często niedostateczną jakość", a po awariach wodociągów nie zawsze wykonywano badania jakości wody, co "było działaniem nielegalnym i narażało mieszkańców na konsumowanie wody wodociągowej niespełniającej wymagań jakościowych".
Problemem jest także stan rur - w wielu miastach ponad 50 proc. długości sieci wodociągowej to przewody, które mają ponad 50 lat.
Czy zatem picie kranówki jest bezpieczne?
Każdego dnia próbobiorcy laboratorium pobierają próbki wody z terenu Dąbrowy Górniczej i przywożą do laboratorium. Następnie pracownicy laboratorium wykonują badania tej wody, smakują ją, sprawdzają, jaki ma zapach
- powiedziała nam kierownik laboratorium dąbrowskich wodociągów Katarzyna Skorek.
Natomiast zdaniem zastępcy dyrektora produkcji z wodociągów miasta Krakowa Tadeusza Bochni:
Jeżeli chodzi o skażenia mikrobiologiczne, mamy tak skonstruowane procesy technologiczne, a zwłaszcza ostatni etap, czyli dezynfekcję, że nie ma mozliwości, żeby woda z mikroorganizmami przedostała się do sieci wodociągowych, a następnie do konsumentów.
Jeśli ktoś ma wątpliwości, co do jakości wody, swoje obawy powinien zgłosić do lokalnych wodociągów lub sanepidu.
Czym filtrować wodę w domu?
Zobacz też: Jaki filtr do wody wybrać do domu, a jaki do mieszkania? Rodzaje filtrów do wody >>>
Natomiast w studiu Dzień Dobry TVN Ula Chincz radziła, w jakie filtry się zaopatrzyć, aby poprawić jakość wody, która płynie z naszych kranów.
Dzbanek z filtrem
Najczęściej spotykanymi w naszych domach są dzbanki filtry. Przy ich używaniu należy pamiętać o:
- regularnej wymianie filtra;
- płukaniu dzbanka - wystarczy raz w tygodniu;
- niemieszaniu „starej” wody z nową - wodę zużywamy do końca i dopiero wtedy dolewamy kolejną porcję.
Filtr nakranowy
Filtry nakranowe w większości przypadków są filtrami węglowymi.
Ich zaletami jest to, że:
- filtrują pod wpływem ciśnienia w sieci, dlatego nie trzeba długo czekać na czystą wodę;
- redukują chlor i zanieczyszczenia mechaniczne oraz organiczne;
- są łatwe w montażu.
Filtry tego typu wymagają okresowej wymiany wkładów węglowych. Wiele z nich wyposażonych jest ma przełączkę na wodę filtrowaną (do picia, gotowania) i niefiltrowaną (do mycia czy sprzątania).
Filtr naszawkowy
Filtry naszawkowe można postawić na szawce obok zlewu. Z reguły wykorzystują technologię sedymentacyjną i węglową.
Ich zaletami jest to, że:
- oczyszczają wodę z chloru, związków chemicznych oraz zanieczyszczeń mechanicznych;
- są proste w instalacji.
Filtry naszawkowe wymagają okresowej wymiany wkładów.
Filtr podzlewowy
Filtry podzlewowe podłącza się do sieci i wyprowadza do trójdrożnego lub osobnego kranu. Na rynku dostępne są filtry pracujące na zasadzie odwróconej osmozy lub filtry węglowe. Instaluje się je w szafce pod zlewem. Ich zaletą jest również nieskomplikowana instalacja.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN