Po gęstych i treściwych zupach kremach, przyszedł czas na zupkę delikatną, lekką i przyjemną. Jest prosta i szybka do ugotowania. Żeby jednak zaspokoiła także większy głód, dorzucamy do niej sporo różnych warzyw!
Istnieje wiele wariantów tego dania – zupa koperkowa z makaronem, zupa koperkowa z kluseczkami… My przedstawiamy przepisy na wersje z ryżem oraz z ziemniakami. Można je oczywiście połączyć i dać jeden i drugi składnik. Aby jeszcze bardziej urozmaicić tę potrawę, warto użyć ryżu brązowego. Taka delikatna i kolorowa zupa koperkowa powinna zasmakować także dzieciom ! Jest ona również rekomendowana osobom chorym i starszym.
W jaki sposób przygotować zupę koperkową? Poniżej instrukcje krok po kroku – zarówno wersji z ziemniakami, jak i z ryżem.
My używamy piersi lub udka z kurczaka, lecz można je zastąpić innym mięsem drobiowym.
Zupy według naszych przepisów powinny wystarczyć na ok. 8 porcji . Jedna porcja ma ok. 150-200 kalorii.
Czas przygotowania dania: ok. 1,5 godziny.
Nasza mała wskazówka: W celu nadania zupie nieco egzotycznego smaku, polecamy dodać do niej – zamiast śmietany lub jogurtu – odrobinę mleczka kokosowego.
Czego potrzebujesz do ugotowania zupy koperkowej z ryżem?
Składniki:
- duży pęczek kopru (lub 2 małe),
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- ok. 30 dag mięsa drobiowego,
- 3/4 szklanki ryżu białego lub brązowego,
- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- listek laurowy,
- sól i pieprz,
- trochę mleka kokosowego, jogurtu naturalnego lub śmietany.
Zupa koperkowa z ryżem – przepis
1) Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
2) Warzywa oraz liść laurowy wrzuć do gotującego się bulionu i zamieszaj.
3) Następnie drobno posiekaj koperek, dodaj go do garnka i całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
4) Ryż zalej wrzątkiem, wsyp go do zupy i gotuj jeszcze ok. 20 minut.
5) Zestaw garnek z palnika i dopraw potrawę.
6) Przed podaniem rozcieńcz mleczko kokosowe, śmietanę lub jogurt z odrobiną chłodnej zupki, a resztę zagotuj.
Czego potrzebujesz do ugotowania zupy koperkowej z ziemniakami?
Składniki:
- duży pęczek kopru (lub 2 małe),
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- ok. 30 dag mięsa drobiowego,
- 3 ziemniaki,
- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- listek laurowy,
- sól i pieprz,
- trochę mleka kokosowego, jogurtu naturalnego lub śmietany.
Zupa koperkowa z kartoflami – przepis
1) Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na jak najmniejsze kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
2) Warzywa oraz liść laurowy wrzuć do gotującego się bulionu i zamieszaj.
3) Drobno posiekaj koperek, dodaj go do garnka i całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
4) Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 20 minut.
5) Zdejmij garnek z palnika i dopraw potrawę. Jeśli jest zbyt mało „koperkowa”, możesz dodać trochę suszonego koperku.
6) Przed podaniem rozcieńcz mleczko kokosowe, śmietanę lub jogurt z odrobiną chłodnej zupki, a resztę zagotuj.
Czego potrzebujesz do ugotowania zupy koperkowej z ziemniakami i ryżem?
Składniki:
- duży pęczek kopru (lub 2 małe),
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- ok. 30 dag mięsa drobiowego,
- 2 małe ziemniaki,
- 1/3 szklanki ryżu,
- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- listek laurowy,
- sól i pieprz,
- trochę mleka kokosowego, jogurtu naturalnego lub śmietany.
Zupa koperkowa z ziemniakami i ryżem – przepis
1) Umyj i obierz marchewkę, pietruszkę oraz seler. Pokrój je na jak najmniejsze kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
2) Warzywa oraz liść laurowy wrzuć do gotującego się bulionu i zamieszaj.
3) Następnie drobno posiekaj koperek, dodaj go do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
4) Zalej wrzątkiem ryż i wsyp garnka.
5) Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 20 minut.
6) Zdejmij garnek z palnika i dopraw potrawę.
7) Przed podaniem rozcieńcz mleczko kokosowe, śmietanę lub jogurt z odrobiną chłodnej zupy, a resztę zagotuj.
Jeżeli danie jest nieco zbyt mało „koperkowe”, możesz dodać trochę suszonego koperku.
Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN