„Gulyasleves” to tradycyjna zupa węgierska . Jest mocno mięsna i wyraźnie paprykowa. Zyskała popularność w całej Europie i doczekała się wielu wariantów, np. z wieprzowiną zamiast wołowiny. Zwyczajowo ta potrawa była gotowana przez pasterzy na świeżym powietrzu, w kociołku nad ogniskiem. My jednak przyszykujemy gulaszową w domowym zaciszu, na kuchence gazowej lub indukcyjnej, i… dodamy do niej pieczarki . Będzie to naprawdę wartościowe, treściwe, dodające energii, niezwykle kolorowe danie o wyrazistym smaku. Idealne, by poczęstować nim swoich gości – gwarantujemy, że będą prosić o przepis!
W jaki sposób przygotować wielki garnek pełen aromatycznej zupy gulaszowej? Poniżej instrukcje krok po kroku – zarówno wersji z mięsem wołowym, jak i z wieprzowym.
Zupy według naszych przepisów powinny wystarczyć na ok. 10 porcji . Jedna porcja ma ok. 150-200 kalorii.
Czas przygotowania dania: ok. 2 godzin.
Nasza mała wskazówka: gulaszowa będzie najsmaczniejsza dopiero na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy już nieco zgęstnieje i „się przegryzie”.
Czego potrzebujesz do ugotowania zupy gulaszowej po węgiersku z pieczarkami i z wołowiną?
- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
-1 kg mięsa wołowego,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3-4 ziemniaki,
- 3 czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 duża cebula,
- kawałek selera,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego,
- oliwa lub smalec,
- 2-3 liście laurowe,
- pół łyżeczki kminku mielonego,
- sól i pieprz,
- papryka słodka wędzona,
- papryka ostra,
- zielona pietruszka,
- opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny.
Zupa gulaszowa z pieczarkami i wołowiną – jak zrobić?
1) Dokładnie umyj mięso, pokrój je w kostkę. Na dnie dużego garnka rozpuść oliwę lub smalec i podsmaż wołowinę.
2) Następnie obierz cebulę i czosnek, posiekaj je i razem z mięsem duś na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem.
3) W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w dość grube, ale nieduże plasterki i dorzuć do garnka.
4) Po chwili ostrożnie wlej przygotowany wcześniej bulion, dorzuć listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.
5) Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa, po czym dodaj je do garnka i wymieszaj. Gotuj przez pół godziny. Jeśli zauważysz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
6) Dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość starannie wymieszaj.
7) Zdejmij zupę z ognia, poczekaj aż przestygnie i zagotuj raz jeszcze. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
8) Podawaj na gorąco z odrobiną natki zielonej pietruszki oraz śmietany lub jogurtu naturalnego, a także grubą pajdą świeżego chleba.
Czego potrzebujesz do ugotowania zupy gulaszowej po węgiersku z pieczarkami i z wieprzowiną?
- 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
-1 kg mięsa wieprzowego,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3-4 ziemniaki,
- 3 czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 duża cebula,
- kawałek selera,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego,
- oliwa lub smalec,
- 2-3 liście laurowe,
- pół łyżeczki kminku mielonego,
- sól i pieprz,
- papryka słodka wędzona,
- papryka ostra,
- zielona pietruszka,
- opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny.
Zupa gulaszowa z pieczarkami i wieprzowiną – jak zrobić?
1) Dokładnie umyj mięso, pokrój je w kostkę. Na dnie dużego garnka rozpuść oliwę lub smalec i podsmaż wieprzowinę.
2) Następnie obierz cebulę i czosnek, posiekaj je i razem z mięsem duś na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem.
3) W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w dość grube, ale nieduże plasterki i dorzuć do garnka.
4) Po chwili ostrożnie wlej przygotowany wcześniej bulion, dorzuć listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając.
5) Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa, po czym dodaj je do garnka i wymieszaj. Gotuj przez pół godziny. Jeśli zauważysz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody.
6) Dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość starannie wymieszaj.
7) Zdejmij zupę z ognia, poczekaj aż przestygnie i zagotuj raz jeszcze. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
8) Podawaj na gorąco z odrobiną natki zielonej pietruszki oraz śmietany lub jogurtu naturalnego, a także grubą pajdą świeżego chleba.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN